Изолация на бургаско училище падна при първия сняг

OFFNews - Бургас 05 януари 2016 в 12:28 2628 0

Снимка OFFNews

Изолация, направена преди две години, падна след първия сериозен снеговалеж за същия период в Бургас. Ремонтът на СОУ „Константин Петканов“ бе извършен като част от мащабен проект, с още 16 други сгради, финансиран по международния фонд „Козлодуй“. Сградата на самото училище беше в плачевно състояние преди реконструкцията.

Още на първия си работен ден от новата година, директорът Катя Делчева е получила сигнал за падналата изолация на част от фасадата.

Обадих се на фирмата, обещаха, че в първите топли дни ще дойдат и ще възстановят щетите. Ремонтът включваше хидроизолация, изолация на стени, подмяна на дограма, частична подмяна на отоплителна инсталация“, пояснява директорът.

Катя Делчева допълва, че ситуацията с училището е била много тежка преди ремонта. В сградата е било студено, водата е влизала през покрива. До момента не са имали сериозни забележки към изпълнението, а дребните проблеми били отстранявани своевременно. За конкретния случай й обяснили, че вероятно е влязла вода под плоскостите и при силния вятър, те са паднали. Основната фирма, която се е занимавала с ремонтните дейности е „Булелектрикс“, уточнява Катя Делчева, но пояснява, че сигурно са имали и подизпълнители.

От самата фирма не пожелаха да коментират качеството на ремонта. Управителят й, Тодор Златаров, директно затвори телефона при наше позвъняване. Неговият съдружник, Константин Младенов, пък ни прати да търсим Златаров в Търговския регистър. Самата фирма е учредена в Бургас, през 2005 г., от трима души, сред които и Тодор Златаров.

Те ще извършат ремонта за собствена сметка, категорични са от община Бургас. Дори и да не беше в гаранция, отново те щяха да го платят, подчертава заместник – кмета с ресор „Образование“ Йорданка Ананиева.

Въпреки че фирмата ми твърдеше, че няма вина за случилото се, аз съм категорична, че цялата фасада трябва да се направи наново. Още днес съм разпоредила фирмата да обезопаси мястото и да направи подготовка за полагане на топлоизолация. Същинската ще се направи, когато температурите се повишат“, поясни Йорданка Ананиева.

Тя добави, че е разпоредила на служителите от „Инвеститорски контрол“ да са направи цялостен оглед на ремонтните дейности и ако има някакви нарушение, фирмата да вземе мерки за укрепване на изолацията. Изпълнителят е избран с конкурс по условията на банката, отпускаща средства по фонд „Козлодуй“, а именно – най-ниска предложена цена. Това не е първият обект, който се работи от въпросната фирма, но досега не сме имали забележки към работата им, казва заместник – кметът. Общината ще наложи и санкции, ако има такава възможност в договора. Ананиева не приема и като логично обяснение, че фасадата може да се отлепи от замръзнала вода и вятър.

От осем години правя енергийна ефективност, почти всички училища и детски градини съм ги направила, това за пръв път ми се случва“, казва заместник – кметът.

Според строители, падането на изолацията най-често се дължи на това, че изпълнителите не я закрепват с дюбели, а разчитат на лепила, които не са ефикасни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!