Възможна причина за трагедията във Варна - незаконните постройки (видео)

OFFNews Последна промяна на 20 юни 2014 в 09:22 45378 27

Интересен видеоклип, подкрепен със снимков материал, показва как отводнителното дере на варненския кв. "Аспарухово", който пострада най-тежко от пороя в града, е унищожено, а върху него има няколко незаконни постройки.

В клипа са показани снимки от Google Street View и се вижда как отводнителният канал "свършва" в една къща, построена върху него.

Каналът минава под няколко къщи и се прехвърля в много по тясно непрофесионално изградено каналче, което със сигурност е преляло снощи.

То свършва на ул. "Гривица" и не влиза в канализацията. Оттам водата потича по улица "Горна студена", слизаща надолу към целия квартал.

В края на видеото, потребителят Христо Топчиев задава и следните въпроси:

- Как "Темелково" дере, потенциално събиращо толкова много вода се задънва и излива на тясна кална улица във Варна, а не в подземен или надземен канал?

- Законни ли са къщите, очевидно построени в дерето?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.06 2014 в 22:21

абе вие само чакате трагедия и почвате да политиканствате бе. в Англия, в Сърбия и къде ли не кмета на ГЕРБ ли е виновен за наводненията бе? на Сидеров пуделите много сте изпаднали, по зле сте и от червените

20.06 2014 в 20:28

Сидеров е прав - тази трагедия е предизвикана затварянето на очите от страна на кмета от ГЕРБ за незаконните цигански строежи в дерето, които са прекъснали пътя на отточните води.

Докато общинските и държавни власти не принудят циганите да спазват закона, и всички незаконни постройки предизвикващи рискове от наводнения, епидемии и други бедствия не бъдат премахнати, винаги ще има опасност от още по-тежки последствия, включително и за самите цигани.

Сега управляващите дори ги е страх да произнесат думата "цигани", да не би еврогейците-педероатлантици да ги бърчат вежди. Обаче законите трябва да важат за всички български граждани, включително и за циганите. Иначе ще имо подобни и още по-тежки трагедии и друг път. Циганските гета са развъдник на престъпност, болести, беднотия и чрез тяхното обособяване проблемите не се решават.

20.06 2014 в 15:51

„Човекът има много основни права, но най-велико е правото му на живот, което се основава и на грижите му за опазване на природата“


Кои са основните стъпки за защита на хората и на най-ценното на нашата планета – живота на човека?

Запомнете и следвайте описаните прости правила и действия. Те ще спомогнат за опазване на Вашия живот и живота на Вашите деца, близки и приятели.

Преди всичко запазете самообладание и спокойствие – това ще Ви гарантира вземането на правилното решение.

Пазете себе си!

Правете само това, за което сте обучени и в което сте сигурни!

Незабавно се обадете на тел. 112 при констатиране на опасност от природни бедствия и аварии или при възникване на кризисни ситуации!


Предварително можете да направите следното:

Във всеки дом трябва да има поставена на удобно място или в отделно приготвена „чанта за оцеляване“, фенерче, лични документи и особено ценни вещи, аптечка с необходимите Ви лекарства, сигнална свирка, по една топла дреха за всеки от членовете на семейството, както и пакетиран резерв от храна и вода.


Закрепете здраво мебелите вкъщи и не поставяйте тежки лесно падащи предмети на високи места.

Съхранявайте пожароопасните вещества и отрови в плътно затворени съдове.

Оставете свободен входен на жилището и не го задръствайте с предмети.
Помислете заедно с близките си и определете най-безопасното място в жилището Ви. Имайте предвид, че при земетресение най-опасни са балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите.

Определете лице за контакт и връзка между членовете на семейството, което се намира извън региона, в който живеете.

Изпълнявайте стриктно указанията на компетентните държавни и местни органи и спасителни екипи, разпространявани чрез медиите и други средства за информиране и оповестяване.

При бедствие и криза поддържайте връзка с МВР, БЧК, общината, района или кметството, на чиято територия се намирате.


НЕЗАБАВНИ МЕРКИ, КОИТО ТРЯБВА ДА ПРЕДПРИЕМЕМ, ЗА ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ПРИ:

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ


При усещане на първия трус

Не трябва да напускате сградата, в която се намирате. Направете го само ако прецените, че можете да излезете на открито за около 10 секунди.

Заемете най-безопасното място в сградата или жилището под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло. Клекнете и закрийте главата си.

Запомнете, че след първите вибрации люлеенето ще се засилва. Ето защо запазете самообладание и не се втурвайте към асансьорите и стълбите.

Ако сте на улицата, застанете далече от сгради и далекопроводи.

Ако по време на труса сте в автомобил, спрете на открито, безопасно място и изчакайте да премине.

Ако се намирате в обществения транспорт, препоръчително е да изчакате края на труса в превозното средство.


След преминаване на първия трус

Незабавно изключете електричеството, газта и водата.

Вземете подготвения багаж или приготвената „чанта за оцеляване“ и напуснете сградата възможно най-бързо.

Слезте по стълбите и не използвайте в никакъв случай асансьор.
Осигурете предимство за майките с деца, хората в неравностойно положение и възрастните хора.

След като излезете от сградата, отдалечете се на открито място на разстояние, равно най-малко на височината на най-близката постройка.

Не заставайте под далекопроводи, електрически, трамвайни и тролейбусни мрежи.

Окажете първа помощ, ако около Вас има пострадали хора.

Обозначете и запомнете местата, на които има затрупани хора. Помогнете им, ако това е възможно.


След земетресението


Изчакайте подаването на информация от компетентните органи за затихването на земните трусове и за отминалата опасност.

Можете да влезете в жилището си само след основен оглед на сградата и проверка, направена от компетентните органи, които да потвърдят устойчивостта на сградната конструкция и безопасността на достъпа до жилището.

Не претоварвайте телефонните линии с ненужни и продължителни телефонни разговори.

Поддържайте добра лична хигиена и не пийте вода от непроверени източници. След земетресение има опасност от възникване на епидемии.

Бъдете внимателни, пазете имуществото си и сигнализирайте на тел. 112 при констатиране на престъпни действия и нередности. По време на бедствия и кризисни ситуации нараства престъпността.НАВОДНЕНИЕ

Наводненията се определят като внезапни и сигнализирани бедствия.

При сигнализирано наводнение ще бъдете известени от властите за опасността чрез изградените системи за ранно предупреждение и оповестяване, определените сигнали за населеното място или чрез съобщения на централните и местните електронни медии.

Следете и спазвайте указанията, инструкциите и реда, установен от компетентните държавни и местни органи и спасителните екипи.

Следете съобщенията по радиото, телевизията, местните радио възли и изпълнявайте конкретните указания съобразно създадената ситуация.

Запомнете, че строителството в заливните зони на реките, преграждането на речните течения, както и изхвърлянето на строителни и битови отпадъци в коритата на реките е противозаконно.

Сигнализирайте в общината или в компетентните държавни органи, ако забележите, че коритото и пространствата под мостовете не са почистени от отпадъци, строителни материали, дървета и др., както и при постройки в заливните зони или преграждания на речните течения.


Мерки при внезапно наводнение

Вземете „чантата за оцеляване“ и напуснете бързо сградата или жилището си.

Изключете незабавно електричеството.

При невъзможност за напускане на сградата, ако нивото на водата продължава да расте, заемете най-горните етажи или се качете на покрива.

Ако се намирате близо до корито на пълноводна река или дере, необходимо е незабавно да се отдалечите от тях и да се придвижите към най-близкото възвишение.

При поройни дъждове не заставайте под/над мостове, подлези, надлези и други съоръжения, от които водата може да Ви отнесе в случай на покачване.

При пътуване е препоръчително водачът на МПС да спре на безопасно място и да изчака спирането на пороя. Ако се намирате в автомобил, опитайте се да напуснете улиците, които са в ниската част и образуват водосборище от другите улици.

Не правете опити за пресичане на разливи и потоци, преминавайте само ако сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете Ви.

Пресичайте само при спокойна вода.

Бързотечащи разливи и потоци се пресичат само ако имате помощно въже за преминаване и обезопасително въже, завързано за тялото. При липса на такава възможност за преминаване предупредете в кметството на най-близкото населено място или преминаващи хора.

При невъзможност за евакуиране на домашни животни, отворете вратите на помещенията, където са затворени. Животните имат природен инстинкт за оцеляване и следва да им бъдат осигурени съответните условия.


ПОЖАР

Съобщете на съседите за възникналия пожар.

Локален пожар в сграда може да се гаси с вода.

Запомнете, че с вода не се гасят електроуреди, инсталации под напрежение, бензин и нафта. Използвайте наличните пожарогасители без да поемате излишен риск.

При пожар в сграда незабавно изключете газта, електричеството, затворете вратите и прозорците.

Напуснете сградата като използвате при възможност стълбището, ако все още не е силно задимено или външни, стабилни стълби, балкони и др.
Осигурете предимство за майките с деца, хората в неравностойно положение и възрастните хора.

Не използвайте асансьорите. Евакуацията от горяща сграда се извършва в съответствие със схемата за евакуация на съответната сграда, посоката на разпространение на пожара и разположението на аварийните изходи.

За напускане на сградата през балкони използвайте въжета; ако нямате такива, ги направете от чаршафи, одеяла, завеси или други здрави материали.

При преминаване през задимено пространство поставете мокра кърпа на устата и носа си, намокрете дрехите си и покрийте откритите части на тялото си с мокри кърпи. Движете се приведени. Ако се запали част от облеклото Ви, съблечете бързо горящата дреха. При невъзможност загасете горенето, като се загърнете с друга дреха.

Ако е невъзможно да излезете от сградата, качете се бързо на покривната площадка. Съобщете на тел. 112 своето местонахождение и при пристигане на спасителните екипи поддържайте връзка с тях.

Ако е невъзможно да излезете и останете в сградата, е най-добре да влезете в банята. Уплътнете вратата с мокри кърпи или дрехи и пуснете душа. Обливайте се непрекъснато с вода, за да не прегрее тялото Ви. Опитайте се да сигнализирате за своето местонахождение.

Запомнете, че ако се запалите, не трябва да тичате, защото по този начин огънят ще се разгори. Легнете на земята и се претърколете като предпазвате лицето си или се завийте с друга дреха или одеяло, което ще задуши пламъка.

При получено обгаряне обливайте изгореното място със студена вода в продължение на 15 - 20 минути.

След пребиваване в района на пожара трябва да се подложите на медицински преглед.

В случай на отравяне с въглероден оксид (СО) пострадалите се извеждат на чист въздух, разхлабват се дрехите им и се оставят в покой. При рязко спадане на кръвното налягане се прави изкуствено дишане „уста в уста“. На пострадалите се дават топло мляко, минерална вода, разтвор от сода бикарбонат и се транспортират бързо до болнично заведение.

Ако попаднете в горски пожар, първо уведомете противопожарните и спасителните служби на тел. 112, като конкретизирате мястото, където се намирате. Запомнете, че обикновено пожарът се развива по посока на вятъра и от ниските части към по-високите. Затова се постарайте да определите посоката на вятъра и напуснете района, който ще попадне в обсега на пожара.

Ако сте блокирани от огъня потърсете естествени прегради - пътеки, просеки, пътища, сечища или други открити места. Използвайте водата, ако наблизо има поток, река, езеро или язовир. Намокрете дрехите и тялото си или се потопете във водата.

Ако горящата площ е малка, опитайте се да изгасите сами пожара със сноп свежи клони или с връхна дреха, като удряте пламъците. Ограничете пожара, като съберете сухите клони и листа по пътя на разпространение на горенето.


РАДИОАКТИВНО ИЛИ ХИМИЧЕСКО ЗАМЪРСЯВАНЕ

Покрийте устата и носа си с кърпа, хавлия или намокрена марлена превръзка, за да намалите вдишването на радиоактивния прах или токсичен газ. Ако имате наблизо противогаз, незабавно го използвайте.

Никога не докосвайте изхвърлените предмети. При експлозия може да са радиоактивни.

Влезте бързо в сграда със здрави стени и прозорци и ги затворете всичките.
Изключете незабавно отоплителните и климатичните системи, които освежават въздуха отвън.

Ако сте в автомобил, затворете прозорците. Изключете двигателя на машината, климатика, отоплението и вентилационните отвори.

Мийте се обилно и често. Изперете дрехите, с които сте били навън или ги приберете в найлонова торбичка.

Ако сте далече от сграда, излезте встрани от пътя и спрете на безопасно място. Ако е слънчево или горещо, опитайте се да спрете под мост или на сенчесто място. Останете в колата, докато не се съобщи, че е безопасно да се върнете на пътя.

Непакетираните хранителни продукти или водата на открито може да са замърсени. Ето защо трябва да консумирате храна от консерви и от други затворени съдове, които преди консумация трябва да измиете внимателно отвън.

Запомнете, че при високи нива на радиация се появяват гадене, повръщане, диария, разстройство, подуване и зачервяване на кожата. в тези случаи трябва незабавно да се свържете с Вашия личен лекар или да отидете в болница.Запомнете тези животоспасяващи мерки!


Научете се да ги спазвате и прилагате!


Разпространете информацията от тази листовка сред вашите деца, близки и приятели!


Нека се научим да живеем в един по-екологичен свят и да се борим срещу природните бедствия!


Да бъдем готови да спасим най-ценното благо на нашата планета – живота на човека!


Опознайте опасностите при бедствия, за да ги избегнете!

20.06 2014 в 14:38

Всичко чудо за три дни! Сега журналистите ще пълнят вестниците и телемизиите с ужасяващи кадри и ще сипят съболезнования към пострадалите. Властоимащите ще имат удобен повод да се обвиняват и да теглят чергата към себе си, за да извлекат изгода за себе си...А пострадалите ще останат сами с проблемите си след като приключи "офанзивата по спасяването им". Нито някои ще възстанови щетите им, нито ще излекуват душевните им травми...Наблюдателите и помощниците имат и собствен живот - бързо ще секне ентусиазма им. Тук трябват пари, а такива в държавата няма за бедствия. За нищо няма - нито за здравеопазване, нито за училища, нито за култура...Просто народа ни е безпомощен. Няма добро управление, а само крадливи и безочливи управници.Бог да пази България!

20.06 2014 в 14:14

Ей, пълно е с изроди, дори и в този сайт. Какви хора сте, бе? Смирете се за минута, престанете да бълвате отровата си. Не гледате ли Дискавъри - не сте ли видели колко са единни американците в беда. Примомнете си Катрин - потопи целия Ню Орлийнс, а дори и за кучетата имаше спасители. Какво се делите на българи и цигани пред лицето на огромната трагедия. Е, от такива нестерилни приказки идват бедите, от огромната липса на съпричастност и от малките човеченца, чието мислене приключва със злобата им.

20.06 2014 в 13:45

Какъвто и да е, Сидеров май ще се окаже прав за причините за трагедията във Варна. А варненци да хванат Кирил Йорданов и Портних и пред общината да ги пребият с камъните от могилата в памет на самозапалилият се Пламен!

20.06 2014 в 12:13

Защо се учудвате, че след подобни трагедии държавата не прави нищо за хората?! Всички перничани помним как след силното земетресение в Перник 2012г. хората бяха оставени на произвола на съдбата в метални фургони и това беше грижата за тях. Някои получиха по 500 - 1000 лв. за разрушените си къщи и това е. Малцина взеха по няколко хиляди, доплатиха и си поръчаха сглобяеми къщи. Има семейства, които мизерстват във фургончетата още...Как се живее зимно време в метален и студен фургон? И това са възрастни хора, които са дали здравето си за построяването на тази страна! Жалко за бедния отруден народ!

20.06 2014 в 12:02

Междувременно гербаджийският кмет Иван Портних продължава с политизираните си неадекватни изявления и продължава да се прави, че не знае кой трябва да се грижи за инфраструктурата на Варна, а това е той като кмет и поверената му община!

Пълна манипулация са и внушенията, че Варна такъв дъжд не била виждала. Водата се е изсипала с кал и свлачище, изведнъж, както твърдят очевидци, именно поради отпушването на земната маса и натрупаните битови отпадъци и боклуци, за които Портних и компания не са си мръднали пръста.

20.06 2014 в 11:57

Има три етапа при криза: 1. превенция на бедствието, 2. аварийно-спасително работи по време на бедствието, 3.аварийно-възстановителни работи след бедствието. В България винаги се работи след като нещо се е случило - къса се язовирната стена - паника и неадекватност, пада мината върху работниците - паника и неадекватност, залива ни водата - паника и неадекватност. МНОГО ХОРА НЕ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА, ОБЩИЯ НЕПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ И НЕКАДЪРНОСТ НА ИНСТИТУЦИИТЕ СЕ ИЗРАЗЯВАТ В ЧОВЕШКИ ЖЕРТВИ. Оставки, уволнения и затвор. Преструктириране на общината и отговорните за гражданската безопасност институции, ДО КОГА НЯМА ДА ИМА ВИНОВНИ???

20.06 2014 в 11:55

Цели квартали се изграждат в/у свлачища и дерета. И далеч не само цигански гета. Изсичат се гори, които засилват още повече ерозията и свлачищата.
Природата си е природа, дъждът си е дъжд.
Потопът го прави нашата безгранична АЛЧНОСТ.
Представям си, ако живеехме НАИСТИНА в райони, където дъждовете са бедствие?!