Ваксинираните срещу COVID-19 в болница са рядкост, изписват ги много по-бързо

OFFNews 23 септември 2021 в 11:30 1683 0

Снимка УМБАЛ "Софиямед"

Ваксинираните срещу COVID-19 пациенти, на които се налага да лежат в болница, са рядкост. Те развиват много по-малко усложнения и ги изписват много по-бързо, показват данни, предоставени от екипа на COVID-19 отделението на УМБАЛ "Софиямед", член на Българска болнична асоциация.

„За месец август в отделението ни по-малко от 10% от пациентите са били ваксинирани. От 1-и до 21 септември нито един от приетите за лечение пациенти не е бил ваксиниран. Лечението на тези от тях обаче, които имат завършен ваксинационен курс, беше много по-кратко и с много по-малко усложнения, отколкото при останалите“, обясняват специалистите.

Част от постъпващите пациентите са с поставена само една доза.

Много е важно след поставянето на втора доза от ваксината да се ограничат контактите до 14 дни. Минимум след този срок тези хора са изградили антитела срещу вируса. Лекарите от COVID-19 отделението съветват и след ваксинационния курс да продължат да се спазват противоепидемичните мерки.

Според световната статистика 5% от имунизираните се разболяват, независимо от заболяването, за което е поставена ваксината. Имунната реактивност при всеки човек е индивидуална, но при имунизираните заболяването, включително COVID-19, протича по-леко, с по-малко усложнения. Решаващо значение за предотвратяване разпространението на вируса има единствено ваксинацията - подчертават специалистите и уверяват, че ако достигнем достатъчно висок процент, ще можем да живеем по-спокойно.

По данни на болницата през тази вълна са засегнати повече хора между 30 и 50 г., които са се лекували у дома за 5-7 дни, състоянието им се е влошило и се приемат с по-тежка клинична картина от предишните три вълни. Лечението им е по-продължително и подобрението настъпва в по-късен етап от хоспитализацията. Обикновено състоянието на болни с придружаващи заболявания е съпътствано от усложнения в началото или хода на лечението.

Голяма част от новоприетите в „Софиямед“ са и с висок процент на засягане на белия дроб, с бактериална инфекция, с повишени стойности на чернодробните ензими, с влошен захарен диабет. Част от пациентите са „отключили“ диабет вследствие на COVID-19.

Степента на засягане от COVID инфекцията при бебетата и децата е ниска. Това се дължи на имунологичните особености в детската възраст и конкретно на по-динамичното протичане на инфекциозните заболявания по принцип при тях.

„Имено затова вниманието, което трябва да се обърне на децата в профилактичен, епидемиологичен и клиничен аспект трябва да е особено повишено. Нашият съвет към родителите е категорично, особено когато се касае за малки деца под 7-годишна възраст, но и над нея, техните контакти в групи от възрастни да бъдат сведени до минимум, за да се минимизира рискът от заразяването им", посочват лекарите.

По отношение на поставянето на трета бустерна доза те съветват решението да дойде след анализ на епидемиолозите, клинистиците, както и въз основа на заболеваемостта. Най-точна преценка може да е ръстът на заболелите ваксинирани. Ако той се повиши, това ще означава, че има нужда от поставянето на третата доза.

В началото на пандемията в Отделението за лечение на пациенти с коронавирус в „Софиямед“ бяха разкрити 200 легла, а в момента те са общо 58. Разширяване на базата се планира при увеличаване на случаите за София, съгласно разписаните стъпки в Националния план за справяне с пандемията за разкриване на нови легла в лечебните заведения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови