Проф. Кантарджиев: Обличайте две фланелки срещу комарите, 5 починали от западнонилска треска у съседите

Ползвайте кърпички с хлорхексидин срещу опасни ентеровируси, съветва експертът

OFFNews 12 август 2019 в 09:23 46075 2

Спасението от комарите, които донесоха западнонилска треска и у нас, включва обличането на две фланелки една върху друга, както и естествени репеленти като мента и лавандула. 

Комарите хапят през една фланелка, ако искате да не ви хапят по гърба, облечете две, посъветва проф. Тодор Кантарджиев, директор на Център по заразни и паразитни болести, по БНТ.  

Случаите на западнонилска треска в Европа само от началото на лятото са 46. 9 от тях са в Северна Гърция. Притеснителното е, че от началото на сезона от петимата починали от западнонилска треска - четирима са в Гърция, 1 в Румъния. Мерките, които трябва да се предприемат, са пръскане за комари и унищожаване на комарите във водоемите, каза проф. Кантарджиев.

По думите на проф. Кантарджиев хората трябва да не допускат комари в стаите и да не ходят на места, където има много комари. 

Ако западнонилската треска засегне нервната система и мозъка - и то при възрастни хора над 60-годишна възраст, смъртността е от 10 до 20 на сто, каза още експертът. 

По отношение на ентеровирусите, които причиняват възпаления на нервната система, проф. Кантарджиев заяви, че е най-важна хигиената на ръцете. Той препоръча на майките да не ползват за децата си спиртни кърпички, защото спиртът не убива тези вируси, а да ползват кърпички с хлорхексидин.

Що се отнася до кърлежите - който го ухапе кърлеж, трябва да вземе две таблетки доксациклин, а децата маркоролиден антибиотик, за да се предпазят от заболяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

12.08 2019 в 11:10

А през кожух вероятността да та ковне комар е гарантирано нулева.. В 40 градусовата жега..
За ПР акцията на лемурите на държавна сунекура прочетохте, нали?
Как беа подготвени камерите да заснемат та после в новините да ни представят епичната битка на държавата...
Ама тихомълком я отложиха... Щото нямало с кво да ги тепат гадинките..
А за преговори с румънците да прочетохте.. Да пръскаме заедно. Та Дунава поне от тях да избавим..
Румънските комари с табелки "забранено за комари" ли ша ги гоним? Кат литнат през Дунава да я видят, прочетат и са повърнат..
Я как на втората велика българска оградка не турнахме табелки на румънски " Забранено за глигани" та сега цял отрасъл бастисваме..

5784

1

Бабатунде

12.08 2019 в 09:34

Със зимното яке може ли ?
 
X

Да помогнем на украинските деца!