Навални вече е в Германия (обновена)

OFFNews 22 август 2020 в 08:18 9725 0

Снимка БТА/AP

Самолетът с Алексей Навални излетя от Омск за Германия рано тази сутрин в 4:59 ч московско време, съобщават Интерфакс и Би Би Си Русия. Около 10 ч. (московско време) Bombardier Challenger 604 кацна в Берлин. Първоначално руските лекари не разрешаваха транспортирането на опозициония лидер, но след намесата на Германия и Франция това се случи. Сътрудници на Навални заподозряха, че съпротивата се дължи на опита на властите в Русия да прикрият факта, че той е бил отровен.

Руският опозиционен лидер бе поставен в изкуствена кома в четвъртък, след като му призля в самолет по време на полет от Томск към Москва на 20 август. Самолетът кацна аварийно в Омск, където 44-годишният Навални бе приет по спешност в болница и поставен в кома.

Първоначално лекари обявиха предположението си, че той е бил отровен със силния халюциноген натриев оксибат (Natrium oxybutyricum), а прессекретарят му Кира Ярмиш предположи, че нещо е било сипано в чая му. Ден по-късно зам. главният лекар на болницата в сибирския град Омск Анатолий Калиниченко опроверга тази информация. Той бе категоричен, че в организма на Навални не са открити следи от отравяне.

Лекуващият лекар на Навални Анастасия Василиева обаче е категорична: това е отравяне.

Снощи руските власти отказаха да пуснат пристигналия от Германия самолет с медицински екип да излети обратно с мотива, че състоянието на пациента е твърде нестабилно, за да пътува. След това на съвместна пресконференция лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Еманюел Макрон поискаха от Русия да даде яснота около обстоятелствата, довели до влошаване на здравословното състояние на Навални. Малко по-късно германският правозащитник и филмов продуцент Яка Бизил заяви, че всички необходими разрешения за прехвърлянето на Навални от Русия в Германия са осигурени. 

Рано тази сутрин медицински екип изведе Навални от болницата в Омск и той бе превозен с реанимобил до летището, съпровождан от полицейски автомобил, и самолетът с него излетя.

Съпругата му Юлия също бе на борда в специалня медицински самолет, съобщи прессекретарят Кира Ярмиш.

В Германия Навални ще бъде лекуван в клиника "Шарите" в Берлин. Полиция очакваше пристигането на Навални пред входа ѝ тази сутрин.

Снимка: БТА/AP

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!