"Софиямед" получава 3,6 млн. лева към бюджета си от НЗОК

OFFNews 28 април 2015 в 23:08 5815 6

Частната болница "Софиямед", където акушерка преби новородено преди дни, ще получи 3,6 млн. лева допълнително към бюджета си от Здравната каса, което е най-големият възможен допълнителен бюджет.

Това сочат разчетите на НЗОК. Искането на Касата е Надзорният й съвет да освободи резерва и да разпредели над 34,5 млн. лева като допълнителен бюджет за клиниките. 

Много болници се обявиха против новата методика за заплащане на лечебните заведения от страна на НЗОК, според която те ще получават до 95% от парите, които са получавали през миналата година. Медици от редица болници се включиха и в символичен протест по този повод на 7 април. 

Част от тях бяха и болниците от най-голямата верига частни болници в България, в която влизат "Софиямед", "Пълмед", "Бургасмед", клиниката "Здраве" в Пазарджик и др.

Сега са направени корекции в бюджетите на тези болници, като най-голям дял от средствата ще получат "Софиямед" и "Пълмед", които са собственост на пазарджишкия бизнесмен Михаил Тиков, съобщи "Капитал".

Преди да стане зам. здравен министър, собственик на "Софиямед" беше д-р Бойко Пенков, който в момента е и председател на Надзорния съвет на НЗОК. 

В списъка с болници, които ще получат допълнителни средства от НЗОК е и ведомствената болница на МВР. Към нейния бюджет ще бъдат добавени още 1.5 млн. лв. Тя ще получи повече пари от най-натоварената болница в София - "Пирогов". 

Вчера зам.-министър Бойко Пенков обяви, че ако бъдат доказани нарушения на "Софиямед", на болницата ще бъде спряно държавното финансиране. 

В същото време друг от зам. задравните министри - Ваньо Шарков, обяви по-рано днес, че "Софиямед" е била проверявана многократно и е санкционирана за нарушаване на медицинските стандарти. По думите му лечебното заведение е било санкционирано както от инспекцията по труда, така и от изпълнителната агенция "Медицински одит”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!