Токът няма да поскъпне съществено, обеща министърът на енергетиката

OFFNews 19 май 2024 в 19:25 1204 0

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Съществено поскъпване в цената на електрическата енергия за битовите потребители няма да има, заяви пред bTV служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

Той уточни, че през седмицата се е срещнал с премиера Димитър Главчев и вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова, за да решат как да осигурят финансов ресурс от държавния бюджет за покриването на натрупания дефицит във фонда за сигурност на електроенергийната система.

"Имам уверението, че на база мой доклад, който ще внеса в Министерския съвет, този дефицит ще бъде покрит. На първо място това ще доведе до снижаване на увеличението на цената и минимизиране на този ефект", каза министърът.

Определянето на цената на електрическата енергия на регулирания пазар за битовите потребители е функция единствено на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), напомни Малинов.

Той е получил уверение от ръководствата на Българския енергиен холдинг и на АЕЦ „Козлодуй“, че на база допълнителен анализ в понеделник ще подадат ново заявление със значително по-нисък процент за увеличение на цената, която ще бъде изискана от АЕЦ „Козлодуй“ в микса на регулирания пазар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови