214 депутати откриха новия парламент

Мика Зайкова призова народните представители да работят в полза на народа

OFFNews 21 юли 2021 в 09:06 5067 1

Снимка БТА/Христо Касабов

214 народни представители са в залата, имаме кворум и заседанието може да започне. 

Това обяви Мика Зайкова, която председателства първото заседание на новото 46 Народно събрание. "За втори път ми се пада честта като най-възрастен народен представител да открия 46-ото обикновено Народно събрание. Да, това е привилегия не само на възраст и опит, която аз уважавам много и съм много щастлива, че съм сред вас. първото нещо, което искам да ви кажа е - надявам се да видя усмихнати лица и готовност от всеки от вас да сподели своите знания и умения в полза на България. Суверенът, нашият народ ви избра и аз разчитам на неговата мъдрост, дами и господа", заяви още Мика Зайкова.

Според нея народът е казал, че не иска да живее повече така, че иска промяна и това е излязло от резултатите на изборите, в които всички партии на промяната са повишили своя резултат. "Това означава, че народът ни гласува доверие, но това е и отговорност. Разчитам на разума на колегите, които са били вече в този парламент доста пъти, които познават процедурите и които наистина искат да работят за просперитета на България", каза Мика Зайкова. 

По думите й суверенът е казал, че не дава мнозинство на нито една партия, а казва на политиците да работят заедно.Мика Зайкова коментира и ниската избирателна активност. "Хайде вече да спрем с демократичните процедури и да се захванем за работа", каза тя. 

Според нея това е възможно и са го показали министрите от служебния кабинет.

"Вчера ЕК излезе с доклад по отношение на върховенството на закона и там много ясно каза, че в България са необходими реформи в съдебната власт. България е необходимо да направи така, че главният прокурор в тази държава да бъде подсъден, да бъде контролиран и да бъде сменяем", заяви още Мика Зайкова.

В словото си тя засегна проблемите на образованието, доходите, децата инвалиди, социалните пенсии и др.  

Мика Зайкова призова депутатите да работят, да съставят правителство, да проявят разум и провеждат диалог. 

Депутатите положиха клетва.

След нея Микова понечи да даде думата на представител на първата политическа сила по резултат от 11 юли, но колегите я спряха и заседанието продължи по реда си: прозвуча химнът на Република България.

Какво казаха в речите си парламентарните лидери?

Тошко Йорданов: "Ако заявените декларации за промяна са верни, до 10-15 дни ще имаме правителство".

ГЕРБ се обяви за готова за разговори опозиция, а в реч от името на коалицията ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви, че служебният кабинет е провалил ваксинацията, а от ИТН не виждали "очевидности".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска в НС третия мандат за управление.

Христо Иванов обяви, че "Демократична България" ще разговаря с всички парламентарни сили и изтъкна: "Вярваме, че всеки тук е патриот".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ предупреди, че България не може да си позволи ново безвремие и увери, че Движението работи, за да има правителство.

След изказването и на Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!" се пристъпи към избора на председател на парламента. Както и в 45-ото НС, бе избрана Ива Митева (ИТН), която пое ръководенето на заседанието на мястото на Мика Зайкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки