OffNews.bg

Барозу призова партиите за поне минимален национален консенсус

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу призова всички български политически сили, които са загрижени за бъдещето на страната си, за поне минимален национален консенсус, а държавните институции да не бъдат подлагани на съмнение.

Това е в интерес на стабилността на България, а и на европейската общност, каза Барозу след срещата си с премиера Пламен Орешарски в Брюксел.

От думите на Барозу стана ясно още, че Комисията следи със загриженост ситуацията у нас. В контекста на събитията от последната седмица той обясни, че Механизмът за сътрудничество и оценка (т.нар. мониторингови доклади) ще продължи.

Орешарски пък сподели, че е попитал Барозу какво би го посъветвал в тази ситуация като човек с богата политическа кариера. Получил от него същия отговор, който председателят на ЕК обяви и пред журналистите - апел за националан консенсус по важните за държавата теми. Получил съвет и да подхожда мъдро при ключовите назначения, особено когато касаят борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Според Барозу в тези сфери кандидатите трябва да имат много високо ниво на доверие.