OffNews.bg

Кметът на Димитровград е "калинка"

Кметът на Димитровград Иво Димов (ГЕРБ) няма диплома за висше образование.

Това установи проверка на Районната прокуратура в града, съобщи БТА. Тя беше провокирана от публикация на в. "168 часа".

Иво Димов, депутат от ГЕРБ до избирането му за кмет, твърдеше, че има висше образование по маркетинг, степен "бакалавър", от Пловдивския университет. Той беше оставил копие от въпросната диплома в деловодството на Народното събрание. На него пишеше, че дипломата е издадена на 17 юни 2010 г., а средният успех от следването е "много добър".

Димов беше заявил, че има висше образование в анкетна карта от 20 септември 2010, налична в деловодството на парламента.

Такава диплома никога не е била издавана, категорични са от прокуратурата в Хасково. "В хода на проверката в община Димитровград и в личното трудово досие на кмета не са били открити документи, които да удостоверяват образователно-квалификационна степен, както и данни да са били представяни такива", пише в съобщението на прокуратурата.

Официално писмо от Пловдивския университет потвърждава това. Димов не е бил студент в ПУ в периода 1990-2010 г. и никога не му е издавана диплома за висше образование, пише Димитър Бойков - началник на учебния отдел в университета.

Още през март 2012 г. предишния димитровградски кмет Стефан Димитров обяви, че в кметството работят “нови калинки” и поиска кметът и заместниците му да си покажат дипломите за висше образование.

И депутатския, и кметския пост са изборни, при които не се изисква завършено висше образование.

След огласяване на данните, че кметът няма висше образование Димов заяви, че бил студент и затова не притежавал университетска диплома.

Преписката е изпратена на Софийска районна прокуратура.