Наводнение в Мизия, Хайредин и Борован: обявено е бедствено положение (снимки)

OFFNews 10 юли 2018 в 08:29 8105 0

Снимка БНР/Ива Антонова

В Мизия, Хайредин, Борован е обявено бедствено положение заради проливните дъждове и опасност от преливане на язовири. То е в сила от 10 часа днес до 21 ч. на 16 юли, съобщи областната управа на Враца.

В Мизия приливната вълна заля тази нощ два от кварталите в града. Поройните дъждове в Оряхово и Кнежа причиниха наводненията там, като точка на водосбора на образувалите се скатни води. Към 13 часа яз. „Рогозен-1“ преливаше с 3м/с.

Няма пострадали хора, увериха от управата. Има наводнени дворове, чистят се наносите от кал, изпомпват се шахти и дворове и се почистват разрушените улици.

Създадена е организация от областния управител Малина Николова и кмета на община Мизия д-р Виолин Крушовенски за почистването на изцяло унищожените пътни настилки на две централни улици. Работи се с техника на община Мизия и на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД.

Приливната вълна е отнесла един автомобил в реката.

Временно бе спряно водоподаването в наводнените квартали. Служители и работници на „ВиК“ отстраняват авариите.

По пътя към Оряхово се свлече земна маса. Няма преливане на река Скът, нивото ѝ е под критичното. Временно бе спряно движението на камиони по пътя Враца – Оряхово, в участъка от Мизия. Тежкотоварните коли трябва да изчакват на място.

Областно пътно управление – Враца почиства наносите от земни и асфалтови маси по републикански път II – 15.

Към 12 ч. от АПИ съобщиха, че второкласните републикански пътища II-11 и II-15 Мизия - Оряхово са почистени от калта и наносите и движението на леките коли се пропуска от пътна полиция. В следобедните часове се очаква да бъде възстановено движението на камионите над 12 тона по път II-15 в участъка между Крушовица и Оряхово.

Областният управител разпореди на „Напоителни системи“ ЕАД – клон Мизия и Регионален отдел „Северозападна България“ към главна дирекция „Язовирни стени и съоръжения“ при ДАМТН да направят проверка на състоянието на язовирите в община Борован и община Хайредин и да дадат указания на кметовете на двете общини за контролираното изпускане на водите от тях. 

Екипите на всички служби работят за възстановяване на нормалното състояние в Мизия под координацията и контрола на областния управител.

Във врачанското село Галатин също има разрушени улици от дъждовете.

"Улиците бяха обсипани, но водата отнесе половината от насипаното - каза кметът му Петър Георгиев. - Ще ги оправим, когато дъждовете спрат. Вече имам уговорки с багер. Някои градини и мазета на хората са наводнени. Нивото на подпочвените води се вдигнало повече и от там идва почти цялото наводнение в градините. Бедстващи хора няма.“

За справяне със ситуацията във Врачанско, по разпореждане на регионалния министър Николай Нанков, екипи на агенция "Пътна инфраструктура" и пътноподдържащата фирма също помагат.

За последните 24 часа пожарните екипи в цялата страна са реагирали на над 150 сигнала, свързани с усложнената метеорологична обстановка, съобщи МВР. Към момента силите и средствата на звената за ПБЗН участват в локализирането и ликвидирането на 29 произшествия. Най-много са сигналите за територията на областите Ямбол, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново и град София. Няма данни за пострадали и бедстващи хора.

Общо 16 са сигналите до пожарната от област Враца. Те са от Мизия и касаят основно наводнени мазета и приземни етажи.

В област Ямбол са постъпили около 40 сигнала, повечето от които - за наводнени мазета и приземни етажи в село Роза. На място има екипи на пожарната, които изчакват водата да се отече, за да започне отводняване.

В София – град екипите на Столичната пожарна са получили десетки сигнали за наводнени приземни етажи на жилища, основно в зоната на "Малинова долина" и кварталите около южната дъга на Околовръстния път. Към момента са отработени 12 от получените сигнали.

В област Ловеч продължава отводняването на 50 имота в село Катунец. Вчера придошлите води на река Катунешка заляха две мостови съоръжения, водещи към квартал с 40 жители. Осигурена е доставка на храна, вода и медикаменти.

В област Плевен на територията на общините Червен бряг и Плевен са постъпили 12 сигнала за наводнения. Нивото на водата в малкия язовир на с. Ракита е спаднало с над 10 см., продължава да прелива в язовир „Стопански двор“.

В област Велико Търново са получени 6 сигнала за наводнени имоти, вследствие на падналите обилни валежи. Наводнен е и част от четвъртокласен път между жп гара Джулюница и село Бреговица. Всички получени сигнали са отработени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови