OffNews.bg

ДСБ: ДПС печели от недоволството на хората (видео)

Ако поне част от исканията на хората не бъдат удовлетворени, те ще си тръгнат дълбоко убедени, че партиите са ги изиграли. Това ще доведе до ниска избирателна активност, а от нея ще спечели най-много ДПС“, това заяви на пресконференция в понеделник лидерът на ДСБ Иван Костов.

По думите му служебният кабинет няма да успее да изпълни исканията на хората, защото ще работи без Народно събрание и без право да променя законодателната рамка на страната.

„Това, което може да направи служебното правителство, е ясно дефинирано в Констутицията. То трябва да проведе честни избори, а преди това да овладее политическата криза. То няма сили да започне антимонополна политика, защото няма законова база. Няма как без закони и без платформа да има легитимна битка. Затова предлагахме програмен парламент, който да работи при функциониращо Народно събрание, и това бе погрешно разчетено като желание на ДСБ да управлява“, обясни още Костов.

Според тъмносиния лидер основните задачи на програмния кабинет са да не позволи социално-икономическата криза да се задълбочи и да проведе честни избори.

Той бе категоричен, че сочената от социолозите алтернатива – БСП или ГЕРБ – няма да реши проблемите на страната.

„Тази политическа криза изисква радикално решение. Алтернативата БСП или ГЕРБ не е това радикално решение“, уточни Костов.

Той изрази безпокойство от идеята България да вземе 1 млрд. лева заем, за да раздвижи икономиката.

„Искаме да изразим смущението си от идеята на ГЕРБ, че са направили прекалено големи икономии и затова доходите са ниски. И шокиращо стигнаха до идеята на Кристалина Георгиева – да бъде изтеглен 1 млрд. лева. Трябва да подчертаем, че Бойко Борисов разполага тази година с бюджет с 5 млрд. лева повече, отколккото през 2008 г. С 20% му е по-голям бюджетът. Къде са отишли тези 20% повече, тези 5 млрд., щом не са стигнали до хората и са генерирали бедност. Резултатът са протести и идеи за кредит. Разбира се, че искаме да предупредим служебния кабинет да не тегли кредит“, обясни Костов.