Рашков: Цвета Караянчева заплаши с уволнение шефа на МВР в Кърджали

Гласовете на бедните хора са купувани с дърва, хляб и леща. Бедността е средство за постигане на политически цели, каза МВР-шефът

OFFNews 09 юли 2021 в 13:02 9125 1

Кандидатът за депутат на ГЕРБ и бивш председател на парламента Цвета Караянчева е заплашила с уволнение директора на МВР в Кърджали заради провеждането на акция на вътрешното министерство за купуването на гласове. Разговорът е проведен през нощта.

Това обяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

"Искам да ви съобщя нещо възмутително. Провеждаме полицейска операция в Кърджалийска област. Тя е  основана на данни, че служители на Държавното горско стопанство дават или не дават дърва на хората в зависимост от това дали ще гласуват за ГЕРБ. Когато предприехме действия, по телефона на регионалния директор на МВР се обади Цвета Караянчева със заплаха, че няма да остане на поста си. Имам телефона й, снимка, разговорът е проведен след 22 часа. Дотам сме я докарали и точно тези хора искат да се върнат на власт. Не преследвайте нашите членове, защото ще ги уволним утре. Това са нашите политици", коментира Рашков.

Какво отговори Караянчева

Той наблегна на факта, че последните двама министри на вътрешните работи - Христо Терзийски и Марин Младенов, са кандидати за депутати от ГЕРБ. Това според него показва защо предишното ръководство на МВР не е работило срещу престъпления срещу изборните права на гражданите.

Министърът посочи, че сигналите за изборни нарушения за вота на 4 април са били 1000. 

"Хората не са виждали смисъл да сезират органите на МВР, това е причината сигналите да са само 1000. А сега има 6-кратно увеличение на тези сигнали. 10-кратно увеличение на досъдебните производства за такива престъпления", заяви Рашков.

Той допълни, че през последните два месеца МВР много настъпателно е атакувало групите, които търгуват с гласове.

"Струва ми се, че в страната се е утвърдила практиката да се купуват и продават гласове по време на избори. Поради бездействието на компетентните органи политическата корупция се е развивала необезпокоявана от никога. Изненадани сме от броя лица, които се занимават с тази дейност", коментира той. 

Купувачите на гласове си служат с различни подходи. В кампанията е станало ясно, че на граждани са давани хляб, дърва, брашно, леща и др. подобни, разбира се, и пари - по 30-40-50 лв.

"Няма съмнение, че това може да направи (да продаде гласа си) един беден човек, за когото тези неща са ценност, достатъчна да гласува за определена партия. Трябва да се постави въпросът за бедността, която се използва за предизборни цели. Някой се явява пред камерите и със задоволство и самочувствие на победител казва: "Пак ги бих". Онзи, който разполага с финансов ресурс, побеждава. Бедността е средство за постигане на политически цели при избори", заяви Бойко Рашков.

Той се възмути, че активността на МВР е станала обект на критика, вместо на похвали.

"Когато по силата на закона МВР упражнява своите правомощия да противодейства на престъпността, има недоволни. Дори когато задържаме някого за 24 часа, това довежда до протести пред полицейските управления. Това са представители на една политическа партия, защото МВР е предприело процесуални действия заради извършени престъпления. Означава ли това, че тази партия иска МВР да се бори с престъпността, или не го иска. Те са правили така 10 г. С бездействието си са облекчавали политическата корупция", посочи служебният вътрешен министър. 

Снощи активисти на ГЕРБ в няколко града излязоха на протести, защото смятат, че властта ги репресира. В други населени места пък ръководствата на партията излязоха с декларации срещу обиски и арести на техни представители и обвиниха властта в полицейски произвол.

Според Бойко Рашков има добро взаимодействие между МВР и прокуратурата на много места в страната.

"На някой много му се иска да няма взаимодействие и работата да не върви. Както виждате, работата върви", заяви той. 

Директорът на националната полиция главен комисар Станимир Станев обяви, че от 1 до 8 юли са образувани 72 досъдебни производства. Проверени места за търговия с гласове са 3146, проверени са и 9588 души от крими контингента. Задържани са 938 души. 155 души са обявени за общодържавно издирване. Престъпността е намаляла с 58% за 1 месец и осем дни. За последните два дни няма открадната кола. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки