Галъп интернешенъл: Българите оценяват третия кабинет на Борисов с 3,71

OFFNews Последна промяна на 04 май 2018 в 13:54 6175 1

Министрите от третото правителство на Бойко Борисов приключват първата си година с добра средна оценка от българските избиратели - 3,71 по шестобалната система. 

Това показват данните са от независим телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен между 13 и 17 април сред 1000 пълнолетни българи по телефона чрез използване на панелна методика, която обезпечава достатъчна представителност на данните. Максималното стандартно отклонение е ± 3,1 при 50% дялове. 

Най-висока средна оценка получава вицепремиерът Томислав Дончев, което явно е признание за експертния му образ и балансиран политически подход. Неговият резултат е добър не само сред поддръжниците на ГЕРБ но и сред по-широка политическа база в дясно-център.

Още няколко министри са оценени над средното, сред които са и двамата вицепремиери от Обединени патриоти и четирима “стари” министри от предишни кабинети на Борисов. Ето оценките им в низходящ ред: Лиляна Павлова - 4.12 , Владислав Горанов - 4.02, Красимир Каракачанов - 3,94, Валери Симеонов - 3,85, Теменужка Петкова - 3,78, Николина Ангелкова - 3,74, Николай Нанков – 3,73. 

За отбелязване е добрата оценка за Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, които не само за пръв път са във властта, но и представляват сравнително малка политическа сила. По-голямата част от министрите пък получават под средната за кабинета оценка. 

Като основни фигури в един кабинет, финансовият министър и вицепремиери са с добри позиции, най-ниски са оценките в най-невралгичните ресори, а ресорите, свързани с европейските фондове и председателство, са в челото. 

В годините министър-председателят Борисов запазва най-висок рейтинг на доверие в сравнение с всички министри и по този начин в известен смисъл ги “дърпа” всичките напред. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови