"Софиямед" претоварвала персонала, снимала бебетата незаконно

Последна промяна на 01 май 2015 в 11:15 14522 16

Софиямед, откриване
"Софиямед" е открита през 2012 г., по времето на първия кабинет "Борисов", от тогавашния здравен министър Десислава Атанасова - сега депутат от ГЕРБ и председател на комисията "КТБ" и зам.-председател на правната комисия в Парламента

От болница "Софиямед" са претоварвали персонала си с работа, нарушавали са правилата за графиците за дежурствата. Освен това те не са имали разрешение да снимат с камери бебетата.

Това става ясно от резултати от проверката на Изпълнителна агенция "Медицински одит" в частната болница, където акушерка преби новородено. Фактите и направените изводи са предварителни, визират първоначалните констатациите, базирани на експертната проверка, извършена от нашите служители, уточняват от ИАМО.

От създаването си през 2012 г. болницата е проверявана от агенцията 12 пъти - след две писма на МЗ, 8 жалби на пациенти заради неудовлетвореност от качеството на оказаната медицинска помощ, извършена е една обща планова проверка. Последната е след самосезиране заради случая с битото бебе. Проверявани са клиниката по „Нервни болести“, „Акушеро-гинекологичното отделение“, отделенията по хирургия и по неврохирургия, отделението „УНГ“, както и диагностично-консултативния център на болницата. Една от проверките е проследила законовите съответствия на структурата, управлението, дейността и организацията на медицинското обслужване в лечебното заведение.

Санкции са наложени в 6 от случаите -за нарушения на стандартите "Клинична лаборатория", "Анестезиология и реанимация", "Неврохирургия", "Нервни болести", както и "нарушени икономически права на пациентите"). При пет не са установени нарушения. Настоящата проверка все още не е приключила. Тя обхваща структурата, управлението, дейността и организацията на медицинското обслужване в болница „Софиямед“, спазването на медицинските стандарти, в случая на стандарта по неонатология, отглеждането и грижата за новородените и за малките деца. Началните изводи от проверката показват доста нарушения в тези три направления, особено в сферата на трудово-правните отношения, на графиците, на дежурствата и работното време, пишат от "Медицински одит".

Отговорността за графиците е на ръководителя на лечебното заведение, който ги утвърждава. Контролът по изпълнението им е на съответната РЗОК.

"За тези констатации ние имаме документи. Инспекцията по труда също ще направи своите изводи, но ние контролираме графиците, натовареността съобразно правилниците за устройство и вътрешен ред на болницата, тъй като това са документи по силата на Закона за лечебните заведения, които ние проверяваме. Ние следим не само за спазването на тези графици и за натовареността, но и за това как те се отразяват на работоспособността, на физическата и психическата стабилност на медицинските специалисти", пишат още от Агенцията.

Проверката е установила отклонения не толкова от стандарта по акушерство и гинекология, а основно в частта неонатология и конкретно в грижите за битата 4-дневна Никол, подчертават от "Медицински одит". 

Побоят над нея от акушерката бе потвърден след преглед на видеозаписите от камерите.

Проверката на ИАМО обаче показва още два смущаващи факта: първо, в "Софиямед" няма практика за редовно проследяване на записите, а те биват гледани само при инцидент, и, второ, няма информирано съгласие на пациентите в болницата, което да дава основание те да бъдат следени от камери и записвани, което нарушава конституцията.

Продължава анализът на записите от камерите и вероятно ще бъдат направени допълнителни изводи, уточняват от ИАМО.

Лечебно заведение може да бъде закрито само при груби и често повтарящи се нарушения в дейността и при системни отклонения в медицинските стандарти. Подобно решение е единствено в правомощията на министъра на здравеопазването, подчертават от Агенцията. От своя страна, НЗОК може да се произнесе за ревизия, за преразглеждане или прекратяване на договори по дадена клинична пътека, когато нейните органи установят нарушение.

Обвиняемата за побоя акушерка Емилия Ковачева често е работила по 24 часа без почивка, съобщава пък bTV, като отново цитира данни от проверката на ИАМО. От януари досега тя е работила поне по 240 часа месечно, при законово позволени 160.

„Не може четири месеца една акушерка да работи на такива смени. Тя има свръхнатовареност. Средномесечно има между 6 и 7 24-часови дежурства. Плюс 8-часовите си работни смени. Сами можете да си направите извода каква тежест е понасяла, тъй като човешките предели предполагат, че след дневно, нощно дежурство, два дни се полагат почивка. В крайна сметка при нея няма такива периоди, които да възстановят нейните сили”, коментира Златица Петрова, изпълнителен директор на ИА „Медицински одит", пред bTV.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.05 2015 в 20:48

От посещенията ми в тази болница имам само нмого добри впечатления. Не проумявам как е възможно да посегнеш на бебе, но да оплюваш цялата болница ми звучи прекалено.

02.05 2015 в 20:44

НЕ ОЧАКВАЙТЕ НИЩО ОТ ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА - ТАМ РАБОТИ СИНЬТ НА НАСТОЯЩАТА ЗАМ.ДИРЕКТОРКА НА БОЛНИЦА "СОФИЯМЕД" Д-Р РОЗАЛИНА ЧОАБАНОВА. БИВШ ДИРЕКТОР НА ТАЗИ БОЛНИЦА Е Д-Р БОЙКО ПЕНКОВ ,НАСТОЯЩ ЗАМ. МИНИСТЬР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. ИЗПЬЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА Б-ЦА "СОФИЯМЕД "ПРИ СЬЗДАВАНЕТО Й ПРЕЗ 2012Г. БЕШЕ
Д-Р МИХАИЛ ЗОРТЕВ, И ТОЙ БЕШЕ БИВШ МИНИСТЬР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. СИНЬТ НА ЗАМ. ДИРЕКТОРКАТА НА Б-ЦАТА Д-Р ЧОБАНОВА- РАБОТИ В МОМЕНТА В ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА. Б-ЦА СОФИЯМЕД ИМА ЧАДЬРИ И ЗАЩИТА ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ. НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА, ЧЕ ЩЕ ИМА НАКАЗАНИЯ ИЛИ ГЛОБИ ОТНОСНО ПРЕБИТОТО БЕБЕ И СИСТЕМНИТЕ НАРУШЕНИЯ НА ТРУДОВИЯ ДОГОВОР !

02.05 2015 в 20:27

Истински проверки от Инспекцията по труда няма да има в "Софиямед " - в Инспикцията по труда работи сина на Зам.директорката на "Софиямед" д-р Розалина Чобанова . Затова няма да има истинска проверка , за да констатира грубите нарушения на закона в болница Софиямед.Вторият бивш изпьлнителен Директор на болницата от 2012г е д-р Бойко Пенков ,настоящ зам. министьр на Здравеопазването. Когато беше сьздадена болницата през м.5.2012г Изп. директор на болницата беше Д-р Михаил Зортев ,бивш Зам.Министьр НА Здравеопазването. Всичко е навьрзано по партийна линия.Собственик на тази болница , както и на други вериги от болници е д-р М.Тиков. Синьт на Зам. Директорката на болницата д-р Р.Чобанова , работещ В Инспекциата по труда е Чадьр и Закрила на болницата. Не очаквайте да разберете за никакви нарушения в тази болница !

02.05 2015 в 16:18

Нисък клас болница

02.05 2015 в 10:37

Нито преумората, нито психическото и състояние и дава право да посяга на чуждото дете. Само една майка знае какво е да износиш и родиш нов живот. НИКОЙ и по никаква причина няма право да посяга на чуждото щастие!! Ако някой дори и си помисли да посегне на моето дете ще го убия без и окото да ми мигне!

02.05 2015 в 02:26

А бе, Ruma, ако беше пребито твоето бебенце, щеше ли така милостиво да оправдаеш този садизъм? Парите са пари,но не всеки може да млати 4-дневно бебе, защото работи за пари.
А Кодексът на труда трябва да забрани подобни безкрайни дежурства!

01.05 2015 в 18:03

Виждате кой открива Софиамед, министърката на здравето от ГЕРБ!!! Спомнете си, при наличието на правителствена болница, че премиера Боко от Банкя ДВА ПЪТИ си оперира менискуса точно в СОФИАМЕД!!!Не е ли това ГЕРБАДЖИИСКАТА болница??? Нали и сегашният замминистър Бойко Пенков до вчера и беше началник!!! Правели са каквото си искат, а сега ОЛЕЛЕ и Боко мълчи като посран!! Като и за ТВ7!!Като и за малоумният му министър Москов който подновява незаконен търг спрян от заместника му!! Откри скенер преди време в Иван Рилски и похвали Дечев, че е най добрия шеф на болница, а сега си трае когато вечно дрогирания и злобен Москов го уволнява!! ЗА БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ АМИН!!!

01.05 2015 в 16:34

Викторе, хвърляш ме в съмнение дали можеш да мислиш, защото както е тръгнало пациентите ти ще са само цигани.

01.05 2015 в 13:21

Тази е с маниакална психоза и мисли,че някой иска от нея това.Тя е увредена психически. Сигурно има и други бебенца пострадали. Да не е същата,която скопяваше момченца в Кюстендил?Да плаща за детенцето до живот за най-малкото проявление на заболяване в детето.

01.05 2015 в 13:00

Атанасова, ти самата се определяш като портмоне и това няма кой да го извади от главата ти. И това ще е така, докато ти и подобни на теб си мислят, че лекарите и сестрите са им слуги, нещо по-долу от автомонтьора и сервитьора и от камериерката в хотела. Утре-другиден ще имаш пари, но няма да има на кого да ги дадеш, не вярвам да си толкова тъпа и да не го разбираш.