Три строителни фирми работили в нарушение по ремонта на хотел "Вероника"

Ива Оприкова 09 април 2015 в 18:30 7132 5

Инвеститорите на хотел "Вероника"  - "Международен панаир Пловдив АД", са внесли документи за бъдеща реконструкция на хотелския комплекс"Вероника", а не за събаряне и нов строеж.

Това става ясно от разрешителното за строеж, което Община Варна предостави на OFFNews.bg.

Разрешението за строеж, издадено на собственика на хотел „Вероника", е било за ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на апартаментния хотел и е подписано от главния архитект на Варна Виктор Бузев. 

Разрешението е с дата 20 март, като в заключителните разпоредби е написано, че ремонтът се забранява от 15 май 2015 г. до 01 октомври 2015 г. заради летния сезон. Съществуващите сгради в имота се премахват при спазване на условията и мероприятията, дадени в одобрения план за безопасност и здраве, се посочва в документа.

Три строителни фирми са работили в нарушение по проекта за реконструкция на хотел "Вероника" в комплекса "Слънчев ден".

Сградата е част от комплекса "Слънчев ден"  и е построена преди 47 години. Тя е собственост на "Съни тур" ЕООД, в което едноличен собственик на капитала е пловдивският бизнесмен и лидер на БСП в града Георги Гергов.

Възложител на реконструкцията на сградата е друго дружество под контрола на пловдивския лидер на БСП - "Международен пловдивски панаир" АД. 

Реконструкцията е възложена на строителната фирма "Планекс" ООД, собственост на инж. Христо Димитров. Тя е подписала и договорa за реновиране като основен изпълнител. 

"Планекс ООД" е част от "Планекс холдинг" ООД и е една от водещите в района в строителния бранш. Те са реконструирали няколко хотела по Северното Черноморие, реновирали са и символа на Златни пясъци - хотел "Интернационал".

От фирмата заявиха пред OFFNews.bg, че документацията е напълно изрядна и в нея като задание е написано - реконструкция и обновяване върху сега действащите основи на хотелски комплекс "Вероника".

Експерти от строителния бранш в района обаче твърдят, че има скрити пропуски в документацията за ремонта, които инвеститорът и изпълнителят ги набавят със задна дата. Първоначално се появи информация, че обектът е трябвало да бъде напълно разрушен, а по-късно се показват разрешителни само обновяване.

Проектът за обновяване е разработен от архитектурно студио "Спекта". Не е ясно как архитекти и строителни инженери са изчислили, че 47-годишните панели ще издържат реконструкцията.

Фирмата "Планекс" ООД прехвърля отговорността за инцидента като твърди, че е възложила разрушаването на хотела на подизпълнител - фирмата "Бултранспорт груп". Малката строителна фирма е представила нужната документация, че има право да извършва такава строителна дейност.

От "Бултранспорт груп" обаче твърдят, че за разрушителните дейности са наели друга фирма подизпълнител -"Дигинг"ООД. 

На запитване на ОFFNews.bg от строителната компания отрекоха да са изпълнявали строителни дейности по обекта.

Адвокатът на фирмата "Дигинг" Иван Кръстев коментира, че дружеството се занимава с транспорт на строителни отпадъци, а за работата върху хотел "Вероника" били наети само строителните машини от фирмата - два багера.

Затрупаните работници също не били назначени от "Дигинг"ООД, категоричен е Кръстев.

"Президентът на фирмата Георги Георгиев е в болница със съмнение за инсулт от всички клевети, които се пишат по медиите за дружеството. Фирма "Дигинг" е дала по договор на два багера под наем. Работниците, които управляват строителните съоръжения, работят по трудов договор с необходимите осигуровки", заявява адвокатът на фирмата.

От ДНСК Варна са лаконични в коментарите и посочват, че започват проверка за която ще са необходими поне 3 дни. Служители на Регионален отдел „Национален строителен контрол" (РО НСК) Варна са съставили акт за спиране на изпълнението на строителни и монтажни работи на мястото на хотел „Вероника“, комплекс „Слънчев ден“ в к.к. „Св.Св Константин и Елена“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Проверката е извършена в присъствието на представител на Община Варна, строителя и строителния надзор.

За строежа е издадено разрешение за строеж от главния архитект на община Варна, което е влязло в сила на 20.03.2015год.

Близо денонощие след инцидента все още не е ясен броят на загиналите и затрупаните. За момента има потвърден един загина, а трима са в неизвестност и се издирват под руините на срутилия се в сряда вечерта хотел "Вероника" в курортния комплекс "Слънчев ден".

Спасителните екипи обявиха, че няма надежда издирваните мъже да са оцелели след инцидента. По думите им е възможно и затрупаните да се окажат повече от трима.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!