Бебето от обложката на албум на ''Нирвана'' съди групата за сексуална експлоатация

OFFNews 25 август 2021 в 14:51 11867 0

Снимка Getty Images

Спенсър Елдън - мъжът, сниман като бебе на корицата на албума "Невърмайнд" на "Нирвана", съди групата с обвинения за сексуална експлоатация.

Корицата изобразява Елдън като четиримесечно бебе в плувен басейн, докато се пресяга за доларова банкнота, закачена на рибарска кукичка.

Сега, когато е на 30 години, Елдън казва, че родителите му никога не са подписвали разрешение за използването на снимката в албума. Той твърди и че голият образ представлява детска порнография.

„Изображенията разкриват интимната част на тялото на Спенсър и ясно показват гениталиите му от времето“, твърди съдебният иск, подаден в Калифорния.

Снимките на бебета в несексуален контекст обикновено не се считат за детска порнография съгласно законодателството на САЩ.

Адвокатът на Елдън, Робърт Й. Луис, твърди, че включването на доларовата банкнота (която е монтирана след заснемането на кадъра) прави така, че бебето да изглежда „като секс работник“.

Съдебният иск също твърди, че "Нирвана" са обещали да покрият гениталиите на Елдън със стикер, но не са спазили споразумението.

Елдън твърди, че „истинската му самоличност и име са завинаги свързани с търговската сексуална експлоатация, която е преживял като непълнолетен, която се разпространява и продава по целия свят от времето, когато е бил бебе, до наши дни“.

Той твърди, че „е страдал и ще продължи да страда през целия си живот“ в резултат на това, включително от „екстремен и постоянен емоционален дистрес“, както и „нарушение в нормалното му развитие и напредък в образованието“ и „медицинско и психологическо лечение“.

Той иска обезщетение от най-малко 150 000 долара от всеки от 15-те обвиняеми, сред които живите членове на групата Дейв Грол и Крист Новоселич; управителя на състоянието на Кърт Кобейн; бившата съпруга на Кобейн Кортни Лав и фотографа Кърк Уедъл.

Представители на "Нирвана" и техните звукозаписни компании все още не са отговорили на обвиненията.

Част от изложба, посветена на 20-та годишнина на албума "Невърмайнд". Снимка: Getty Images

Елдън е пресъздавал обложката на албума няколко пъти като тийнейджър и възрастен - винаги с бански, за да отбележи 10-та, 20-та и 25-та годишнина от излизането на "Невърмайнд".

Въпреки това, той понякога изразява различни възгледи за фотосесията. През 2016 г. споделя пред Time Magazine, че се е „разстроил малко“ заради известността си с напредването на възрастта.

„Току-що се събудих, а вече бях част от този огромен проект“, казва той. „Доста е трудно - чувстваш, че си известен с нищо."

„Трудно е да не се разстроите, когато чуете за колко пари става дума“, продължава той. „[Когато] отида на бейзболен мач и се замисля:„ Човече, всички на този бейзболен мач вероятно са виждали малкия ми бебешки пенис, имам чувството, че са ми отнели част от човешките права.“

В други интервюта той е доста по-положително настроен за снимката. 

„Това винаги е било нещо положително и е отваряло врати за мен“, каза той пред Guardian преди шест години. "Сега съм на 23 и съм художник и тази история ми даде възможност да работя с Шепърд Фейри в продължение на пет години, което беше страхотно преживяване. Той е огромен ценител на музиката: когато чу, че съм бебето на "Нирвана", той си помисли, че това е наистина готино."

През 2008 г. бащата на Спенсър Рик разказа за фотосесията пред американската радио мрежа NPR, заявявайки, че Уедъл, който е семеен приятел, му е предложил $200 за участието.

"Просто имахме имахме голямо парти в басейна и никой нямаше представа какво се случва!"

Семейството бързо забравя за фотосесията, докато три месеца по-късно не виждат корицата на албума на стената на Tower Records в Лос Анджелис.

Албумът, който включва хитовете Smells Like Teen Spirit, Come As You Are и Lithium, е продаден в 30 милиона копия по целия свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!