Папата се оттегля (обновена в 15.00 ч.)

Последна промяна на 11 февруари 2013 в 13:00 9643 9

Папа Бенедикт XVI се оттегли. Снимка: ЕПА
Папа Бенедикт XVI се оттегли. Снимка: ЕПА

Папа Бенедикт XVI се оттегля. Това стана ясно от официално изявление на папата. Новият папа ще бъде избран до 15-20 март. 

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди заяви, че папата сам е обявил, че ще се оттегли на 28 февруари. По думите му всички, дори най-близките му съветници, са били изненадани от решението. 

Причината за оттеглянето му е, че няма сили да управлява църквата заради напредналата си възраст. Това съобщи 85-годишният Бенедикт XVI в изявление от Ватикана.

"Осъзнах, че силите ми не са достатъчни за управлението на църквата заради напредналата ми възраст. Аз добре осъзнавам, че църквата трябва да бъде водена не само с думи и дела, но и с молитви и страдание. 

Въпреки това в днешния свят, който се променя толкова бързо и е разтърсен от въпроси от голямо значение за съществуването на вярата, е необходима сила и на духа, и на тялото. Сила, която през последните няколко месеца се намали до такава степен, че трябва да призная невъзможността си да изпълнявам адекватно поверените ми задължения. Поради тази причина и в пълно съзнание за това колко сериозен е този акт с пълна свобода обявявам, че се отказвам от поста Епископ на Рим, наследник на Свети Петър. Считано от 20 ч. на 28 февруари 2013 г. постът на Епископ на Рим и наследник на Свети Петър ще бъде свободно.

Скъпи братя, благодаря ви най-искрено за цялата любов и работа, с която сте ме подкрепяли, и моля за прошка за всички мои недостатъци...Аз искам да продължа да служа предано на Светата Божия Църква чрез живот, посветен на молитва", се казва в изявлението на папата.

По думите на по-големия брат на Бенедикт XVI – 89-годишният Георг Ратцингер, папата е решил да се оттегли още преди няколко месеца. Такива били и съветите на лекарите му. Те настоявали Бенедикт ХVI да се откаже от дългите полети.

Според Георг Ратцингер брат му от месеци имал проблем с вървенето и стоенето прав за дълго време.

От централата на католическата църква "Св. Йосиф" в София коментираха за OFFNews, че и те са шокирани от новината и не са разполагали с предварителни данни за намерението на папа Бенедикт. Те потвърдиха, че заради напредналата възраст папата е имал здравословни проблеми. Не успяха да уточнят каква е процедурата за избирането на нов папа и какво ще възприеме Ватикана след това.

Възможността папата да се оттегли от поста, който заема, е предвидена в Кодекса на каноническото право и в Каноническия кодекс на източните църкви. Няма определена процедура, която трябва да бъде изпълнена. Единственото задължително условие е оттеглянето да стане на свободна воля и по подходящ начин, което означава, че трябва да се направи изявление, в което решението да бъде обявено пред църквата и пред света.

Въпреки това се предполага, че кардиналите или поне председателят на Светата колегия на кардиналите са били уведомени предварително. 

От Светия престол уточниха, че постът Глава на католическата църква ще остане празен до избирането на нов папа, като увериха, че ще направят всичко възможно това да се случи в най-кратки срокове. Конклавът за избор на нов папа ще се проведе 15 или 20 дни след оттеглянето на Бенедикт XVI, допълниха те.

Папата не се притеснява, че след оттеглянето му ще има разцепление или раздори, коментира секретарят на Светия престол Анджело Содано. Решението на папата е много смело, тъй като той го е взел, знаейки за големите проблеми, с които се сблъсква католическата църква, коментира той.

Италианският вестник La Stampa написа през май миналата година, че във Ватикана започва борба за власт. Според изданието скандалът с изтичането на секретни документи от канцеларията на Бенедикт XVI е насочен към главния съюзник на папата – неговият статс-секретар кардинал Тарчизио Бертоне, оставката на когото може да разклати позицията на самия папа.

Бенедикт XVI оглави католическата църква през  април 2005 г. след смъртта на папа Йоан-Павел II.

Бенедикт XVI е първият папа след Целестин V, който се оттегля по свое собствено желание, отбелязва германското списание "Шпигел".

Целестин V е глава на Римокатолическата църква през 1294 г. и управлява само пет месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.02 2013 в 17:47

tova e bojiata volia, a ne 4oveshko re6enie

<em>Моля, пишете на кирилица!</em>

11.02 2013 в 16:49

За какво да бъхта повече човека, осигорил е вече и пра-пра-пра внуците до трето коляно.

11.02 2013 в 16:44

"Когато светият престол бъде зает от 112-ия папа - Петър Римски, или Петър ІІ (първият е апостол Петър, ученикът на Христос, фактически установил папския институт), ще настъпи краят на света...
Малахия посвещава на последния римски папа цял абзац: "В края на времената мястото в Светата Римска Църква ще заема Петър Римски, а той ще храни несвободните и ще навлече множество бедствия. По това време Градът на Седемте Хълма ще бъде унищожен и Чудовищният Съдия ще съди народите. Край."

11.02 2013 в 14:53

Един виц по този повод :

Тече Втората световна война - един германски войник се цели в един полски войник и чува глас отгоре " - Не убивай, той ще бъде папа", на което немския войник отговорил "- Ами аз какво да правя, Господи" след малко отгоре се чуло " -Ми добре и ти! "

11.02 2013 в 14:13

Я бре? Мекушав излезе тоя.

11.02 2013 в 14:04

Има ли прецедент?

11.02 2013 в 14:04

След смъртта на Николай IV за папа бил избран монахът Пиетро, който приел името Целестин V[2">.
По време на изборите най-енергично от всички се домогвал до тиарата високомерният и властолюбив кардинал Бенедето Гаетани. Дори след възкачването на Целестин на светия престол той не сложил оръжие в продължил тайно да води упорита борба за тиарата.
Смиреният схимник[3"> Пиетро прекарал почти целия си живот в килията, като пеел псалми или се отдавал на благочестиви размисли; разкошът и блясъкът на папския двор, както и разговорите с дейците на римската курия само му тежели. Тъй като поради новите си задължения блаженият старец вече нямал време нито за молитви, нито за благочестиви размисли, той си харесал един малък параклис, където прекарвал нощите и където не можел да влиза никой освен него.
Веднъж, след като прекарал цяла нощ в молитви, коленичил пред огромното разпятие, което заемало цялата стена, Целестин съвсем ясно чул следните думи от устата на Христос: „Целестине! Хвърли бремето на папската власт — този товар е твърде тежък за тебе!“
През краткия си престой на светия престол Целестин могъл да се убеди в разгулния живот на своето паство и неведнъж се питал дали не е по-добре да отстъпи мястото си на някой по-силен и по-енергичен пастир, способен да поправи духовенството.
Тайнственият глас потвърдил съмненията му. Но в същото време съвпадението му се сторило подозрително. Няма ли нещо лошо в неговите намерения? Не са ли това козни на дявола? Мъчителни съмнения терзаели Целестин, споменът за гласа в параклиса не го напускал нито за миг и колкото повече размислял върху станалото, толкова по-трудно му било да вземе решение.
Минали няколко седмици и веднъж в параклиса Целестин отново чул тайнствения глас: този път той заплашвал Целестин с вечни мъки в ада, ако още се колебае дали да се отрече от престола. Бедният отшелник се разридал. „Господи — умолявал той, — нима не чуваш, че те викам? Дай ми знак, че ти говориш с мен! Защо ме призова на трона, към който не съм се стремил? Не е ли по-добре да отблъсна тиарата и да избягам от нечестивия Вавилон?“
Неумолимият глас отговорил: „Отречи се от папския сан, Целестине.“
На заранта блаженият старец повикал при себе си кардиналите, между които бил и Бенедето Гаетани. Целестин им съобщил, че не е способен да управлява, а е и недостоен за високия сан, който са му дали.
„Убеден съм — завършил той, — че няма да избягна вечното осъждане, ако остана първосвещеник. И затова ви моля да предадете тиарата на някой по-достоен от мен.“
Сълзите, които замрежвали очите на папата, му попречили да види тържествуващата усмивка на устата на Гаетани.
Читателят вероятно вече се е досетил, че небесният глас, който заповядал на Целестин да се откаже от папския сан, е бил гласът на лукавия кардинал. Той заемал помещението над параклиса, където се уединявал светият отец. Гаетани се възползвал от това и пробил отвор точно над главата на разпнатия Христос.
Кардиналите изразили своето съжаление, но в края на краищата заявили, че не смеят да се противопоставят на желанието на папата. Наистина те поискали от Целестин да публикува закон, разрешаващ на първосвещениците да се отказват от сана си, а на кардиналите — да приемат абдикацията.
Слухът за отричането на Целестин от престола се разпространил из Рим. Народът, който го смятал за светец, бил крайно развълнуван. Големи тълпи започнали да се събират пред папския дворец и да молят Целестин да се откаже от своето намерение. Трогнат от тази любов и доверие, Целестин се разколебал и казал на кардиналите, че иска да обмисли добре решението си и да потърси помощ от светия дух.
Вечерта, когато се уединил в параклиса, папата отново чул заплашителния глас на бога. „Значи така ми се подчиняваш ти — злобно съскал гласът, — истина ти казвам, Целестине, ти ще бъдеш осъден, задето не ме послуша.“
„Милост, свети отче!“ — проплакал Целестин и цяла нощ, лежал проснат пред разпятието.
Още същата заран той облякъл власеница и отшелническо расо, свикал кардиналите и им съобщил, че небесният глас потвърдил първоначалното му решение и той незабавно се връща в килията си.
Най-сетне Гаетани можел да пожъне плодовете на нощния си труд. Десет дни след оттеглянето на Целестин кардиналите го избрали за наместник на Христос.
Новият папа приел името Бонифаций VIII. Веднага след интронизирането си той поискал от свещената колегия да оформи постановлението за отричането на Целестин.
Огромната популярност на светеца не можела да не безпокои Гаетани. Новият папа се страхувал, че един прекрасен ден Целестин ще отстъпи пред молбите на привържениците си и ще се върне в папския дворец.
Постоянната тревога отравяла дните на Бонифаций и той наредил да арестуват Целестин. Ето какво се казва по този повод в „Жития на светците“:
"Отшелникът Целестин бил арестуван от папската стража в килията си. Из пътя тълпи от вярващи се трупали край блажения старец с молба да ги благослови, целували му нозете, режели парченца от расото му и скубели косми от магарето, което яздел, за да ги запазят като скъпоценни реликви. Когато докарали Целестин в двореца, лицемерът Бонифаций го приел милостиво. Но още същата вечер стражата откарала бившия папа в неговия замък, където скоро дошъл свещеник и му предложил да се изповяда и да се приготви да мре. Докато Целестин разкривал тайните на сърцето си, Бонифаций стоял скрит зад една завеса и когато изповедта свършила, той се изправил пред стареца и се нахвърлил върху него с гневни упреци за някакви мними кощунствени изказвания след отричането му. След това Бонифаций наредил да го хвърлят в каменен карцер, а пред външната порта на замъка, където се намирало подземието, да се поставят тридесет войници, за да се попречи на онези, които биха се опитали да освободят Целестин. Опасявайки се от народни вълнения, Бонифаций решил да умори стареца от глад и след няколко дена съобщил, че светият монах е умрял от старост, благославяйки първосвещеника. Но престъплението се разкрило и намразили убиеца всички християни."
Не сме прибавили нито дума към разказа на боландистите. Ще отбележим само, че благочестивите историци не биха пропуснали да защитят Бонифаций, стига да имаха и най-малката възможност.

Откъс от Лео Таксил
"Свещеният вертеп"

11.02 2013 в 13:44

Има право, но по всяка вероятност е натиснат политически отвътре на Ватикана.

11.02 2013 в 13:05

Че има ли право?
Йоан Павел Втори обясняваше, че това е нещо като да се оттегли Господ.