Противоинфлационните мерки могат да влязат в сила най-малко след 2 месеца

Правителството не обсъжда с ИТН антикризисните предложения

OFFNews 16 май 2022 в 11:21 1863 1

Любомир Каримански

Снимка Архив - БТА

"Много от антикризисните мерки не са обсъждани с ИТН", съобщи председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси

"По-голямата част от антиинфлационните мерки не са обсъждани с ИТН", заяви в предаването "Твоят ден" по Нова Нюз председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански.

Депутатът от "Има такъв народ" съобщи, че едва тази сутрин от медийни публикации е научил за увеличението на пенсиите с 20%. Каримански допълни още, че в петък, по време на коалиционния съвет, е предложил мерките на ИТН, но не му е оставена възможност да ги представи и заседанието е било прекратено. Той изрази надежда, че тази седмица ще има възможност всички предложения да бъдат обсъдени.

Междувременно обаче от МС съобщиха, че в 11 часа ще се проведе брифинг, на който ще бъдат обявени правителствените мерки.

Любомир Каримански каза още, че вече няма място за компромиси в коалицията.

"Не можем да продължаваме да сме толерантни и в същото време да за много от информацията да научаваме от медиите."

Депутатът заяви, че много от ангажиментите, залегнали в коалиционното споразумение, не се спазват. Той каза, че ще настоява за стриктно изпълнение на споразумението.

Каримански допълни, че не е ясно дали предложението за 25 стотинки отстъпка на литър при зареждане до 50 литра ще влезе в противоинфлационните мерки. Причината - липсата на финансов разчет. Председателят на бюджетната комисия допълни, че и членовете ѝ не са запознати с тях.

Той смята, че и другите мерки ще бъдат въведени, но след поне два месеца. Каримански обясни, че намаляването на ДДС ставката, както и изменението в акцизите, трябва да бъдат приети от НС, а други предложения имат нужда и от европейска нотификация.

Депутатът от ИТН съобщи още, че в края на месеца ще организира кръгла маса на тема инфлация и влизане в еврозоната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков