Харченето от Борисовата държава на милиарди бюджетен излишък на тъмно трябва да се прекрати

Георги Ганев 11 януари 2019 в 11:53 6185 4

Снимка БГНЕС

През последните четири работни дни на 2018 българското правителство е похарчило близо 3,5 милиарда лева. С 30% повече, отколкото през декември 2017 година.

Утвърдилата се през последните години традиция на извършване на огромни плащания в последния момент е изключително порочна и ограбва българските граждани, в полза на управляващата върхушка и присъдружната ѝ олигархия. Основните пороци на тази практика са следните:

– Нарушава се духът на Закона за публичните финанси. Той разрешава на правителството да пренасочва бюджетни средства чрез „вътрешнокомпенсирани промени“, но със сигурност няма предвид да става въпрос за милиарди левове.

– Създава се силен стимул правителството да предлага големи бюджетни разходи за благородно изглеждащи и обществено приемливи цели и политики, после нарочно в течение на годината да не изпълнява тези разходи, да нарече това неизпълнение на закона „реализиране на излишък“ и непрозрачно да преразпредели парите на българските данъкоплатци към предпочитани от изпълнителната власт и от обръчите нейни приятели, сфери.

– Пълна липса на оценка на въздействието на промяната във финансирането на съответни политики. Къде е публикувана, примерно, оценката на въздействието на Постановление на Министерски съвет № 308 от 13.12.2018, с което са пренасочени 1.35 милиарда лева пари на българските граждани? Или просто решаваме от днес за утре, без мандат от парламента, че Автомагистрали ЕАД ще строи Хемус и ще сключи договори с добре известните ни подизпълнители, близки до властта, без търгове.

Харченето от Борисовата държава на милиарди бюджетен „излишък“ на тъмно трябва да се прекрати. При наше участие в парламента ще внесем поправки в закона, за да отнемем възможността на изпълнителната власт да злоупотребява с публични пари.

Б. ред. - Авторът е финансист от обединение "Демократична България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5700

4

Годо

13.01 2019 в 21:16

"Автентичната градска десница" се превърна в нещо като "античните македонци", някога уж ги е имало, но сега ще станат политически фактор след 800 години.
Наистина ли смятате , че с лидер като ген. Атанасов, а също и с Бойкикев, чиято майка говори с руски акцент, ще се приближите до властта.
На всичкото отгоре прибрахте при себе си и зелените комунисти. Ами няма как да стане.

5900

3

Старши

13.01 2019 в 19:43

Прав си пич ,ама близките десетилетия не ви виждам в парламента.

10571

2

Hissarion

11.01 2019 в 17:17

Ми те това казват хората - че се харчи повече, а при тях вече не попада достатъчно от похарченото.

12329

1

Шопа

11.01 2019 в 13:36

Сега се сетихте, а като бяхте на баницата и го крепяхте на власт си траехте ! лицемери....