Quantcast

Ранобудните студенти готвят акция пред парламента

Вероника Шербанова Последна промяна на 17 ноември 2013 в 09:23 3364 4

Ранобудните студенти пред парламента  13.11.2013г. Снимка: Сергей Антонов

 

Ранобудните студенти ще почетат Международния ден на студента с акция пред парламента. Това съобщиха те във Facebook групата си.

Акцията ще започне в 11 часа.

През 1939 г. хитлеристките части атакуват протестиращи студенти в Карловия университет в Прага. 9 студенти са убити, а 1200 са изпратени в концентрационни лагери. По-късно тази дата е избрана за Ден на студентите, за да се почете паметта на загиналите, напомнят студентите.

На 17 ноември е и годишнината от окупацията на гръцката Политехника поради налагането на военна диктатура. Когато студентите отказват да напуснат университета, срещу тях са изпратени танкове и специалните армейски части. В борбата много студенти загиват, допълват те.

“През изминалия месец окупацията на СУ стана повод за безкрайни дебати около въпроса къде е мястото на студента в обществения живот, къде той може да извиси своя глас, да изрази своите виждания и идеали и къде това не е удачно. Датата 17 ноември ни дава добър повод да обърнем взора си назад в историята, за да сверим часовниците си, защото усвоили добре уроците на миналото можем по-смело и ясно да гледаме напред", обясняват студентите.

На 17 ноември ние, “Ранобудните студенти”, ще почетем тази дата, напоена с кръвта на тези, които се бориха за своите идеали, на тези, извисили глас в името на правдата, за тези, които пожертваха себе си, пишат още студентите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.11 2013 в 11:23

Колкото аз съм цар, толкова Вие сте професор. Начинът на говоренв го подсказва. Не можете да стъпите на малкият пръст На Калин Янакиев!

17.11 2013 в 11:21

Празни приказки на един празен човек, имащ нахалството да се нарече "професор". От къде му става ясно че "Вие сте глезени провинциални синчетаи дъщери на бившата ДС". един довод, един факт в подкрепа на това - не няма такива. Има повтаряне на указанията, които са ви свели от партийната централа. От там е трябвало поне да ви научат, че се поставя интервал след препинателен знак. Толкова относно професорството ви драги. Аз обичам фактите не идеологиите.

17.11 2013 в 10:43

Каквото и да правите на цяла Бълтария е ясно ,що за студенти сте!Същото се отнася и за вашите преподаватели!Едни нереализирали се "политици" от СДС и др.маргинални партии,успяха да ви внушат, че се борите за морал в политиката?!?!?Ако бяхте много кадърни, първо ,нямаше да сте студенти в СУ,второ,нямаше да презаписвате непрекъснато,и то , в СУ, трето, нямаше да сте маши в ръцете на Калин Янакиев и други неуспели кандидат депутати като него!Сравняването ви с гръцките и чехските студенти е не уместно!Те са истински борци за морал, докато вие се борите срещу морала, защото самите вие нямате морал!Хиляди ваши колеги ще останат и ще изостанат с развитието си ,само заради вашите капризи!Вие сте глезени провинциални синчетаи дъщери на бившата ДС,от която няма отърване!Каквито и акции да предприемате отново ще бъдете "прелъстени и изоставени"защото целите на вашите преподаватели са да станат депутати!Това ше го разберете много скоро, но ще е твърде късно!

17.11 2013 в 10:40

Серго пристана на Местан
на софийския мегдан,
пред аскер, башибозук,
пенсионери с дъх на лук.
Ех, къде е Караджата,
да му смачка той главата,
че Сергей е комунист,
теснодупест социалист,
и предател и изменник,
нищо, че не е от Перник,
щом забрави той Батак,
и мигом писа се ортак,
на онези що са клали,
а сега са ни окрали,
като Бисеров обрали,
като цигани съдрали,
на Левски паметника те.