''Държи се като кралица.'' За вълна от критики към Урсула фон дер Лайен пише ''Политико''

OFFNews 17 октомври 2023 в 13:58 7060 4

Урсула фон дер Лайен

Снимка Getty Images

Урсула фон дер Лайен

В Европейския съюз се надига вълна от критики срещу председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщава международното издание "Политико", като се позовава на свои източници.

Фон дер Лайен преведе Европейския съюз (ЕС) през пандемията от коронавируса и успя да го запази единен в лицето на руската агресия в Украйна. Блестящата ѝ репутация обаче все повече се оспорва в столиците на 27-те държави членки на съюза, пише изданието.

В частни разговори дипломати, законодатели и служители от Европейската комисия в Брюксел споделят, че Фон дер Лайен превишава длъжностната си характеристика, изключва правителствата на ЕС от вземането на решения и управлява посредством решения на малка група съветници.

Критиките достигнали връхната си точка, когато Фон дер Лайен направи непланирано пътуване до Израел и предизвика яростна реакция от страна на европейски дипломати. Няколко източници на "Политико" коментират, че са недоволни от факта, че председателят на Европейската комисия (ЕК) не е предала техните призиви към Израел да спазва международното право в Газа по време на пътуването си.

Впоследствие топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел дори се осмели да отправи публичен упрек към председателя на ЕК. Той е на мнение, че Фон дер Лайен няма право да представлява възгледите на ЕС по отношение на външната политика, които обикновено се координират между страните членки.

"Тя все повече се държи като кралица", казва един от източниците на "Политико".

"Това е проблем, който трябва да бъде решен. Следващият мандат ще бъде посветен на изпълнението на решенията, докато първият беше посветен на обявяването им", коментира друг европейски дипломат.

Фон дер Лайен все още не е обявила дали ще се кандидатира за още един петгодишен мандат начело на ЕК. Въпреки това лидерите на нейната политическа група - Европейската народна партия, дадоха заявка, че ще я подкрепят, ако реши да се кандидатира отново.

Макар досега никой лидер да не е заплашил изрично да оттегли подкрепата си от Фон дер Лайен, разочарованието сред нейните критици - особено сред социалисти като Борел и испанския министър-председател Педро Санчес - може да означава проблеми, ако тя търси единодушна подкрепа за втори мандат, отбелязва "Политико".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

4

AntiZ

18.10 2023 в 21:16

Що нито един от тези критикари не скочи първо да каже какви ги вършат терористите-путинисти от Хамас? Когато евреите се защитават, те са виновни! Украинците се защитават, те са фашисти! Политика, тъпоумна, руска партенка, обикаляща мрежата и ненаяли се с рубли "западни политици". Предназначена за полезни и безполезни идиоти. А такива-колкото щеш!

22548

3

dolivo

18.10 2023 в 08:54

Браво, видяха напориста жена и почнаха ученическите етикети

Такваз била онакваз била

Тез методи с очерняне на репутация чрез клюки и етикети ли намериха?

-529

2

6екеr4о

17.10 2023 в 17:34

Световноизвестният френски карикатурист Плантю представи свои творби в края на миналата година на столичния площад „Славейков“.

На едната беше нарисувал Президент Зеленски и Урсула Фон Дер Лайен мило усмихната, облечена като Малкия принц на Екзюпери!

Искрено съжалявам, че не мога да покажа снимката ѝ...

3251

1

динозавър

17.10 2023 в 16:17

"Д а спазва международното право"? Така както го спазва Хамаз ли? Т.е. да отвлича деца и да ги избива. Включително чрез изгаряне.

 
X

Да помогнем на украинските деца!