Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Нинова поиска в НС третия мандат за управление

OFFNews 21 юли 2021 в 09:57 2607 1

Снимка БТА/Христо Касабов

Корнелия Нинова

Пред нас стои въпросът да доразградим стария модел на управление и да съградим нов.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група в пленарна зала. По думите й коренът на проблема е заложен в лобисткото законодателство и от Народното събрание трябва да започне изкореняването. 

Изправени сме пред четири държавнически предизвикателства. Държавнически, а не партийни, и само от нас зависи дали ще ги преодолеем или ще тласнем страната в политическа криза, обясни Нинова. 

Първо - избрани сме при най-ниска избирателна активност, откакто има парламентарни избори, подчерта лидерът на БСП. Това е и задължение да компенсираме ниската легитимност, която имаме, с много и смислена работа за повишаване на доверието на институцията парламент, коментира Нинова. 

По думите й "второто предизвикателство, по волята на народа, имаме силно фрагментиран парламент. За да работи той, е необходим диалог, а за съжаление не съществува". 

"Първата политическа партия вече се отказаха от това да са протестна партия и казаха, че са антисистемна. Уважаеми колеги, вие вече сте системна партия. Два пъти вече сте част от политическа система. В 45-ото Народно събрание имахте председател на парламента. Това ви прави част от политическата система вече. Днес червената линия не е системни и антисистемни, статукво или антистатукво, а такива, които имаме воля да променим стария модел на управление и такива, които искат да го запазят", заяви още Нинова. 

По думите й третото предизвикателство е да се състави редовно правителство. "Трети избори в кратък период ще бъдат тежко изпитание за България. Препотвърждавам решението ни, ако първите два мандата не успеят и ако президентът реши да връчи третия на нас, да предложим приоритети, върху които да стъпим, състав на кабинет, в който да бъдат поканени министри от служебния кабинет и да гарантираме стабилност", заяви още Корнелия Нинова. 

Лидерът на БСП заяви, че за парламентарната група най-важният приоритет си остава социалната политика. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови