В деня срещу насилието над жени: 21-годишна беше пребита до смърт в София

Йорданка Веселинова 25 ноември 2021 в 16:46 9795 3

Снимка Pixabay

снимката е илюстративна

България отбеляза международния ден за елиминиране на насилието срещу жените с ново убийство. 21-годишна жена беше убита днес в София.

Тялото ѝ е открито в кв. Слатина, в помещение на гара разпределителна, съобщават от прессцентъра на МВР. 

За тежкото престъпление е задържан 28-годишен мъж с предишни криминални прояви.

Според първоначалната информация тя е била пребита - такъв сигнал е подаден в 14:19 ч., съобщи бТВ. Линейката е пристигнала след 12 минути, но младата жена вече е била починала.

Този случай за пореден път повдига въпроса за липсата на регистър на жертви на домашно насилие, липсата на такъв и за насилниците, липсващата държавна политика за превенция и апатията на институциите. 

България не поддържа статистика за жертвите на домашно насилие. Броим труповете на убитите жени по медийни публикации, а за проблема се говори само около дни като днешния или при поредния случай на пребита до смърт жена.

Мащабите на този тип насилие са неясни - често жените се страхуват да сигнализират за домашно насилие, често на сигналите им не се обръща внимание (за да бъде повдигнато обвинение на мъжа насилник, е необходимо органите на реда поне три пъти да са получили сигнал), а понякога, както днес, е и прекалено късно.

Домашното насилие обаче продължава да убива, въпреки широко затворените очи на държавните органи.  Според данни на spasena.org, от началото на 2021 г., най-малко 15 жени са изгубили живота си, убити от близки до тях мъже.

Според "Феминистки организации" всяка трета жена у нас е жертва на домашно насилие, а "най-опасното място за жените е в собствения им дом, защото по време на пандемията случаите на домашното насилие са се увеличили с 80%". 

Този тип убийства, които според различни неправителствени организации се увеличават по време на пандемията, вече се наричат фемицид - престъпление от омраза, извършено на основата на пола – срещу жена. Те обаче не са правно дефинирани нито в Наказателния кодекс, нито в Закона за защита от домашно насилие.

Ето защо редица неправителствени организации настояват за промени в двата закона - въвеждане на дефиниция за фемицид, въвеждане на работещи мерки за превенция, създаване на официална статистика, разкриване на нови кризисни центрове за настаняване на пострадали от насилие, както и създаване на координиращ орган за борба с домашното насилие.

Опит за борба с домашното насилие беше Истанбулската конвенция, която в България се оказа противоконституционна (решението на КС за понятието "пол").

Целият дебат около конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие - т.нар. Истанбулска конвенция, се оказа криворазбран - в него основните гласове бяха на псевдонационалистите, които дружно се хванаха за традиционните християнски ценности.

По време на предизборните кампании тази година темата отново се повдига и отново - чрез "традиционното семейство" и "морала", които явно разрешават побоите у дома. Напоследък обаче "борбата срещу конвенцията" беше припозната освен от националистическите партии, така и от БСП - партията, чийто основен приоритет би трябвало да са социалните политики.

Тези искания са изложени в официално на Българския фонд за жените до новоизбраните народни представители, както и са част от мотивите за днешния протест на срещу домашното насилие. Той е под надслов "Нито една повече".

Протестът в София ще се проведе в 18:30 ч. пред Съдебната палата.

Във Велико Търново сборният пункт отново е Съдебната палата. Протестът ще започне в същия час.

В Стара Загора от парк "Алана" в 16:30 ч . ще започне шествие с маршрут парк "Алана" - бул. "Цар Симеон Велики" - Съдебна палата.

Във Варна протестът ще започне в 18:30 ч. пред сградата на Апелативния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

26.11 2021 в 06:11

Не. Истамбулската конвенция значи, че когато циганско метросексуалче реши да затвори изхода от квартала Западен парк, примерно, в сутрешния час пик, за да държи в едната си ръка маниерно мазна циганска баничка, а с другата, с различен цвят маникюр на всеки пръст да опипва ръба на отворената през цялата улица врата на поршето си с английски номера, ченгетата да гледат на другата страна. Три автобуса, пълни с хора, които бързат да работят, за да го нахранят, да го чакат, докато се наслади на величието си. Да нарита сиромашката ми кола, а като дам рязко назад, и завра в зяпналата му човка желязо, което не е чакал, да падне на колене, и да се извини на хората от автобусите. Щото сме равни.

12182

2

sawall

25.11 2021 в 17:55

Но иначе в България е забранено да се дискриминира по признак пол - по конституция! И мъжете и жените имат равно право да се пребиват едни други вкъщи, когато поискат. За сега тази година мъжете водят с 15:0! Истински атлети.

Не е въпросът, че Истанбулската конвенция щеше да промени нещата, защото нямаше, за да се промени нещо трябва да има желание в и обществото, и по трибуните, и сред чиновниците. Но от този проблем не могат да се крадат много пари, така че защо ѝ да се занимава държавата? Въпросът е, че Истанбулската конвенция щеше да изрази, че на нас, като страна и народ ни пука. Ама на нас не ни пука за почти 30 хиляди загинали от ковид, та за 15 жени ще ни запука...

14469

1

случайно прочетох

25.11 2021 в 17:48

ЙОРДАНКА ВЕСЕЛИНОВА
В деня срещу насилието над жени: 21-годишна беше пребита до смърт в София

Бихте ли разяснили -"мъж с криминалистически регистрации" ?

Светла ѝ памет на момичето!
 
X

Да помогнем на украинските деца!