Майката на Даная поиска от Денков да отстрани директора на Пирогов

OFFNews 19 януари 2024 в 11:56 2497 0

Валентин Димитров

Снимка БГНЕС

Валентин Димитров

За незабавно временно отстраняване на директора на "Пирогов" настоява майката на Даная Ани Стоянова в отворено писмо до премиера Николай Денков. Писмото е изпратено до медиите, а искането ѝ е Валентин Димитров да не оглавява болницата до установяване на фактите за смъртта на 15-годишната ѝ дъщеря. 

Стоянова, която е и председател на Управителния съвет на фондация "Даная" припомня, че на среща със министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков е получила уверението му, че ще бъде издадена незабавна заповед за нова подробна проверка по случая с починалото момиче.

''Моля ви, без черни дрехи и погребални венци! Това не е краят'': 15-годишната Даная спаси двама с бъбречна недостатъчност

Нейната цел е да установи направени ли са медицински пропуски в резултат на некомпетентно управление, бездействие или злоупотреби с животоспасяващи лекарства и дали е бил неправомерно ограничен достъпът на нуждаещи се пациенти до тези животоспасяващи препарати. Основания за тези съмнения се съдържат в одитния доклад на болницата и в журналистическото разследване на Валя Ахчиева, пише Ани Стоянова.

По думите ѝ министърът е уверил, че комисията ще има срок за извършване на проверката и становище по установените факти не по-късно от 28.02.2024 г. Съставът на проверавящите включва по двама представители от Изпълнителна агенция "Медицински надзор", Изпълнителна агенция по лекарствата, Национална здравноосигурителна каса, звено "Одит" на здравното министерство.

Можеше ли Даная да бъде спасена: разказът на майката за последните ѝ дни

Според Стоянова отстраняването на директора Валентин Димитров е "ключово условие за нейната обективност и обществена състоятелност, тъй като той е заинтересована страна в качеството му на отговорен за организацията на дейността на болницата". Така по думите ѝ ще бъдат предотвратени евентуални негови опити за "влияние върху процеса или резултатите на проверката, както и за възможна манипулация на фактите".

Втора проверка по ''случая Даная'', пращат резултатите в МВР

Майката на Даная цитира констатации от журналистическо разследване на Валя Ахчиева, което според нея поставя въпроси за "връзката между финансовите нередности и погубени човешки животи".

Силно впечатление правят противоречивите и противоречащите си твърдения на различните служители на болница „Пирогов“, които се разминават с фактите в медицинската документация. От тях става ясно, че няма организация за адекватна и навременна медицинска помощ за нашите деца. Но се разбира и че за един пациент се изписват медикаменти за близо 3 000 000 лв. (3 милиона лв.), без за това да са приведени медицински мотиви, а за други пациенти, включително за Даная, не е изписана нито една доза от животоспасяващата терапия NovoSeven, пак без медицински аргументи, пише Ани Стоянова и призовава към "истински ефективна борба с корупционните практики" в системата на здравеопазването.

''Пирогов'' за Даная: Положихме всички усилия. Не превръщайте случая в публичен линч

Даная почина през май 2023 г. вследствие на мозъчен оток след удар в главата. Лекарите от "Пирогов" не успяха да я спасят. В интервю след смъртта на дъщеря си Ани Стоянова разказа, че е била принудена да търси животоспасяващ медикамент в ИСУЛ и да моли детето ѝ да бъде лекувано, тъй като в празничните дни не е имало специалисти на разположение. Одит на здравното министерство в "Пирогов" не установи нарушения по случая, но след нови факти, изнесени от майката бе разпоредена нова проверка. 

Майката на Даная ще съди Пирогов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!