OffNews.bg

3 варианта за освобождаването на Боевски

Има три правни възможности за причините за освобождаването на Гълъбин Боевски от бразилския затвор, стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров и на специалиста по наказателни дела авдокат Марин Марковски.

Двамата посочиха, че не знаят конкретните причини за завръщането на бившия олимпийски шпампион, но очертаха теоретичните възможности.

Първият вариант е осъденият да бъде помилван с едностранен акт на президента на Бразилия, обясни в студиото на Нова телевизия адв. Марковски.

Той обаче смята, че става въпрос по-скоро за втора възможност - подаден молба от адвоката на осъдения до бразилския съд, с която се иска преразглеждане на делото заради сериозни доказателства в полза на Боевски.

В телефонно включване в прдаването гланият прокурор Сотир Цацаров посочи и трета опция - т.нар. правна фигура "експулс", каквато няма в българското законодателство, но я има в бразилското. Така може да бъде освободен и човек с влязла сила и неотменена присъда при определени обстоятелства.

Цацаров обяви, че не е паавено споразумение за трансфер на осъдено лице между България и Бразислия по случая "Боевски". Главният прокурор обаче се озадачи защо МВнР ще забави с три дни доклада за случая. Няма как дипломатическата ни мисия в Бразилия да не разполага с информация, след като от нея е поискано издаване на временни документи за самоличност, каза Цацаров.

Адвокат Марковски е убеден, че Боевски е невинен и е лежал в затвора заради несправедлива присъда.

"Много често при наркотрафика се използват хора, които не знаят, че се използват за това. Например тираджиите - те могат да бъдат заредени с дрога и да нямат представа, че в камионите има наркотици", посочи Марковски.