Във Варна искат да строят инфекциозна болница с пари от държавата, сегашната не става (снимки)

Таня Николова 20 октомври 2022 в 07:12 4168 1

Инфекциозна болница

Снимка Фейсбук на Кремена Кунева

Течове, корозия, подпухнала мазилка са част от проблемите в Инфекциозната болница във Варна

60 години след откриването на инфекциозната болница във Варна, от лечебницата, под чиято шапка е – университетската „Св. Марина“ (УМБАЛ), искат здравното министерство да заложи 47, 3 млн. лв. за нова сграда в бюджета за 2023 г.

Искането е с дата 7 октомври, няколко дни след излязло предписание от местната РЗИ за сериозни пропуски в хигиената и условията. Инспекцията е извършена през септември т.г., след сигнал на фондация „За доброто“ за лоша материално-техническа база, недостатъци в противоепидемичния режим и обслужването на пациентите.

Според констатациите на здравните инспектори, нарушенията в хигиенните мерки започват още от приемните кабинети. Там са открити течове с неясен произход, корозия, амортизирани дървени конструкции по касите на вратите, счупен санитарен фаянс, подпухнала мазилка, необезопасени и амортизирани осветителни тела и др. Аналогична е ситуацията в лекарските кабинети и манипулационни. 

Корозия има и по почти всички метални повърхности на обзавеждането – болнични легла, стативи за венозни вливания, отоплителни тръби и др. Има падаща мазилка, плесен по таваните, а на 9 септември, в една от стаите за пациенти е измерена температура от 30 градуса, посочват от РЗИ Варна. Изкъртени тавани, обща баня и тоалетна на по няколко стаи – между 3 и пет, включително и за предназначените за деца, липса на предпазна мрежа на прозорците и пр. също са сред установените факти.

За мизерията в инфекциозното отделение, което приема болни не само от Варна, а от цяла Североизточна България, се знае от години. Пациенти и родители на деца редовно се жалват и от лоша хигиена, заради която не смеят да пуснат децата си да слизат от леглата. За храна трябва да се разчита на роднини. Липсват тоалетна хартия и сапун. Няма пердета или щори по прозорците

Съгласно искането за финансиране от УМБАЛ „Св. Марина“, сградата на I—ва и II-ра инфекциозни клиники, разположена на територията на друга варненска болница – „Св. Анна“ (бившата окръжна), не отговаря на нормативните изисквания от две десетилетия. Тя е проектирана през 50-те години на миналия век, а е въведена в експлоатация през 1962 г. 

Заплатите на директорите на болници през 2021 г. достигат до 122 000 лева на месец

За отстраняване на нередностите, от РЗИ – Варна дават различни срокове. Най-кратките изтичат в края на декември, най-дългите са до края на май догодина. Незабавно е изискването за осигуряване на топла течаща вода. Такава в момента на проверката не е имало, а по данни на сестрите и санитарите, е с график – по час сутрин и вечер през лятото, за по два часа сутрин и вечер през зимата. 

Липсата на течаща топла вода затруднява спазването на хигиенен и противоепидемичен режим и създава риск от вътреболнични инфекции, посочват от РЗИ.

Според текста на писмото, с което от ръководството на болницата търсят подкрепа, ремонт не е възможен, докато там се лекуват хора, а и не е финансово оправдан.

Има крещяща нужда от нова, високотехнологична инфекциозна болница. Сегашната не отговаря на никакви конструктивни, технологични и санитарни норми. Условията за работа, както и за лечение са отблъскващи, признават от УМБАЛ „Св. Марина“.

Парцелът за новата сграда е осигурен.

В сумата от 47,3 млн. лв. към този момент са включени предпроектните проучвания, изграждането на съпътстващата комуникационна инфраструктура, строителството на триетажна сграда с 50 болнични стаи със 100 легла и оборудването.

Редакцията разполага с копие от искането за подкрепа на ръководството на УМБАЛ "Св. Марина" Варна. Снимките в галерията са от фейсбук профила на Кремена Кунева, фондация "За доброто", и от Ася Михайлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-2175

1

IvanGrozn

20.10 2022 в 10:15

Прави ми впечатление от снимките, че на тази съборетина й е сложена нова дограма. Тоест защо, когато са решили да я слагат тая дограма не са се замислили абе тука нещо не е наред. Аа ма как защо бе нали сме в България и като държавата дава пари те трябва да се усвоят. Нищо нищо, варненци, гласувайте си за Герб, ама нова болница на най вашата мама мръсна!
 
X

Да помогнем на украинските деца!