Засега у нас могат само да се опаковат ваксини

OFFNews 22 март 2021 в 13:47 2556 0

Снимка Архив

На този етап у нас е възможно единствено т.нар. третично производство. Единият начин е да пристигат готови ваксини и в България да ги опаковаме и да им слагаме листовки и етикети. Другият е - да идва готов разтвор, който да се пълни и опакова.

Това каза пред БНР проф. Генка Петрова, ръководител на Катедра по организация и икономика на фармацията в Медицинския университет в София, в коментар на заявената от премиера готовност страната ни да произвежда ваксини в новопостроен завод в Разград.

По думите ѝ и двата вида производство изискват много високи стандарти на хигиена и по добрата производствена практика.

Според проф. Петрова при наличие на изградени мощности и осигурени условия за производство - 16 месеца са реалистичен срок, ако ваксината има разрешение за употреба, и ако ние единствено я опаковаме. Тя уточни, че и това изисква разрешение за производство.

Тя припомни, че ЕК е имала планове да направи хъбове, които да разпределят готовите спринцовки и единствено да се опаковат и да се поставят листовки на съответните езици, но уточни, че дори тези хъбове изискват разрешение за третично производство на стерилни биотехнологични лекарствени продукти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови