От кого е режисиран режисьорът Евгений Михайлов?

Бранимир Ботев 21 април 2017 в 16:20 18296 4

Евгений Михайлов

В предаването „Лице в лице“ на 18.04.2017 г. кинорежисьорът и привърженик на партия ДОСТ Евгений Михайлов поразсъждава за демокрацията, референдума в Турция, агресивното отношение на български политици към нашата съседка, руската намеса в България и изборите, като не пропусна да подчертае, че говори като демократ.

В хода на предаването ни в клин, ни в ръкав, г-н Михайлов заяви в ефир, че: „ние сме нападали Турция, не Турция нас“. По подразбиране това трябваше да внуши на аудиторията, че „ние“, България, българите, „сме нападали Турция…“.

Не мога да си представя някой, особено Евгений Михайлов да е толкова некомпетентен, че да не познава историята, представяйки страната ни в ролята на исторически агресор и твърдейки, че сме нападали съседна Турция. Нека да припомня - съвременна Турция възниква на 29.10.1923 г., когато е провъзгласена за република и през нейната досегашна 94-годишна история не е имала военни конфликти с нас и никога не е била нападана от България.

Отношенията ни са имали приливи и отливи, но в последните над 20 години се е наложил модел на добросъседство, партньорство и непрекъснато увеличаващ се икономически обмен. Мога само да гадая какво иска да внуши Евгений Михайлов с невярното си и нелепо твърдение „ние сме нападали Турция“. Може би е имал предвид Балканската война? Само че тогава България воюва с Османската империя! Дали г-н Михайлов прави разлика, или запленен от идеите на неоосманизма, отъждествява съвременната Република Турция с Османската империя. 

С цел опресняване на историческите познания на Евгений Михайлов ще припомня, че Османската империя първа ни обявява война на 04.10.1912 г., а в отговор България на свой ред обявява война на Османската империя на 05.10.1912 г.

Такива са фактите! Ако някой твърди, че България е нападала Турция, то той или лъже, или манипулира, защото не мога да си представя, че подобно нелепо и провокативно твърдение е резултат на образователни пропуски или непознаване на историята.

Като ДОСТ-демократ със „засегнат инстинкт“ г-н Михайлов се опита да направи и други внушения. Във връзка с неуместния му опит за подигравателно отношение към патриотите, които той наричаше ту обединени, ту обединителни, ще му припомня, че основният партньор в Меджлиса на управляващата партия на президента Ердоган е дясната националистическа партия „Партия на националното действие“ (ПНД) на Девлет Бахчели. И никой в Турция не намира това за недемократично.

Твърдението пък на г-н Михайлов, че „сме се докарали България да има прокремълско, пропутинско мнозинство и това са резултати и от президентските избори, и от парламентарните избори“ направо „избива рибата“. Това представлява обида не само към българските политици, представени в парламента, но преди всичко към българските граждани, които, видите ли, със своя вот са избрали „прокремълско“ и „пропутинско“ мнозинство да ги управлява. Безумие или манипулация?!

Отварям „Управленската програма на ГЕРБ и Обединените патриоти“, които имат отговорността да съставят бъдещото правителство на България и още второто изречение гласи „Ще продължим неотклонно по пътя на Атлантическата евроинтеграция“. Многобройни са текстовете и за задълбочаване на сътрудничеството ни, вътре в НАТО, където сме партньори с Турция.

Оставам с впечатлението, че агресивният тон и неверните, но манипулативни твърдения на г-н Михайлов бяха съзнателно режисирана от него сценка, а не израз на незнание или на некомпетентност. Както самият той сподели, все пак е кинорежисьор. Очевидно, има експертиза и за Кремъл и руската опасност, нали е завършил в Москва. Жалко само за партията му ДОСТ, ако тя разчита на подобен тип публични изяви, режисирани и проведени по Евгениймихайловски.

Агресията, лъжите и очевидните опити за манипулация не пораждат симпатия, независимо с колко демократичен патос са поднесени. Въпросът е, че от подобен тип пледоарии, не могат и не трябва да зависят, създадените през годините, българо-турски отношения. Турция е сред големите инвеститори у нас, към 2017 год. търговските дружества с турско участие, регистрирани в България, са над 6200. Турция вече е на пето място по броя на туристически посещения на нейни граждани в България. Най-големите постъпления от наши емигранти, които изпращат парите си в България, също идват от Турция, над 830 млн. долара годишно. Турската икономика е най-бързо развиващата се в района на Европа и Близкия Изток. Икономическите отношения, бизнесът, инвестициите и взаимното уважение и партньорство трябва да продължат да бъдат в основата на българо-турските отношения, а не нелепите твърдения на някого кой кого нападнал.

Що се отнася до демокрацията, всеки народ и всяка страна е в правото си да я развива и прилага съобразно своята воля, традиции и разбирания. Само бъдещето може да покаже дали е избрал най-правилния път.

*Авторът изразява личното си мнение като българин и социолог

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

5

Red or Dead

21.04 2017 в 18:13

'Е'Бачи'...точно ти да ”търсиш високи стандарти” е като свиня да лочи...кладенчова водица...хохохо...
Ако ”офците” имаха такива...ТОЧНО с това никче трябваше давнооо..давно да си се СБОГУВАЛ...и да си бълваш дивотиите с някое от....ДРУГИТЕ..:-):-):-)
Не че му дреме на някой...

13780

4

Перко

21.04 2017 в 18:02

Тоя откакто отиде да целува на Местан .... ръката. стана медийна звезда. Телевизиите ще се изтрепят да го канят да ръси мозък

12155

3

Ivo Marinov

21.04 2017 в 17:22

А защо някой го кани да говори, след като е ясно че ще са глупости? И защо се коментират тия глупости след като е ясно , че тязи личност е нелепа?

42249

1

Denis Rizanov

21.04 2017 в 16:51

Толкова много думи за едно нещастно платено мекере.