Макрон: Директивата на ЕС за временните работници е предателство към европейските принципи

ОFFNews 23 август 2017 в 19:32 5511 2

Европейската директива за временните работници във вида, в който функционира, представлява предателство към европейския дух и основните принципи на ЕС. Това заяви днес в Залцбург френският президент Еманюел Макрон в началото на тридневната си обиколка в Централна и Източна Европа, цитиран от Франс прес и БТА.

"Единният европейски пазар и свободното движение на работници нямат за цел да облагодетелстват страните, които насърчават занижаването на социалните права", посочи френският държавен глава. По думите му "тъкмо това подхранва в нашите страни популизма и подкопава доверието в европейския проект".

"Проектът за реформа на директивата, която предлагаме, е проект, насочен към намаляване на периода на работа на командирования (временния) работник до една година, засилване на контрола и развитие на двустранното сътрудничество за контрол, съществуването на един трезв принцип, а именно - за еднакъв труд, еднакво заплащане - което премахва именно това изкривяване", каза Макрон във видеозапис, поместен в сайтовете на френски медии.

По този начин според него ще може да се преработи в дълбочина сегашната система.

Макрон потвърди отново приоритетите си за бъдещето на ЕС и еврозоната, изтъквайки целта за създаване на бюджет и парламент на еврозоната, социална основа и данъчна хармонизация. По думите му, съществуват "общи гледни точки" с Австрия по тези въпроси и предложения в тази посока ще бъдат направени до края на 2017 година.

Въпросът за командированите работници беше една от темите в предизборната кампания на френския президент и в това отношение той има подкрепата на Германия. Макрон се надява да убеди достатъчно страни, по-специално от Източна Европа, за да събере мнозинство в подкрепа на реформата на директивата на европейска среща, насрочена за 23 октомври.

По-късно днес в Залцбург ще се състои среща и с премиерите на Чехия и Словакия - Бохуслав Соботка и Роберт Фицо.

Утре и другиден френският президент ще посети Румъния и България.

Директивата от 1996 година дава право на предприятие от ЕС да изпраща временно свои служители в друга страна от Евросъюза, но продължавайки да плаща осигурителни вноски в изпращащата страна. Освен това според сегашния текст командированият работник има право да остане в дадена страна от ЕС три години, а Европейската комисия обмисля да го намали на две години. Макрон обаче иска този период да бъде не повече от година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!