Кметът на Варна: Опитвах да се свържа с премиера Орешарски, но не успях

Последна промяна на 20 юни 2014 в 08:48 5221 21

Иван Портних

Снимка Нова телевизия

„Надявам се загиналите да са девет, имаме информация, че жертвите са 11”, каза пред Нова телевизия кметът на Варна Иван Портних. По думите му в целия квартал има екипи на Пожарната и Гражданска защита.

На обвиненията на премиера Пламен Орешарски, че той е действал неадекватно, Портних отговори, че това е „цинизъм”. „Не бих влязъл в коментар, но вчера, когато всички бяхме до ушите в кал и вода, там нямаше държава, нямаше премиер. Направиха щаб към 12 часа през нощта. Единственият, който се появи на терен, е министър Папазов, като той дойде след един часа през нощта”, заяви Портних.

По думите му заедно с хората от общината и Българският червен кръст са вадили хората от домовете им. „Отзоваха се и много граждани”, допълни той.

Портних съобщи, че се е опитвал да се свърже с премиера Пламен Орешарски от 20 часа вечерат вчера, но така и не е успял. „Стотици хора ще потвърдят къде сме били ние – в калта, във водата, при хората”, категоричен беше кметът.

„Няма как да оценим щетите към момента, но те са големи”, заяви кметът на Варна и добави, че очакват помощ от държавата.

Към 7.00 часа тази сутрин официално е потвърдена смъртта на 9 души, от които има две деца. Неофициално се очаква броят на жертвите да нарастне.

Правителството обяви 23 юни за ден на национален траур

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.07 2014 в 00:46

не бива така !
независимо от причините, независимо от статуквото ... хора гинат ... без значение кой е кмет, кой министър, кой президент (нарочно не им слагам главни букви)
появил се Портних и Йовчев тутакси продължил за Добрич. само и само да не влязат заедно в кадър. бре хора, Вие въздух не дишате ли ? като Ви сложат на тези столове, не сте ли лидери на всички българи ? в Бисер - даже Роско си подаде главата от люка на БТР-а.
трябва ли бедствията да се случват там, където градската управа е с цвета на правителството ? и стига с тия нагласени кадри, къде роми с нови фланелки и девствени лопати се хилят ... уж доброволно разтоварват бутилирана вода за бедстващите, а на следващия кадъл - всеки от тях с бутилка под мишница и лопата+фланелка за спомен си тръгват. завиждам на суетата и цинизма !

20.06 2014 в 14:07

Абе представете си кмета на сан Франциско, например , при едно земетресение, да се обяснява, че не могъл да се свърже с Обама, не предприел нищо и отишъл да речем в някоя сграда да вади затрупани хора, а гадняра Обама не си обул ботушите да му помага.
Смех, голем смех, ако не бешу трагедия.

20.06 2014 в 13:25

За пореден път всичко се политизира. Виновни са комунистите, не виновни са герб, не виновни са.... ВСИЧКИ СА ВИНОВНИ!!! Цялата "политическа" пасмина, която управлява България вече 25г. Ние сме овцете, че ги търпим всички. Не те са държавата. НИЕ сме държавата. От нас зависи, а ние просто им го позволяваме. В кръчмата и по форумите всички сме големи революционери. Бог да прости всички нелепо загинали и дано няма повече жертви.

20.06 2014 в 10:34

кое е това правителство, обявило ден на траур?! Същото , което ще си тръгне след някой друг месец, или това, което заряза цяла североизточна България въобще и си развява байряка по южното Черноморие. Нека защитим кмета си, защото в нашия град е нямало досега подобно бедствие, а държава на всички е ясно, че няма , не само за природни бедствия, ами въобще. Децата ни измират по болниците, а Мая Манолова си шие нови костюмчета. Сега ще им "хвърлят" на хората по 300 лева, и това е!

20.06 2014 в 10:13

Владко,не се излагай повече и не мисли(процес непосилен за теб)има оперативни планове където всичко е разписано до най-малка подробност и там няма нищо(слава Богу)от нещата които предлагаш и смяташ за правилни.Олаби жилата и се успокой.

20.06 2014 в 10:07

Giotwer, предпочитам да плача, отколкото да плюя на чуждите гробове, щото както днес са чужди, така утре няма да са. Ама понеже ти разбираш безконечно много, сладурче, имаш наглостта да говориш така. Мир на душите на хората - Бог си ги е прибрал по една или друга причина. Не знам как отрепки като теб обаче намират покой със себе си. Жив и здрав да си и дано не ти се налага да виждаш от първа ръка какво е и да не разбираш какъв галфонски коментар си написал. Успех!

20.06 2014 в 10:02

Sando, дай по тая логика всяка област да я нацепим в автономен щат и да си джиткаме всеки за себе си? Не си прав - има държавни институции и областни такива. Работата на министър председателят е да координира министрите в общата им работа. Ако ни говчев е бил там, ни олигарски, как точно да координира кмет, областно избран и с областна власт, подчинени на мвр и гражданска защита (не съм сигурен, но мисля, че са под риосв и оттам областния управител)? Все едно аз да вдигна телефона и да кажа на някой полицай върви еди си къде и прави еди си какво.. Не че на чрактика не би трябвало да е така, щото заплатите аз и ти им ги плащаме, ама на практика не е баш така....

А за корупцията - има я, винаги я е имало и винаги ще я има. Аз съм съгласен да има корупция, но нека поне нещо стига до крайния адресат мамка ви...

20.06 2014 в 09:58

Владко,Владко,дупе гладко,ако имаше и бегла представа за организацията на службите при бедствия и аварии,щеше да знаеш,че кмета на общината е човека който организира и координира действията,а не премиера,МВР-министъра или който и да е друг тъпак(примерно отбор мутри).С патоса с който плюеш по този или онзи,вземи да онодиш жена си(която сигурно ти се възхищава на простотията)и не плачи на чужди гробове.

20.06 2014 в 09:50

Каква точно е властта на един кмет да командва армия, гражданска защита, полиция, пожарни и т.н.?

Е точно там ти е грешката в мисленето, влад... аз припомням: бог - високо, цар - длаеко... разчитали сме винаги на местното трио: попа, даскала и кмета...

... тая, държавата само ни краде и ако писнеме и бие... властта и парите ни трябват по места... партиите да си гледат работата и да си събират членски внос... лапаницата и корупцията им ше ни затрият... шибана държава!

20.06 2014 в 09:36

Горната коментаторка ВИВА е невероятно тъпа червена подлога ! Тя и оная пачавра от сайта Афера - Веселина Томова в момента бълват червена помия ! Срамота, червени гниди !