Идва нов изборен кодекс, ДПС иска агитация и на турски език

OFFNews Последна промяна на 17 януари 2014 в 17:20 7280 11

Мустафа Карадайъ
Мустафа Карадайъ

Познати спорове по приемането на Изборния кодекс в 41-ото Народно събрание се разразиха и днес по време на обсъждането на проекта за ново изборно законодателство в ресорната комисия, оглавявана от Мая Манолова.

Един от най-дискутираните моменти бе, че от ГЕРБ настрояват да се въведат промени в настоящия Изборен кодекс (ИК), а социалистите, начело с Мая Манолова и съвместно с граждански организации, са изготвили изцяло нов проект.

Действащият кодекс, изработен под ръководството на Искра Фидосова, показа по категоричен начин, че не може да осигури честен и демократичрен изборен процес. Изборните правила, залегнали в този кодекс, създадоха предпоставки за голяма част от манипулациите и гафовете на президентските избори 2011 г. и парламентарните избори през май 2013 г., посочи Манолова.

Цецка Цачева от ГЕРБ предупреди, че ще бъде опасно, ако при всяка смяна на властта новото мнозинство изработва нов закон. Идеята за кръпки в настоящия ИК обаче не бе подкрепена нито от друга парламентарна група, нито от Обществения съвет към комисията в лицето на председателя му Емилия Друмева.

Двата текста - новият Изборен кодекс и промените на ГЕРБ, бяха разглеждани едновременно, защото съдържат принципно сходни предложения.

В крайна сметка до първо четене в пленарна зала бе допуснат само проектът за изцяло ново изборно законодателство.

Основните промени в изборния регламент:

Преференциално гласуване - при избори за депутати и общински съветници, като предлаганият праг на преференцията е достатъчно нисък, така че да осигури реално разместване на депутатите в листите. Този принцип е приет и в двата текста, но при ГЕРБ предлаганият мажоритарен праг е по-нисък - 5%, а при КБ той е 7%.

Машинно гласуване, което според Манолова има за цел да ограничи манипулирането на вота и злоупотребите с надпечатване на бюлетини. От ГЕРБ не възразиха по тази тема, но техните промени предвиждат и бъдещото въвеждане на онлайн вот.

Бюлетините да се отпечатват от БНБ, така че Министерството на финансите и ЦИК да имат контрол върху процеса. Това предложение фигурира и в двата текста.

Промени в ЦИК - изработеният нов проект предлага ЦИК да бъде професионална, експертна и независима, да се избира от НС след открита и прозрачна процедура чрез номиниране на кандиадти и тяхното изслушване в пленарна зала. От ГЕРБ пък настояват на действащата в момента ЦИК да бъдат вменени нови контролни функции.

Проектът за ново изборно законодателство разписва правомощия на наблюдателите, застъпниците и представителите, които според Манолова са по-широки и целта им е наблюдателите, гражданските организации и медиите да имат пълен достъп до всички фази на изборния процес, за да се постигне прозрачност.

Принципът на равнопоставеност на участниците в изборния процес се споделя и от двата текста. Предлагат се по-либерални изисквания за участието на независими кандидати в изборите.

Медийното отразяване. Текстовете на КБ предвиждат медийното отразяване да бъде безплатно; за представяне на кандидатите в частните медии партиите, които не получават държавна субсидия, да получават медийни пакети. От ГЕРБ пък предлагат правила, според които медиите да предоставят безплатно време за предизборна кампания при наличието на договореност между участниците в изборите. Изцяло новият изборен кодекс вменява на СЕМ задължението да прави мониторинг за това как се спазват правилата в предизборната кампания.

Изготвеният нов проект за изборно законодателство предвижда имунитетът на кандидатите да може да бъде свалян.

Друг важен момент, застъпен в проекта на Мая Манлова и КБ, е, че методиката за разпределяне на мандатите е разписана в Изборния кодекс.

Дебати

Ключов момент в заседанието бяха изказванията на ДПС по време на дебатите.

Мустафа Карадайъ заяви, че принципно подкрепя новия Изборен кодекс, но между първо и второ четене ще поискат промени в редица ключови текстове - регламента за преференциите в листите, принципа на уседналост и ограничението предизборните кампании да се водят само на български език.

От ДПС ще настояват за промени, които да разпишат, че ако избирателят не посочи изрично преференция, това се счита за подкрепа към предложената партийна подредба.

От ГЕРБ са категорични, че това ще унищожи опцията за преференции.

Карадайъ се обяви и срещу ограничението предизборната кампания да се води само на български.

"Вече сме членове на ЕС. Като такива наши кметове, съветници, включително членове на ЕП могат да бъдат небългарски граждани, а членове на ЕС могат да бъдат кандидати в България и от България. От тази гледна точка само на български език да се води предизборната кампания ограничава, по един или друг начин, правата на европейските граждани", гласеше аргументацията на Карадайъ.

Следващите критики на ДПС бяха косвено насочени срещу изискването за уседналост, което бе въведено с цел да бори изборния туризъм. Карадайъ коментира, че според него трябва да се даде по-специфично определение на термина "живее" в изискванията, които гражданите трябва да покрият, за да имат право да гласуват. По думите на Карадайъ няма достатъчно ясна дефиниция на този глагол.

Корекциите на ДПС срещнаха остър отпор от страна на ГЕРБ. Против идеите на Карадайъ се обяви и зам.-председателят на "Атака" Павел Шопов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.01 2014 в 12:47

ДПС вместо да са по-ниски от тревата в момента, то те се навират навсякъде. Много солено ще им излезе тази наглост, прескъпо ще платят за нея! НЕ на тая противоконституционна партия и съд за конституционни съдии допуснали съществуването им!

18.01 2014 в 12:03

В България майчиният език е български!
Да отидат в Германия да ги видя като всичко е на немски, няма английски, няма майчин език.
Тези от Дебилните Партийни Сметки само раздулят нацията и въобще не ги интересува какво ще стане.

18.01 2014 в 00:34

О, тук ни баламосват, хвърлят кьорфишек с дебата за турския език, че е тотално недопустимо е пределно ясно. Това е най-маловажното, защо не въведоха мажоритарен вот? Нали слушат протестите?

Защо ограничават едно бъдещо ВНС, дори направо го обезмислят?
Как така по време на изборите участниците в тях могат да бъдат поставени под наказателна отговорност, пак ли ще правим цирка с фалшивите бюлетини в деня за размисъл, но този път с фалшиви обвинения, колкото да минат изборите?
Какво е това машинно гласуване, кой ще направи машините за един месец и кой ще гарантира доблестното отчитане на гласовете? И на компютърни специалисти от най-висш ранг ще им бъде трудно да докажат злоупотреби в съдебния смисъл.
И т.н., дяволът е в детайлите, трябва да бъдем нащрек, колкото можем...

17.01 2014 в 22:17

Боян, наблюдателен сте, поздравления!

Има и други много важни неща, които едва ли ще бъдат предмет на публични дебати. Повече по темата:

http://offnews.bg/news/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8_289/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B8%D0 %B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D1%81-%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%88%D0%B5- %D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%B8-%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE_284185.html

17.01 2014 в 21:40

Добре, де, ОФФнюз, според вас не е ли важна промяна, че проектът за Изборен кодекс отменя напълно закона за ВНС и че ако, дай боже, някой ден се стигне до ВНС, за да сменим настоящата порочна Конституция, ще избираме изцяло пропорционално с т.нар. преференциално гласуване (което си е чиста проба отбиване на номера)?
Не мога да разбера защо никой не говори за тази промяна.

17.01 2014 в 20:38

Изборите се провеждат в България, за БГ депутати и БГ парламент. България е в ЕС, а Турция не е. Какво ограничение, какви чужди езици (разбирай турски)? Който не знае български, ако иска да гласува, да го научи!Айде, стига толкова, че ми кипна!

17.01 2014 в 20:33

... Местан произнася в Народното Събрание реч на Турски(майчин) език... по-късно (от новините с помощта на Юксел Кадриев) научаваме че, не е Противо-Конституционно и че, е става дума за призоваване за висока активност на изборите на съответните ни Сънародници, с цел ДПС да спечели всичките 17 депутатски места за Евро Парламента...

...какво ще правим( а, то предстои, не се съмнявайте)... предложения?!?
... по-късно, на коктейла, ще се произнесат поздравления на Украински(майчин) език...

17.01 2014 в 19:07

Ако кампанията се води на суахили ще е най-добре.

17.01 2014 в 18:47

До дълбоко уважаваният от мен екип на Офнюз:

Писна ми. Купуван Калашници и джепане на едро!

И се извинявам за трите поредни поста. Изтрийте който искате, даже всичко наред.

защото тази статия (добре че ви има, вие само носите новините) е квинтесенция на всичката лайнарщина, която се случва тук. И скоростта, за която говори милена, ще се увеличи на двайсет човека на час. А на тази магистрала няма ограничения, и КАТ не налага глоби.
Глобите ще ни ги налагат моите внуци и техните деца. Горко ми!

17.01 2014 в 18:41

Безплато представяне - НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!
Всяка медия, включително и тези на свинята дебела, при всяко отразяване на каквото и да било по време, преди време и след време на изборите, да плащат данък "тракане на ченета" на партиите.

така е справедливо, да го е*ба!