Съставянето на правителство е по-лесно, въпросът е как ще функционира

С вота си за вас българските граждани показаха, че имат нужда от безкомпромисна защита на правовата държава - обърна се президентът Радев към Демократична България

Ангел Марковски Последна промяна на 07 декември 2021 в 10:48 2097 0

Снимка БТА/Минко Чернев

„Надявам се, че този път ще имаме успех заедно да излъчим едно управление. Колкото и да изглежда труден процесът по формиране на това управление, той е една идея по-лесен, защото всички са наясно, че няма къде да се ходи. Въпросът е как ще съумеем след това то да функционира, това е голямата тема. Това управление осигурява на страната не просто редовно правителство, но и изключително важната възможност да започнем промяната. Промяната не трябва да се гледа като смяна на един с друг, а на дълбока трансформация на това как се упражнява властта и как изглеждат институциите. От тази гледна точка е много важно, че мнозинството ще може да функционира самостоятелно без ДПС и ГЕРБ“. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов на консултациите за съставяне на правителство с президент Румен Радев 

Тази карантина, в която трябва да бъде поставено управлението на страната от носителите на корупционния вирус, е важна предпоставка за започване на решаване на този проблем, допълни Иванов. Според него рестартът на прокуратурата и ВСС няма да е проста задача и ще изисква по-големи мнозинства, което ще бъде по-сложното. "Ще работим за това да има конституционна промяна, а не просто излъчване на новсъстав на ВСС", заяви Христо Иванов.

С вота си за вас българските граждани показаха, че имат нужда от безкомпромисна защита на правовата държава и пресичане на злоупотребите с власт, каза пък Радев на  представителите на „Демократична България“. Пред вас стои отговорността да поемете ангажимент към последователно отстояваните от вас цели и приоритети за върховенство на правото и модернизация на страната. Да покажете, че те могат и трябва да бъдат цели и приоритети за едно бъдещо управление“, заяви още държавният глава.

Историята показва, че в трудни моменти демократичните формации са правили стъпка напред, а не встрани, каза още Румен Радев на ДБ.

Президентът каза, че двете служебни правителства не просто са стабилизирали държавата, те са създали добра основа за бъдещо взаимодействие, преодоляло зависимостите и негативите на миналото. Убеден съм, че това е пътят, по който да се отговори на очакванията на българските граждани. Това е и основният критерий, по който ще дават своето доверие към политическите формации вбъдеще или ще го отнемат, заяви Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови