OffNews.bg

Няма да глобяват родители на 5-годишни извън училище в София

Няма да бъдат глобявани родителите на 5-годишни деца, които не ходят на градина, но не са записани и в училище, обяви днес пред "Дарик" Тодоро Чобанов, зам.-кмет по образование и култура в София.

Законът за образованието предвижда 5-годишните задължително да бъдат обхванати от предучилищна подготовка. За тази година обаче е предвидено обучението да е задължително само ако съответната община може да осигури места за всички в детските градини и училищата.

София първоначално обяви, че е готова да осигури места за децата и при това положение родителите трябваше да бъдат глобявани, ако не запишат детето си в градина или училище.

В OFFNews.bg се оплака майка на 4-годишно момченце, което декември ще навърши 5 г., че в "Лозенец" общината й предлага само една възможност - училище, което е доста далеч от кооперацията, в която живеят.

"Аз съм затова децата да бъдат обучавани задължително от 5-годишна възраст, но трябва да имаме някакъв минимален избор. Нужно е държавата и общините да са малко по-гъвкави. Моете дето от 2-годишно посещава полудневна занималня, но тя не е лицензирана от просветното министерство. Има и занимални на родителски кооперативи. Те трябва да бъдат признавани за обучение", коментира жената.

За София беше изначално ясно, че трудно ще осигури места в препълнените градини и училища, особено в по-централните квартали за 5-годишните и 6-годишните.

"Към настоящия момент в системата са записани 9000 деца, но все още има свободни места в предучилищните групи, организирани в училищата. Причина за това е, че повечето родители предпочитат да запишат 5-годишните за предучилищна подготовка в детските градини", коментира Чобанов.

През юли кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи още, че в 25 столични училища ще бъдат разкрити 31 групи за деца на 5 години. В момента за петгодишните има осигурени 660 места в училищата и още 9500 места в детски градини.

Между 5000-6000 деца остават извън яслите в София, призна Чобанов. Около 2000 деца родени през 2008-а или втора градинска група са останали без място. За класиране в първа група чакат между 2000-3000 деца родени през 2009-а.