Нинова поиска правителството да внесе руската ваксина Спутник

OFFNews 26 февруари 2021 в 12:33 2535 0

Внасяме проект на решение в парламента българското правителство да започне двустранни разговори за доставка на ваксината Спутник, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група.

Според Нинова правителството се е скрило зад решение на Народното събрание от декември, с което поиска одобрение за сключване на споразумения за покупка на ваксини с ЕС.

"Тъй като не можем да очакваме премиерът да прояви сега изключителна смелост, поемаме инициативата и внасяме днес в Народното събрание да се търсят допълнителни възможности за България, като настояваме Народното събрание да възложи на българското правителство да започне двустранни разговори за доставка на ваксината Спутник", заяви Нинова. Тя поиска това да се случи преди разпускането на Народното събрание.

"Очакваме от ръководството то да бъде включено спешно в програмата. В обратен случай ще упражним правото си и с подписи ще искаме извънредно заседание по този въпрос", допълни Корнелия Нинова. Управляващите се скриха се зад гърба на Европа и се скараха на производителите на ваксини - в стар стил все някой друг е виновен, каза Нинова. Според нея правителството на Борисов не се справи с нито една от последиците на кризата от COVID- 19 - нито здравната, нито икономическата. Сега е наред процесът по доброволно ваксиниране и изпълнението на ваксинационния план, каза Нинова.

"България е на едно от последните места в Европа и близо два месеца след началото на процеса са направени около 135 хил. ваксини, а една пета от ваксинираните са получили и втора доза. Далеч по-добре стоят нещата в другите европейски държави, където първенци са Дания, Испания, Словения. Много по-добре са държавите около нас, нашите съседи, където ваксинираните са четирикратно по-висок дял. Преди два дни управляващите и НОЩ зарязаха националния ваксинационен план с неговите пет фази и пусната свободно ваксините на "Астра Зенека". Извиха се опашки в София, големите градове, където желаещите се наредиха рано от сутринта, за да получат тази ваксина. Разкриват се и денонощни пунктове, включват се и личните лекари. Какво се оказва впоследствие - няма ваксини, хаос, некомпетентност в цялата държава.

"Според европейските прогнози, ако правителството работи така по този въпрос, 70% от населението ще бъде ваксинирано през 2040 г.", каза още Нинова.

Корнелия Нинова лобира за един учебник и за една ваксина, а на този фон твърди, че категорично се противопоставя на подобни явления, заяви председателят на ГЕРБ в парламента д-р Даниела Дариткова в отговор на Нинова. Тя обърна внимание на празните места на депутатите от БСП в пленарна зала: "Картината на отсъстващата опозиция е типична за 44-ото Народно събрание. Дълго време бяха извън парламента, а и сега виждаме системен саботаж на заседанията. Типичното поведение на лидера на БСП е явяване за краткотраен гастрол в пленарна зала с поредна декларация, която демонстрира тежко разминаване между думи и дела. Твърдението, че сте против лобизма търпи крах от това, което чуваме в последните седмици от тази парламентарна трибуна от г-жа Нинова".

Дариткова обърна внимание на Нинова, че руската ваксина Спутник все още няма разрешение за употреба в ЕС. "В този парламент видяхме тежка липса на експертиза. Не може да правиш проект на решение да задължаваш събранието да го обсъжда, още повече да искаш да задължиш правителството да наруши действащото законодателство по отношение на лекарствените продукти в хуманната медицина, към които спадат и препаратите за ваксинопрофилактика на заболяването COVID-19", каза Дариткова.

Тя обясни, че съгласно законодателството на ЕС, е въведена централизирана процедура на ЕС за разрешаване за употреба на лекарствени продукти. "Централизираната процедура е задължителна за определени продукти. Към тях спадат продуктите с нова активна субстанция, получени по биотехнологичен път, както и такива за превенция и лечение на вирусните заболявания, каквато е и ваксината срещу COVID- 19 и всичките й разновидности. Съгласно централизираната процедура разрешение за употреба на лекарствен продукт се издава от ЕК по предложение на Комитета по лекарствените продукти за хуманна употреба към Европейската агенция по лекарствата след задълбочена експертна оценка на качеството, ефикасността и безопасността на съответния лекарствен продукт. Разрешението е валидно за всички държави- членки на ЕС. Освен липса на експертиза, липсва информация, защото в момента европейската агенция по лекарствата извършва научни консултации с представители на руския производител. Искам да припомня, че за момента в България са доставени 300 хил. дози ваксини. Поставени до този момент са 188 хил. 512 ваксини. Ако не може да си обясните разликата в количествата, ще ви припомня, че ние сме приели ваксинационен план, който гарантира поставянето на втората доза на ваксината на всеки ваксиниран, за да може да не компрометираме процеса на ваксинопрофилактика", заяви д-р Дариткова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!