Възрастната жена с COVID-19 в Пирогов е в критично състояние (видео)

OFFNews 11 март 2020 в 08:47 8704 2

Критично е състоянието на приетата вчера с COVID-19 66-годишна жена, стана ясно на брифинга на националния оперативен щаб за коронавируса тази сутрин.

Тя и 74-годишният ѝ съпруг, също болен от коронавирус, са двата нови случая на заразени у нас. Те са изолирани във вътрешното отделение на университетската болница за спешна помощ в столицата "Пирогов".

"Пирогов" работи. Изолиран е павилионът, в който се намират клиниките по вътрешни болести, кардиологичната и неврологичната. Детските и травматологията обслужват пациенти, съобщи шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Мъжът и жената са петият и шестият заразен от COVID-19 у нас. Той е постъпил е с дихателна недостатъчност и белодробно страдание. Ден по-късно в болницата е постъпила жена му - идва на посещение, но припада. Двамата не са пътували в страни с коронавирус. По непотвърдена информация синът им е работил на "Илиянци". Смята се, че контактните с тях са 89 души. Започва процедура по тяхното изследване и карантиниране.

Днес 49 пациенти от клиниката по вътрешни болести са под карантина в отделението, те се изследват. 30 души от медицинския персонал също подлежат на тестване, медицинските специалисти продължават работата си, но са изолирани. Не се допуска излизане на медицински персонал и пациенти.

Пациентите с COVID-19

Мъжът, който беше приет вчера в "Пирогов", е имал предходно белодробно заболяване, което под влияние на вирусната инфекция се е обострило. Състоянието му се е влошило, но все още не е критично, съобщи Мутафчийски. Критично обаче състоянието на съпругата му, която е на командно дишане.

8 души, които са били в непосредствен контакт със възрастните съпрузи, са поставени под карантина в белодробната болница в столицата, каза още Мутафчийски и допълни, че в здравното заведение са доставени 19 защитни комплекта и е разпоредено как да се действа. Останалите контактни нямат симптоми са под домашна карантина.

Възрастната жена от Габрово е претърпяла манипулация, заради белодробен излив. Показателите ѝ се подобряват, стабилизирана е. Медицинската сестра, която също е с положителна проба за коронавирус, е в отлично състояние по думите на шефа на щаба.

В Плевен двамата мъже, при които беше открит коранавирус се подобряват. 

Новите проби

Всички проби изследвани през последното денонощие в лабораториите ни са отрицателни, каза Мутафчийски. 46 са от лабораторията във ВМА, 121 в Националния център по заразни и паразитни болести, 33 в Стара Загора и 24 във Варна. Още 7 проби трябва да бъдат потвърдени до обяд.

Мерките в София

Имаме готовност до 72 часа Втора градска болница да бъде трансформирана в инфекциозна. Чакаме заповед от министъра на здравеопазването, съобщи на брифинг тази сутрин кметът Йорданка Фандъкова.

Общината разполага с всички необходими материали, за да осигури дезинфекцията на градския транспорт и социалните центрове. Работещите в социалния патронаж, които имат контакт с възрастни хора, са подсигурени с предпазни средства, за да не предадат евентуална зараза.

По-рано беше издадена заповед за преустановяването на културни и социални събития на закрито, припомни кметът и приветства инициативата на театър "Възраждане" и Софийската филхармония да излъчват онлайн.

От общината подчертаха, че малките деца, които имат грипни симптоми трябва да си останат вкъщи. Засилен е филтърът в детските ясли и градини.

До момента потвърдените положителни проби са шест. Три са огнищата на разпространение на коронавируса - София, Габрово и Плевен.

Към ограничаване на социалните контакти и висока лична хигиена призова главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той съобщи, че предстои да бъдат определени лабораториите, които ще извършват бързи тестове за грип. Това е начин да се отсеят болните с грип Б, но само изследване в референтната лаборатория може категорично да потвърди дали става дума за COVID-19. Един болен може да зарази до трима души, каза доц. Кунчев и призова хората с други оплаквания да търсят медицинска помощ, само ако състоянието им е спешно, за да не се претоварва системата.

4 капки витамин Д дневно, повече рибни продукти, цитрусови плодове, препоръча да се консумират проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той предупреди да не се прекалява с имуностимулантите. 

Призив на щаба

“Искам да отправя призив по отношение на “Пирогов“. Това, което се случва в Габрово и в Плевен, ние го видяхме, по наша оценка не е съвсем правилно. Защото вие обсаждате болницата и първо, излагате се на риск, второ, не давате възможност на колегите да вършат нормално работа“, посочи той и поясни:

„Независимо в коя болница е установена коронавирус инфекция, болните ще бъдат настанени и са настанени в отделения, които са отделени от другите, изолирани са, спазват се абсолютно строги хигиенни мерки. А отделно, че и в самите останали помещения в болницата дезинфекцията е на завишено ниво, както и пропускателния режим. Присъствието на външни лица, не е желателно. Тези болници ще продължат да работят като болници“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9233

1

Чочко Пипков

11.03 2020 в 08:57

Давай ЕКШАНА Бойко кара джипа вози лидери генерали говорят по телевизора медицински сестри реват после доктори ти се карат тятара и киното да спират мола отворен Екшана е налице, плана го няма. То има само един план след 89та той ви върви другото е божа работа и българска болезнена търпеливост.