Все още няма решение за карантината на участниците в КСНС

Всички контактни лица са се самоизолирали, съобщи главният държавен здравен инспектор

Янка Петкова 11 януари 2022 в 11:46 2292 1

Снимка БТА/Минко Чернев

Все още няма решение за карантината на участвалите в КСНС при президента Радев, след като стана ясно, че един от присъствалите - председателят на парламента Никола Минчев - е с положителна проба за коронавирус.

По думите на доц. Ангел Кунчев  всички контактни лица са се самоизолирали, а какъв ще е срокът на карантината им, зависи от момента, в който им бъдат връчени предписанията от Столична РЗИ. 

"Може би ще успеят да влязат в новите срокове, ако заповедта за промяна в продължителността на карантината излезе по-рано днес. Всички участвали в събирането са се изолирали. В момента се проверява имунологичният им статус, има значение дали са с поставена бустерна доза. Това ще се отрази на продължителността на карантината им", обясни главният държавен здравен инспектор.

"Правилата и законите важат за всички", лаконично коментира мерките за контактните лица на Никола Минчев директорът на Столична РЗИ Данчо Пенчев. На въпрос за продължителността на карантината той отговори, че не може да гадае, тъй като новата заповед все още не е факт. По думите му епидемиологичното проучване изисква повече време, тъй като освен официални лица на КСНС са присъствали и консултанти и помощен персонал. Все още не е ясен точният им брой, каза Пенчев.

Той цитира нормативната база, според която заразеното лице подава имената на хората, които са били контактни с него от "първи ред" и в зависимост от това се поставят в изолация.

Здравният министър Асена Сербезова съобщи, че новата заповед с по-кратките срокове за карантиниране ще бъде издадена след среща с Експертния съвет по имунопрофилактика. Предложението бе карантината за заразени да бъде намалена от 14 на 10 дни, а за контактни лица - от 10 на 7 дни.

Тя допълни, че в ранния следобед предстои поредно заседание на Националния пандемичен комитет, на което ще се анализира заетостта на леглата в болничната система, какви са възможностите за увеличаването им, наличния медицински персонал при новата вълна на коронавирусната инфекция.

По-рано от президенството съобщиха, че държавният глава Румен Радев е в самоизолация, а от Министерския съвет потвърдиха, че премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова са карантинирани.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев също е под карантина и ще работи дистанционно. 

Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин обяви във Facebook, че няма да се карантинира, защото е преболедувал преди по-малко от три месеца.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че ще се самоизолира. В пост в социалните мрежи тя отправи и критики към Никола Минчев, като определи поведението му като "лекомислено".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови