Три строителни фирми работили в нарушение по ремонта на хотел "Вероника"

Ива Оприкова Последна промяна на 09 април 2015 в 18:30 6128 5

Инвеститорите на хотел "Вероника"  - "Международен панаир Пловдив АД", са внесли документи за бъдеща реконструкция на хотелския комплекс"Вероника", а не за събаряне и нов строеж.

Това става ясно от разрешителното за строеж, което Община Варна предостави на OFFNews.bg.

Разрешението за строеж, издадено на собственика на хотел „Вероника", е било за ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на апартаментния хотел и е подписано от главния архитект на Варна Виктор Бузев. 

Разрешението е с дата 20 март, като в заключителните разпоредби е написано, че ремонтът се забранява от 15 май 2015 г. до 01 октомври 2015 г. заради летния сезон. Съществуващите сгради в имота се премахват при спазване на условията и мероприятията, дадени в одобрения план за безопасност и здраве, се посочва в документа.

Три строителни фирми са работили в нарушение по проекта за реконструкция на хотел "Вероника" в комплекса "Слънчев ден".

Сградата е част от комплекса "Слънчев ден"  и е построена преди 47 години. Тя е собственост на "Съни тур" ЕООД, в което едноличен собственик на капитала е пловдивският бизнесмен и лидер на БСП в града Георги Гергов.

Възложител на реконструкцията на сградата е друго дружество под контрола на пловдивския лидер на БСП - "Международен пловдивски панаир" АД. 

Реконструкцията е възложена на строителната фирма "Планекс" ООД, собственост на инж. Христо Димитров. Тя е подписала и договорa за реновиране като основен изпълнител. 

"Планекс ООД" е част от "Планекс холдинг" ООД и е една от водещите в района в строителния бранш. Те са реконструирали няколко хотела по Северното Черноморие, реновирали са и символа на Златни пясъци - хотел "Интернационал".

От фирмата заявиха пред OFFNews.bg, че документацията е напълно изрядна и в нея като задание е написано - реконструкция и обновяване върху сега действащите основи на хотелски комплекс "Вероника".

Експерти от строителния бранш в района обаче твърдят, че има скрити пропуски в документацията за ремонта, които инвеститорът и изпълнителят ги набавят със задна дата. Първоначално се появи информация, че обектът е трябвало да бъде напълно разрушен, а по-късно се показват разрешителни само обновяване.

Проектът за обновяване е разработен от архитектурно студио "Спекта". Не е ясно как архитекти и строителни инженери са изчислили, че 47-годишните панели ще издържат реконструкцията.

Фирмата "Планекс" ООД прехвърля отговорността за инцидента като твърди, че е възложила разрушаването на хотела на подизпълнител - фирмата "Бултранспорт груп". Малката строителна фирма е представила нужната документация, че има право да извършва такава строителна дейност.

От "Бултранспорт груп" обаче твърдят, че за разрушителните дейности са наели друга фирма подизпълнител -"Дигинг"ООД. 

На запитване на ОFFNews.bg от строителната компания отрекоха да са изпълнявали строителни дейности по обекта.

Адвокатът на фирмата "Дигинг" Иван Кръстев коментира, че дружеството се занимава с транспорт на строителни отпадъци, а за работата върху хотел "Вероника" били наети само строителните машини от фирмата - два багера.

Затрупаните работници също не били назначени от "Дигинг"ООД, категоричен е Кръстев.

"Президентът на фирмата Георги Георгиев е в болница със съмнение за инсулт от всички клевети, които се пишат по медиите за дружеството. Фирма "Дигинг" е дала по договор на два багера под наем. Работниците, които управляват строителните съоръжения, работят по трудов договор с необходимите осигуровки", заявява адвокатът на фирмата.

От ДНСК Варна са лаконични в коментарите и посочват, че започват проверка за която ще са необходими поне 3 дни. Служители на Регионален отдел „Национален строителен контрол" (РО НСК) Варна са съставили акт за спиране на изпълнението на строителни и монтажни работи на мястото на хотел „Вероника“, комплекс „Слънчев ден“ в к.к. „Св.Св Константин и Елена“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Проверката е извършена в присъствието на представител на Община Варна, строителя и строителния надзор.

За строежа е издадено разрешение за строеж от главния архитект на община Варна, което е влязло в сила на 20.03.2015год.

Близо денонощие след инцидента все още не е ясен броят на загиналите и затрупаните. За момента има потвърден един загина, а трима са в неизвестност и се издирват под руините на срутилия се в сряда вечерта хотел "Вероника" в курортния комплекс "Слънчев ден".

Спасителните екипи обявиха, че няма надежда издирваните мъже да са оцелели след инцидента. По думите им е възможно и затрупаните да се окажат повече от трима.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.04 2015 в 09:40

ДОКЛАД НА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ ЗА ПЕРСПЕКТИВИТЕ ЗА РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ /1989-2014/

КАКВО ТРЯБВА ДА ПОСТИГНЕМ - ПАРТИЙНА ПОВЕЛЯ "ДЕСЕТ ПЕТИЛЕТКИ ЗА ПЕТ"

- Близо 400 хил. българи да страдат от алкохолизъм. Годишно на глава от населението да се падат около 30 л. концентрат

-50 хил. българи да употребяват хероин, 70 хил. българи да употребяват амфетамини и кокаин, 120 хил. българи да употребяват т.нар. „меки дроги“

-41 % от младежите на възраст до 20 г. да са пробвали поне един наркотик

-90% от наркозависимите да живеят в София, Пловдив, Варна, Бургас

-България да внася 60% от храните, които населението консумира, включително и традиционни за българското земеделие продукти

-Българите да са най-застаряващата нация в Европа и на 7-мо място във света

-България да отделя най-малко пари в цяла Европа за социална защита на гражданите си, въпреки че българите са най-зле финансово в целия Европейски съюз

-На територията на България да има американски бази, за които САЩ не плаща нищо, а България е принудена да се откаже от правото си да преследва юридически американски войник в случай на извършено престъпление! /Альоша да не се коментира/

- През 2012г. 200 хил. българи са останали без дом

- Над 2 млн. българи да имат ПОВЕЧЕ от един кредит към банкова институция

-61% от българите да живеят в крайна бедност, или да са застрашени

-73% от българските пенсионери да живеят в крайна бедност
-През 2020г. всеки четвърти гражданин на България да е циганин

-4млн. българи да са в риск от тотално социално изключване

-През последните 20г. от България да са изнесени $36 млрд. Напълно законно и да са в посочени в секретно приложение банкови сметки

-Евростат да нарежда България на първо място сред страните чийто граждани са най-застрашени от бедност. Според агенцията 70% от българите да живеят в трайни материални лишения

-Българите да плащат най-скъпо за природен газ в целия евро-съюз - по спооразумение със СССР, преподписано с любезното съдействие на високопоставени български отрепки /по нашему предатели/

-През 2012-2013г. официално регистрираните като „безработни“ да са над 400 хил. души и повече

-Северозападна България да е най-бедният и мизерен регион в Европейския съюз

-България да е на първо място в Европа по брой осъществени самоубийства! Да се следи за месечния норматив!

-Макар и България да е земеделска страна да е усвоила едва 37% от евро-фонда за земеделие и развитие на селските региони, това е и фонда по който България е усвоила най-много средства! След нас е само Малта.

-Над 2млн. българи да са напуснали България в търсене на по-добър живот, а над 3 милиона да се обещалите да напуснат страната в следващите години и да се следи да не лъжат!

-Цели региони в България да подлежат на ислямизация

-Над 2 млн. българи да нямат достъп до здравеопазване, 1млн. българи да не може да си позволи закупуването на нужни лекарства

-Има само един случай, в който българин е успял да осъди банкова институция, която е нарушила правата му. Това е рекорд за книгата „ГИНЕС” и е пиар, поръчан от друга банка

-поне 66.2% от българките да са били жертва на домашно насилие

-Всяка 3-та жена в България да е жертва на домашно насилие

-180 хил. българки са да били изнасилени през 2012г. Кръгло 200 хил. е постижима цел

-По едно българско дете на ден да бива изнасилено, или става жертва на друго сексуално престъпление.


КЪМ 9.9.2014 Г. ПОСТАВЕНИТЕ ЗАДАЧИ СА ИЗПЪЛНЕНИ И СЕ ЧАКАТ НОВИ!

ДОКЛАДИТЕ СА СЕКРЕТНИ И ЛИЧНА И ПАРТИЙНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ТЯХНОТО ОПАЗВАНЕ НОСИ ПЕРСОНАЛНО СЕРГЕЙ ДМИТРИЕВИЧ СТАНИШЕВ!

10.04 2015 в 21:37

Поредното освинване на Свинарят Гошо.
Съд!

09.04 2015 в 19:41

прав си спирт, и да се неначудиш тия изтормозени електорални единици продължават да гласуват за комунистите, съсипали живота им !?!!

09.04 2015 в 19:35

Democracy,nice a?

Бедността е порок, срещу който ние трябва да сме солидарни и срещу който политиците би трябвало да се борят. Но там борбата е за власт и пари.
Факти и цифри обрисуващи реалността в България.
- Близо 400 хил. българи страдат от алкохолизъм. Годишно на глава от населението се падат около 30 л. концентрат
-50 хил. българи употребяват хероин, 70 хил. българи употребяват амфетамини и кокаин, 120 хил. българи употребяват т.нар. „меки дроги“
-41 % от младежите на възраст до 20 г. са пробвали поне един наркотик
-90% от наркозависимите живеят в София, Пловдив, Варна, Бургас
-България внася 60% от храните, които населението консумира, включително и традиционни за българското земеделие продукти
-Българите са най-застаряващата нация в Европа и на 7-мо място във света
-България отделя най-малко пари в цяла Европа за социална защита на гражданите си, въпреки че българите са най-зле финансово в целия Европейски съюз
-На територията на България има американски бази, за които САЩ не плаща нищо, а България е принудена да се откаже от правото си да преследва юридически американски войник в случай на извършено престъпление!
-Само през 2012г. 200 хил. българи са останали без дом
-Над 2 млн. българи имат ПОВЕЧЕ от един кредит към банкова институция
-61% от българите живеят в крайна бедност, или са застрашени
-73% от българските пенсионери живеят в крайна бедност
-През 2020г. всеки четвърти гражданин на България ще е циганин
-4млн. българи са в риск от тотално социално изключване
-През последните 20г. от България са изнесени $36 млрд. Незаконно
-Евростат нарежда България на първо място сред страните чийто граждани са най-застрашени от бедност. Според агенцията 70% от българите живеят в трайни материални лишения
-Българите плащат най-скъпо за природен газ в целия евро-съюз
-През 2012-2013г. официално регистрираните като „безработни“ са над 400 хил. души
-Северозападна България е най-бедния и мизерен регион в Европейския съюз
-България е на първо място в Европа по брой осъществени самоубийства!
-Макар и България да е земеделска страна е усвоила едва 37% от евро-фонда за земеделие и развитие на селските региони, това е и фонда по който България е усвоила най-много средства! След нас е само Малта.
-Над 2млн. българи са напуснали България в търсене на по-добър живот
-Цели региони в България подлежат на ислямизация
-Над 2 млн. българи нямат достъп до здравеопазване, 1млн. българи не може да си позволи закупуването на нужни лекарства
-Има само един случай, в който българин е успял да осъди банкова институция, която е нарушила правата му. Това е рекорд за книгата „ГИНЕС”.
-66.2% от българките са били жертва на домашно насилие
-Всяка 3-та жена в България е жертва на домашно насилие
-180 хил. българки са били изнасилени през 2012г.
-По едно българско дете на ден бива изнасилено, или става жертва на друго сексуално престъпление.
Това не е тъжна класация, това е реалността която колективно отказваме да видим, въпреки че ни заобикаля. Преди да обвиним политиците първо трябва да поемем нашата собствена вина, че им позволихме да докарат хората до това състояние и че не направихме нищо и продължаваме да се правим на слепи.
Положението в страната е толкова тежко, че големите партии дори вече се въздържат да дават някакви обещания.
За политиците народа се изразява в проценти – еди колко си бедни, еди колко си бездомни, но зад цифрите се крият хора пък били те и цигани.
Имаме не само фалирал народ, а една цяла държава която за 25г. беше доведена до нова национална катастрофа. „Бедност и корупция“ – това казват докладите на ЕК, това е и нашата реалност. Не случайно преди повече от сто години Ботев е казал „Всяко правителство е заговор, съзаклятие срещу народа си”, а Левски е записал в тефтерчето си „Народе ????”. Никой няма да разбере причината за тези четири въпросителни, но той навярно многократно се е сещал за този народ и по-късно – в дългия път от Къкрина до Ловеч, от Ловеч до Търново, от Търново до София, от София до Бесилото. И ако в тефтерчето въпросителните са „само“ четири, в съзнанието му те са нараствали лавинообразно, за да се стигне до болезненото признание в разпита му от 9 януари 1873 г.: „Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщата на тепсия“, в искреността и истинността на което едва ли можем да се съмняваме.

09.04 2015 в 19:09

OFFNEWS, досадна неточност. Най-горе в текста: хотелски комплекс "Вероника". По-долу: хотел "Вероника". Всъщност, комплексът е "Слънчев ден" (бивш почивен комплекс на ЦК на БКП), а хотелът е "Вероника" (бивш дом №3). Бъдете точни, сега това е следствен обект!
 
X