OffNews.bg

Партията на Кунева решава днес дали ще последва ДСБ

Движение "България на гражданите" решава днес дали ще оттегли подкрепата си за властта. Ръководството на партията на Меглена Кунева се събира, за да обсъди каква ще е позицията й след решението на ДСБ "депутатите в опозиция, Москов министър". 

Партиите от Реформаторския блок ще излязат с обща решение във вторник.

Радан Кънев заяви снощи, че "би било много зряло", ако останалите партии в РБ вземат решение като това на ДСБ - министрите им да останат в кабинета, а подкрепата за управлението бъде оттеглена. По думите му това ще позволи Реформаторите да се консолидират като единна сила. 

Ръководството на ДСБ реши партията да излезе в опозиция и да последва лидера си Радан Кънев, но здравният министър Петър Москов да остане на поста. Москов подаде оставка като зам.-председател на формацията, но остана нейн член. Атанас Атанасов пък напуска поста на председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. 

СДС вече обяви, че остава в управлението. Министрите на външните работи, на икономиката и на образованието Даниел Митов, Божидар Лукарски и Тодор Танев заявиха, че няма да се оттеглят от правителството. 

Очаква се решението на другите две партии в коалицията - БЗНС, чийто председател е министърът на отбраната Николай Ненчев, и НПСД с председател Корман Исмаилов. 

Народен съюз - БДЦ, ще обявят днес дали са готови да заменят Реформаторите в управлението, ако се наложи. Вчера Светлин Танчев заяви по Дарик: "Ние от Народен съюз във времето сме показали , че сме градивна опозиция и сме готови да помагаме, когато се търси нашето мнение и експертиза. Познавайки управляващите и начина, по който работят, не бих искал да подкрепяме това мнозинство. Но този отговор ще го дадат нашите избиратели и съмишленици на конференцията на 13 декември на която ще съберем общинските председатели , съветници и кметове влезнали на местните избори от листите на Народен съюз. Ще бъде взето тяхното мнение как да постъпим в тази ситуация. Също така ще обсъдим дали да прерасне Коалиция Народен съюз в партия, кои партии ще останат с нас и кои ще продължат по своя път".