"Софиямед" претоварвала персонала, снимала бебетата незаконно

OFFNews 01 май 2015 в 11:15 16476 16

Софиямед, откриване
"Софиямед" е открита през 2012 г., по времето на първия кабинет "Борисов", от тогавашния здравен министър Десислава Атанасова - сега депутат от ГЕРБ и председател на комисията "КТБ" и зам.-председател на правната комисия в Парламента

От болница "Софиямед" са претоварвали персонала си с работа, нарушавали са правилата за графиците за дежурствата. Освен това те не са имали разрешение да снимат с камери бебетата.

Това става ясно от резултати от проверката на Изпълнителна агенция "Медицински одит" в частната болница, където акушерка преби новородено. Фактите и направените изводи са предварителни, визират първоначалните констатациите, базирани на експертната проверка, извършена от нашите служители, уточняват от ИАМО.

От създаването си през 2012 г. болницата е проверявана от агенцията 12 пъти - след две писма на МЗ, 8 жалби на пациенти заради неудовлетвореност от качеството на оказаната медицинска помощ, извършена е една обща планова проверка. Последната е след самосезиране заради случая с битото бебе. Проверявани са клиниката по „Нервни болести“, „Акушеро-гинекологичното отделение“, отделенията по хирургия и по неврохирургия, отделението „УНГ“, както и диагностично-консултативния център на болницата. Една от проверките е проследила законовите съответствия на структурата, управлението, дейността и организацията на медицинското обслужване в лечебното заведение.

Санкции са наложени в 6 от случаите -за нарушения на стандартите "Клинична лаборатория", "Анестезиология и реанимация", "Неврохирургия", "Нервни болести", както и "нарушени икономически права на пациентите"). При пет не са установени нарушения. Настоящата проверка все още не е приключила. Тя обхваща структурата, управлението, дейността и организацията на медицинското обслужване в болница „Софиямед“, спазването на медицинските стандарти, в случая на стандарта по неонатология, отглеждането и грижата за новородените и за малките деца. Началните изводи от проверката показват доста нарушения в тези три направления, особено в сферата на трудово-правните отношения, на графиците, на дежурствата и работното време, пишат от "Медицински одит".

Отговорността за графиците е на ръководителя на лечебното заведение, който ги утвърждава. Контролът по изпълнението им е на съответната РЗОК.

"За тези констатации ние имаме документи. Инспекцията по труда също ще направи своите изводи, но ние контролираме графиците, натовареността съобразно правилниците за устройство и вътрешен ред на болницата, тъй като това са документи по силата на Закона за лечебните заведения, които ние проверяваме. Ние следим не само за спазването на тези графици и за натовареността, но и за това как те се отразяват на работоспособността, на физическата и психическата стабилност на медицинските специалисти", пишат още от Агенцията.

Проверката е установила отклонения не толкова от стандарта по акушерство и гинекология, а основно в частта неонатология и конкретно в грижите за битата 4-дневна Никол, подчертават от "Медицински одит". 

Побоят над нея от акушерката бе потвърден след преглед на видеозаписите от камерите.

Проверката на ИАМО обаче показва още два смущаващи факта: първо, в "Софиямед" няма практика за редовно проследяване на записите, а те биват гледани само при инцидент, и, второ, няма информирано съгласие на пациентите в болницата, което да дава основание те да бъдат следени от камери и записвани, което нарушава конституцията.

Продължава анализът на записите от камерите и вероятно ще бъдат направени допълнителни изводи, уточняват от ИАМО.

Лечебно заведение може да бъде закрито само при груби и често повтарящи се нарушения в дейността и при системни отклонения в медицинските стандарти. Подобно решение е единствено в правомощията на министъра на здравеопазването, подчертават от Агенцията. От своя страна, НЗОК може да се произнесе за ревизия, за преразглеждане или прекратяване на договори по дадена клинична пътека, когато нейните органи установят нарушение.

Обвиняемата за побоя акушерка Емилия Ковачева често е работила по 24 часа без почивка, съобщава пък bTV, като отново цитира данни от проверката на ИАМО. От януари досега тя е работила поне по 240 часа месечно, при законово позволени 160.

„Не може четири месеца една акушерка да работи на такива смени. Тя има свръхнатовареност. Средномесечно има между 6 и 7 24-часови дежурства. Плюс 8-часовите си работни смени. Сами можете да си направите извода каква тежест е понасяла, тъй като човешките предели предполагат, че след дневно, нощно дежурство, два дни се полагат почивка. В крайна сметка при нея няма такива периоди, които да възстановят нейните сили”, коментира Златица Петрова, изпълнителен директор на ИА „Медицински одит", пред bTV.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!