Германски депутат опроверга БДЦ: Христо Иванов не води анти Шенген кампания

OFFNews Последна промяна на 10 юли 2015 в 10:41 4739 4

Снимка БГНЕС

Светлин Танчев

С писмо до българското правосъдно министерство германският депутат и зам.-председател на Комисията по въпросите на ЕС в Бундестага Ахим Бархман опроверга твърденията на народния представител Светлин Танчев, че министър Христо Иванов е искал България да бъде приета в Шенген само ако проведе и съдебна реформа.

В писмото си Бархман подкрепя провеждането на съдебна реформа у нас, съобщават от пресцентъра на правосъдното министерство.

Вчера отреклият се от Бареков депутат Светлин Танчев заяви, че правосъдният министър Христо Иванов е убеждавал зам.-председателя на германската комисия по европейските въпроси да не подкрепи България за Шенгенското пространство, докато правосъдната реформа не стане факт.

По думите му министър Иванов е обвързал пряко влизането на страната в Шенген с правосъдната реформа.

Вчера бившият външен министър Кристиан Вигенин написа във Фейсбук, че "сме на път да се вкараме в скандал с немски депутати, дошли наскоро в НС".

" Присъствах на срещата и мога да кажа, че Светлин Танчев силно изопачава и преиначава казаното от тях. Виждам, обаче, че продължава да упорства. Предлагам му да затвори темата, като каже, че може преводът да не е бил точен. Модерно е да се атакува Христо Иванов напоследък, но нека е с аргументи, не с инсинуации", написа Вигенин.

Ето какво казва Бархман в писмото си до правосъдното министерство и бълагрските медии:

Във връзка с публичните твърдения в българската преса с настоящето декларирам:

1. Министърът на правосъдието Христо Иванов под никаква форма не е отправял към мен молба, да не се допуска влизането на България в Шенген , докато не бъде осъществена съдебната реформа.Това не е вярно.

2. Невярно е, че съм информирал депутата Светлин Танчев по време на разговора с българските депутати – членове на Комисията по европейски въпроси и контрол на Европейските фондове, че министър Иванов ме е молил, споразумението за Шенген да бъде приложено напълно за България, когато получи зелена светлина за своята съдебна реформа. Това може да бъде потвърдено и от други лица.

3.Следователно изказванията на господин депутата и председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на Европейските фондове Светлин Танчев не са верни и по никакъв начин няма да бъдат потвърдени от мен.

Германия подкрепя съдебната реформа на българското правителство. От години Европейската комисия предупреждава чрез своите доклади по Механизма за сътрудничество и оценка за необходимостта от провеждане на реформа.Реформите в областта на правосъдието по наше виждане са от съществено значение за ефективно противодействие на системите на организираната престъпност и корупцията.

Аз останах с впечатлението, че министърът на правосъдието Христо Иванов е една от движещите сили при осъществяването на реформата. Поради това аз подкрепям неговия ангажиращ подход за постигане на възможно най-широк консенсус в България.

Моля сърдечно за коригиране на представената информация по отношение на засегнатите лица, пред обществеността и пред съответните институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови