Вигенин: Не подлежа на карантина след КСНС, боледувах преди 3 месеца

OFFNews 11 януари 2022 в 09:35 1596 0

Аз не подлежа на задължително карантиниране, тъй като съм преболедувал COVID по-малко от 3 месеца преди контакта със заразен. Тестът ми за COVID-19 е отрицателен. 

Това обяви народният представител от БСП Кристиан Вигенин, който вчера бе на КСНС при президента заедно с далия положителен тест за коронавирус председател на НС Никола Минчев. 

Вигенин се позовава на заповедта на министъра на здравеопазването от 22.10.2020 г. и правилата на РЗИ за нейното приложение.

"Близки контактни, оздравели като потвърдени случаи на COVID-19, се считат за лица с нисък риск за предаване на SARS-CоV-2 и не подлежат на задължителна карантина за период от три месеца от лабораторното потвърждаване на инфекцията с изключение на случаите, в които същите работят с рискови групи от населението (възрастни, лица с хронични заболявания и имуносупресивни състояния) или живеят в места с висок риск за заразяване като специализирани институции за предоставяне на социални грижи или затвори", гласи текстът.

Във връзка с това възнамерявам да продължа да изпълнявам задълженията си, като ще следя ежедневно здравния си статус, заявява Вигенин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!