Какви ваксини биха могли да се произвеждат в строящия се завод в Разград?

До три месеца ще имаме завод, където ще могат да се произвеждат ваксини срещу COVID-19, каза Борисов. Специалистите не са съгласни с него

OFFNews 21 март 2021 в 15:56 7114 1

Снимка Правителствена информационна служба

До три месеца ще имаме готов завод, където ще могат да се произвеждат ваксини срещу COVID-19. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов, според правителствения пресцентър, в събота от производствена база на „Биовет“ в Разград. Заедно с директора на Агенцията по лекарството Богдан Кирилов той инспектира как върви процесът на изграждане на завода, инвестицията в който е от 120 млн. лв. Борисов заяви, че в нова база в Разград ще бъдат произведени милиони дози, без да уточни по какъв начин и дали става дума за български или за чужди продукти.

Пред БНР главният здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че не знае какво е имал предвид премиерът и посочи, че България е далеч от евентуално разработване на своя ваксина. „Зная, че се работи в БАН по наша ваксина, но е на твърде ранен етап, там изобщо не са започнали предклинични проучвания. Другият вариант е да се произвежда ваксина съвместно с друг производител, просто да се използва базата. Но действително не мога да кажа какво е имал предвид,“ каза Кунчев. 

От своя страна имунологът академик Богдан Петрунов заяви пред радиоти, че в посочената от премиера база в Разград няма да бъде произвеждана ваксина срещу коронавируса.

„Това е голям завод наистина, чиято основна цел ще бъде производство на ветеринарни ваксини, вероятно и бактериални ваксини ще се правят там, но това е нещо в бъдещето, няма нищо общо с ваксината за Covid“, отбеляза той.

Според икономиста Тихомир Каменов в Разград само ще бъдат опаковани продукти на чужди компании.

„Тази сутрин разбирам, че става дума за една миялна и една пълначна машина, евентуално за производство на ваксини на ишлеме. Само че тук става дума за първично и вторично опаковане на ваксини“, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!