60% от родителите подкрепят имунизациите, 70% от тях се доверяват на личния лекар

Нагласите на родителите и общопрактикуващите лекари към Националния имунизационен календар за 2023 г, представи Ивайло Спасов от УНИЦЕФ

Янка Петкова 23 април 2024 в 15:29 1098 1

Ивайло Спасов

Снимка Янка Петкова

Ивайло Спасов, програмен директор "Поведенческа и социална промяна" в УНИЦЕФ

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички или дори допълнителни ваксини на децата си. Над 77% от тях се доверяват на лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари (ОПЛ) съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния имунизационен календар.

Такива са резултатите от национално представително проучване за нагласите на родителите и общопрактикуващите лекари към Националния имунизационен календар за 2023 г, представени от Ивайло Спасов, програмен директор "Поведенческа и социална промяна" в УНИЦЕФ.

Проучването е проведено поръчка на Министерството на здравеопазването и УНИЦЕФ от социологическа агенция "Глобал Метрикс" сред 1002 родители на деца до 4-годишна възраст и 350 общопрактикуващи лекари с деца в практиката си.

3,8% от родителите смятат, че в имунизационния календар трябва да се добавят още ваксини. 13% са колебливи, а 8% са тези, които смятат, че ваксините не трябва да имат задължителен характер.

Коя е основната причина за ваксинация: 54% вярват, че предотвратяват заразни болести, за 9,7% ползите са повече от вредите, а 8,7% отговарят "за да влезе в ясла и градина".

Защо родителите да се ваксинира детето им

На първо място са притесненията от страничните ефекти, доверяването на фалшивите новини, че имат вредни съставки и причиняват увреда - аутизъм; ниската здравна грамотност. Други изобщо не вярват, че има полза от ваксините и смятат, че детето трябва да изгради собствен имунитет. Малък процент - около 1-2% отказват по съвет на лекари.

58% от личните лекари сравнително рядко получават отказ от родителите, за 6% това се случва често.

99,5% твърдят, че съветват родителите да ваксинират децата си със задължителните ваксини, масово са за задължителния им характер, 92% отхвърлят наличието на странични ефекти.

Според медиците родителите не са достатъчно осведомени срещу кои заболявания са задължителните ваксини, съобщават за страх от странични ефекти и дезинформация.

Препоръки от общопрактикуващите лекари

Да се повиши информираността на родителите, да се засили контролът върху имунизациите, да се актуализира календарът, да се повиши информираността на младите лекари.

Какво може да промени мнението на родителите, които не искат да ваксинират децата си

Повече информация, достъп до образование, увеличаване размера на глобите, ако в населеното място има болни деца, ако експерт на когото имат доверие ги убеди, ако имат повече информация за производителите на ваксини и състава им, ако научат за починало неваксинирано дете, посочват анкетираните.

Кои са антиваксърски настроените

Затворена общност, която се информира се от други родители, търсят лекари с техните възгледи, 13,7% са опитали да получат фалшива бележка. "Малка, но доста шумна група", казва Ивайло Спасов.

Решават да не ваксинират детето след поставяне на определена ваксина. 47% не биха поставили допълнителни ваксини, макар децата им да имат задължителните. 38% не знаят, че има допълнителни. Под 14% са поставили.

Какво интересува родителите

Близо 48% от родителите на деца до 4 години търсят информация за ваксината, която ще се поставя на детето им. 23% се интересуват само от някои ваксини, около 30% не търсят информация. Основният вид информация, от която имат нужда, е за възможните странични ефекти - 47,85%.

Нужда от информация за безопасността на ваксините имат 46,7% от родителите, интересуват се могат ли да разболеят детето им, имат интерес към начина на действие на ваксините. Важни са им темите за нежеланите реакции, искат специализиран сайт за ваксините (43%), информационни кампании (40%).

Фактите за ваксините

През последните 50 години те са спасили 154 милиона живота - това са повече от 3 милиона живота годишно или по 6 души всяка минута в продължение на пет десетилетия. За същия период ваксинацията е намалила детската смъртност с 40 %. 

Създаването на Разширената имунизационна програма (РИП) преди 50 години е ключов момент в историята на общественото здраве и всяка година спасява милиони животи по света. През 1974 г. само 5% от децата по света са били ваксинирани срещу дифтерия, тетанус и коклюш. Днес тази цифра е нараснала до почти 85 % от децата по света и 94 % в европейския регион на СЗО.

Само пет години след въвеждането на Европейската имунизационна програма (ЕИП) едрата шарка е ликвидирана. Оттогава географският обхват на дивия щам на полиомиелитния вирус е сведен само до две държави, а заплахата от няколко сериозни инфекциозни детски болести е намаляла драстично.

Непрекъснатите иновации в областта на имунологията доведоха до разработването на ваксини, които могат да предпазват от още повече заболявания, което открива възможността в Европейския регион в близко бъдеще да бъде премахнато разпространението на хепатит В и ракът на маточната шийка.

Пандемията, отношението към ваксините и последиците

През последните три години повече от 1,8 милиона деца в Европейския регион на СЗО са пропуснали да се ваксинират срещу морбили. Последицата от това е 60-кратно увеличение на броя на случаите на морбили през 2023 г. спрямо 2022 г., включително в някои от съседните на България държави, което прави страната уязвима към странични ефекти от миграцията, например.

Препоръки на УНИЦЕФ България 

През последните 10 години УНИЦЕФ пилотира модел на патронажна грижа в областите Сливен и Шумен, който се оказа изключително успешен за най-добрия старт в живота на всяко дете. Разширяването на обхвата на универсалните услуги за домашно посещение в цялата страна ще даде възможност това да се използва като платформа за повишаване на осведомеността сред бременните жени и родителите на малки деца, особено в уязвимите общности, относно значението на имунизирането на децата им, както и за предоставяне на по-всеобхватни грижи.

Организацията е създала мобилно приложение за родители Bebbo. То съдържа и ценна информация за имунизацията на децата, както и за осигуряването на цялостна грижа за всеки аспект от развитието и благосъстоянието на малките деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки