Здравната комисия прие актуализирания бюджет на НЗОК

OFFNews 09 септември 2020 в 17:45 1958 0

Комисията по здравеопазване в парламента прие на извънредно заседание актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г., съобщи БНР.

Депутатите гласуваха на първо четене проекта и го приеха със 17 гласа "за".

Промяната предвижда Здравната каса да може да заплати дейност за минали периоди, която е отчитана от болниците като надлимитна дейност.

Неразплатените суми за 2015 година са близо 50 милиона лева, а за 2016-а - около 26 милиона лева, посочи управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев.

По думите му с проекта на закон за допълнение и изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса ще се даде правно основание при неусвояване на бюджетните средства за 2020 година за болнична помощ, същите да бъдат използвани за плащане към изпълнителите на болнична помощ за минал период, които НЗОК е установила по съответния ред.

Към момента няма законова възможност Националната здравноосигурителна каса да заплаща надлимитна дейност за минали периоди. Болниците се нуждаят от тези средства, каза председателят на Комисията Даниела Дариткова.

Тя допълни, че лечебните заведения за болнична помощ в условията на епидемията от коронавирус наистина понасят най-голямата тежест. "Затова тези средства, които допълнително ще подпомогнат болничните бюджети, са им наистина много необходими", каза Дариткова.

В момента се извършват проверки в болниците, които ще приключат до 15 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!