Твърде много болка и опасни лекарства: Селин Дион разказа за зависимостта си

OFFNews 17 юни 2024 в 12:01 1835 0

Селин Дион

Снимка Getty Images

Селин Дион

"Започнах с малки неща, докато не се стигна до много опасни лекарства, за да продължа", призна в интервю за TF1 канадската звезда Селин Дион. Дни преди премиерата на документалния филм "Аз съм Селин Дион", тя разказа за битката с автоимунната болест, заради която развива зависимост към медикаменти.

В интервюто певицата разказва за злоупотребата с "много опасни лекарства". Разговорът с нея предшества премиерата на документален филм за болестта, която я е държала далеч от сцената.

56-годишната канадка от години се бори със заболяване, за което не е известно лечение и причинява остра болка, затруднено движение и спазми. Тя не е в състояние да изнесе концерт от 2020 г. насам.

Болката става прекалено силна преди две години.

 "Отмених много концерти, наложи се да лежа, да вземам лекарства... Реших, че трябва да опитам с противовъзпалителни, спазмолитици или нещо друго. Започнах с малки неща, докато не се стигна до... много опасни лекарства, за да продължа", обяснява тя в интервюто, записано през май в Лас Вегас (САЩ).

Запитана от журналистката Ан-Клер Кудрей дали е взимала "Валиум" (диазепам, бензодиазепин), Селин Дион отговаря: "Да, наред с други неща".

"Нямах поставена диагноза. В началото това помогна малко. Но много бързо дозите трябваше да се увеличат. А когато достигнеш опасно ниво на лекарствата и те вече не действат, имаш два избора: продължаваш или спираш да дишаш и това е краят", признава певицата.

Тя признава, че е било грешка да се опита да мине през това изпитание сама и съветва хората, които имат подобни здравословни проблеми, да говорят с близките си за тях и да търсят помощ навреме.

Селин Дион беше сред изпълнителите, на които бе предложено да изнесат концерт на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли. Макар да признава, че подобно участие в момента ѝ е невъзможно, тя не се отказва от амбицията си да се върне на сцената.

Година след като отмени турнето си, за да се опита да се приспособи към живота със Синдром на скования човек, суперзвездата разказа за преживяването си в интервю за NBC News, за да обсъди страха и трудностите, които е изпитвала след появата на рядкото неврологично заболяване.

56-годишната певица е диагностицирана със Синдрома на скования човек (SPC) през 2022 г., но споделя, че от 2008 г. насам влиянието му върху нея се усеща по много начини. 

В друго свое интервю пред журналистката Хода Котб от NBC News Дион разказва, че по време на десетилетието, необходимо на лекарите, за да поставят правилната диагноза, тя е станала изключително зависима от облекчението, което са ѝ осигурявали все по-високите дози болкоуспокояващи.

Световноизвестната певица призна, че нарастващата ѝ толерантност към валиум я е накарала да взима животозастрашаващи количества от лекарството, отпускано с рецепта.

"Преди представление вземах 20 милиграма валиум и само като вървях от гримьорната до кулисите - всичко изчезваше", казва Дион, описвайки колко бързо действа болкоуспокояващото. "В един момент, въпросът е, че тялото ми свикна с 20, 30 и 40... Това отпускаше цялото ми тяло. В продължение на две седмици, на един месец, шоуто щеше да продължи. ... но после свикваш и вече не действа".

В един момент Дион е приемала по 90 милиграма от лекарството дневно, за да облекчи мускулните спазми, които могат да бъдат толкова силни, че човек може да счупи ребро. Дион сподели за моментите, в които заболяването е станало очевидно за нея и хората от екипа ѝ по време на турнето ѝ Taking Chances Would Tour през 2008 г., преди концерт в Германия.

"Казах на моите асистенти и на моите хора: "Не знам дали ще мога да направя шоуто. Не знам какво се случва спомня си тя. "Бях много, много, много уплашена. И тогава се паникьосваш и колкото повече се паникьосваш, толкова повече са спазмите. Излязох на сцената... разбира се. И започнах да звуча по-носово".

Налага се тоналността на песните ѝ да бъде понижена, за да ѝ бъде възможно да продължи с концертите.

Пандемията се оказва времето, в което Селин най-сетне си взема почивка, за да се погрижи за здравето си и да започне да лекува зависимостта от болкоуспокояващи.

"Това беше възможност за мен да си взема почивка. Спрях всичко с помощта на лекарите. Отказвах се от всички лекарства, и особено от лошите. Спрях всичко, защото то престана да действа".

През последните няколко години Дион работи с екипа си от лекари и казва, че е решена да се върне на сцената и да покаже зашеметяващия си глас, да изпълни всяка нота за своите фенове, независимо от всичко.

"Ще се върна на сцената, дори да се наложи да пълзя", казва тя пред Котб.

Amazon Prime ще излъчи документалния филм "Аз съм Селин Дион", на 15 юни.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов