Главата на Жаблянов падна, след два часа дебати го отстраниха от поста му

Николаос Цитиридис 21 февруари 2018 в 11:06 10145 9

Със 110 гласа "за" Валери Жаблянов бе освободен като зам.-председател на Народното събрание. Против това предложение гласуваха 71 депутати, въздържали се нямаше. Дебатите в Народното събрание бяха разгорещени, имаше и обидни квалификации, а споровете продължиха над два часа.

Корнелия Нинова се закани, че решението на парламента за освобождаването на Жаблянов ще отиде в Страсбург, както и че ще сезира Конституционния съд. ДПС пък отказаха да участват в дебатите, защото искането за оставка нямало правни основания. 

Причина за искането за оставката на Жаблянов бе декларация на БСП, свързана с провеждането на Луковмарш. Автор на това писмо бе именно Валери Жаблянов и в него той нарича Народния съд "необходимо и неизбежно правосъдие". Първоначално БСП не искаха да разкрият автора, а след като стана ясно, че Жаблянов я е писал, социалистите твърдяха, че става въпрос за техническа грешка, че текстът е пратен до медиите.

Още преди да бъде гласувана програмата за деня в парламента, от БСП поискаха точката за освобождаването на Жаблянов да отпадне с мотивите, че искането е противоконституционно и срещу правилата на парламента.

"Това са скалъпени мотиви - той не е прекрачил правомощията си", каза Филип Попов в защита на своя колега.

Според БСП няма нарушение на правилника, а изразяване на различно мнение, за което никой в България не трябва да бъде порицаван.

По правилник, за да бъде освободен зам.-председател от поста му, трябва да има системни нарушения. ГЕРБ в мотивите си сочат три нарушения на Жаблянов, всички от тази година:

- Когато Жаблянов нарече договора за добросъседство с Македония "търгашество от най-ниска проба" и с това е принизил десетилетния труд между двете държави;

- Когато Жаблянов прекъсна минутата мълчание в памет на жертвите на комунистическия режим на 1-ви февруари;

- Когато Жаблянов нарече Народния съд "необходимо правосъдие".

Мотивите на ГЕРБ бяха представени от председателя на правната комисия Данаил Кирилов. "Смятаме, че освен задълженията, които Жаблянов има, той е и редови народен представител. При това положение ние бяхме грубо възмутени от твърдението, че Народният съд е необходимо правосъдие", каза Кирилов. През това време Жаблянов крещеше от мястото си в залата "Кои вие?".

ДПС отказаха да участват активно в дебатите и единствено Йордан Цонев прочете декларация, а след това цялата група на Движението напусна залата.

"Смятаме, че няма правни аргументи за исканата оставка, защото в лично качество е изразил мнение срещу договора за добросъседство с Македония. Относно жертвите на комунизма: едно е дали сме съгласни с Жаблянов или не, но да постави свои искания от трибуната на парламента да бъдат включени и други жертви, това е негово право."

Цонев се обърна и към ГЕРБ:

"Искате ли да чуете видеозапис, на който общински съветници от ГЕРБ защитават Луковмарш. Съветвам ви да си изчистите двойния стандарт."

Лидерът на БСП Корнелия Нинова защити своя колега:

"Това е моделът "Цветановщина". Заради този модел сме осъждани и в Страсбург. Днешният модел мачка, уволнява и обижда всеки иккономислещ. Това е една овладяна държава от управляващото мнозинство. Ако днес гласувате оставката на Жаблянов, отивате в Конституционния съд, отивате в Страсбург. Който ще покаже, че зад заглавието "Граждани за европейско развитие на България" стои една диктатура. Днес това тук е трибунал, извънредно съдилище срещу икономислещи. Никога няма да даваме възможност за извънредни съдилища в България. 

Жаблянов се защити в реч, продължила почти половин час от трибуната на Народното събрание. "Другари и другарки", започна той и продължи: "Със съжаление отбелязвам, че 28 години от демократичното управление на България е един проспан и пропуснат период за българската десница. Един период, в който десницата е готова да се фашизира, но никога демократизира."

"Ще изразя и дълбоко съжаление от факта, че десетките и стотици посещение на народни представители, на ръководители, в храма на демокрацията - САЩ, не ви помогнаха да разберете какво е конституционно управление на народа. САЩ, освен страна на капитализма, е страна на свобода, където индивидуалните права са издигнати в култ", каза Жаблянов.

Четейки мотивите на ГЕРБ срещу него, социалистът каза, че ги е писал човек с "когнитивни дефицити".

"Мотивите на Кирилов са образец на политическия произвол, фактическо слабоумие и безпомощност", каза Жаблянов и продължи:

"За пръв път виждам мотиви, в които няма посочен нито един член от правилника. Това е политическа безпомощност."

За Жаблянов мотивите срещу него са "смехотворни" и попита юристите, писали искането за отстраняването му:

"Писали сте, че декларацията на БСП се свързва с Валери Жаблянов. Как се свързва, уважаеми юристи? По жицата? Пълна трагедия, уважаеми колеги."

Времето си на трибуната Жаблянов превърна в час по история и зачете изказвания на Богдан Филов в парламента от 1941-ва година, в които се поздравява Хитлер и фашистка Германия. Направи го, за да отговори на въпроса "Имало ли е фашизъм в България?"

"Политическото образование е задължение поне за депутатите", каза Жаблянов и се обърна към ГЕРБ - "Не сте дясноцентристка партия - а се лашкате между демокрацията и авторитаризма".

"В България наистина се нуждаем от общи оценки за историята, нуждаем се от демократичен консенсус. Аз съжалявам, че такъв повод бе даден днес с нескопосано искане за оставка. Не става въпрос за зам.-председателското място - големият въпрос е за българската демокрация. Народният съд не е създаден в България след Втората световна война. Това е автентична идея на земеделското правителство на Александър Стамболийски веднага след Първата световна война. Демократичният консенсус, за който вие обичате да говорите, се основава върху плурализма на мненията, уважаеми колеги. Плурализма на мненията е в основата на демокрацията. Другото е маршировка с факли."

След речта на Жаблянов в зала останаха само ГЕРБ, ОП и Воля, а дебат вече нямаше. Останаха само изказвания, някои далеч от темата. Цветанов например благодари на избирателите си, че са подкрепили демокрацията, а Марешки пък се опита да започне дебат какво е център-дясно и какво е демократична партия.

След като парламентът гласува освобождаването на Жаблянов, БСП отказаха коментар пред медиите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

9

Стефан

21.02 2018 в 20:00

:))"Една малка крачка за герб, и голяма крачка към предсрочните избори!"
Ми, честито на спечелилите.

5900

8

kalist

21.02 2018 в 13:49

Има и такъв материал, придружен със снимки от поздрава на Молотов към германския посланик през 1940г. по случай превземането на Франция.
.
"What was the USSR's reaction to Hitler invading France?
A congratulation message was promptly sent to Hitler. Molotov, speaking for his boss, "summoned the German Ambassador in Moscow to his office and expressed the warmest congratulations of the. Soviet Government on the splendid success of the German' armed forces."
.
Историята е това, което се е случило. Когато забравиш нещо умишлено или го извадиш от контекста, отиваш в политиката.
Излиза, че Молотов и Филов са били на един акъл, ама Молотов е преди нашия

10571

6

Hissarion

21.02 2018 в 12:56

Добре е да има уроци по история, защото от сляпо следване на новоусвоената антикомунистическа идеология, мутрогербите стават за смях.

15414

5

Hihi1981

21.02 2018 в 12:06

Необходимо и неизбежно правосъдие"застигна и 1-вите 3 коментара!Смеех!(случайно изведнъж с еднакъв брой)Офф кво става???

12001

4

Севтопол

21.02 2018 в 11:41

Това бил "моделът Цветанов" , който мачкал инакомислещите. А кой модел отстреля Гергов, Миков, Божинов, по-рано Първанов, Калфин, Румен Петков?

15414

3

Hihi1981

21.02 2018 в 11:25

"Необходимо и неизбежно правосъдие"го застигна!!!

7900

2

Aleksa Vukotic

21.02 2018 в 11:22

Eто как над др. Жаблянов беше извършено "необходимо и неизбежно правосъдие". За мое съжаление, присъдата му беше много мека, а не като тази, която би му дал "народния съд".
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика