В ИСУЛ откриват втори кабинет за урологични заболявания

OFFNews 03 февруари 2023 в 11:11 983 0

ИСУЛ

Снимка Архив

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ открива втори приемно-консултативен кабинет, който се намира в сградата на поликлиниката (над Спешно отделение). Причината е увеличения поток от пациенти, които преминават за лечение в клиниката и необходимостта от по-бързото им обслужване, съобщиха от болницата.

Работното време на новия приемно-консултативен кабинет, с номер 217, е от 8:00 до 14:00 часа. Записването за преглед става на тел. 02 94 32 611. Приемат се и пациенти без записан час, както и такива със спешни състояния.

Освен прием и консултации, в двата кабинета се осъществява амбулаторно лечение при възпаления на мъжките гениталии, пикочния мехур при жените; при песъчинки или камъни в бъбреците; при метаболитен синдром; при вродени и придобити заболявания на пикочните пътища, при които е затворен цикълът диагностика-лечение (вкл. чрез извършване на реконструктивна хирургия, за която Клиниката по урология и андрология е Референтен център за България).

Функционалният кабинет, който се намира в непосредствена близост, разполага с последното поколение медицинска техника за диагностика.

Около 100 пациента с различни урологични и андрологични заболявания минават през Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ всеки месец.

Използваемостта на леглата ни е 80-90%, а на моменти и 100%, което е много висок коефициент, обяснява началникът на клиниката акад. проф. д-р Чавдар Славов.

Миналата година в Клиниката по урология и андрология на болницата, за първи път в България, беше въведена Нискодозова брахитерапия при рак на простатата. Методът е безопасна и много ефикасна алтернатива на радикалното отстраняване на простатната жлеза при мъжете, при който се осъществява вътретъканно облъчване на засегнатия орган.

Нискодозовата брахитерапия позволява при тези пациенти да се съхрани еректилната функция. Помага да се избегне и друго усложнение, което макар и рядко (в около 5-10% от случаите) може да се наблюдава при радикално отстраняване на простатата – неволното изпускане на урина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови