Установиха връзка между болните венци и Алцхаймер

Един изваден зъб състарява мозъка с година, а тежкото заболяване на венците с 1,3 години, показва изследване на японски учени

OFFNews 10 юли 2023 в 14:24 998 0

стоматолог

Снимка Pixabay

Изследване на учените от университета Тохоку в Япония

Изследователи от Япония откриха връзка между загубата на зъби и болните венци с редуцирането на хипокампуса (дял от мозъка, свързан с паметта и болестта на Алцхаймер), пише Science alert.

Шокиращо, резултатите показват, че в някои случаи може да е по-добре да се загубят болни зъби, за да се запази не само здравето на венците, но и на мозъка.

„Тези резултати подчертават важността на здравето на зъбите, а не само на запазването им“, казва гериатричният зъболекар Сатоши Ямагучи от университета "Тохоку".

Изводите подкрепят съществуващите изследвания върху оралното здраве на фона на нарастващото осъзнаване на връзката му с когнитивната функция.

Резултатите от проучването на 172 души, в продължение на четири години, само констатират фактите, но не установяват причинно-следствена връзка. Все пак последиците от проучвания като това могат да повлияят на начина, по който зъболекарите вземат критични решения за нашето орално здраве.

Участниците, всички на възраст 55 или повече години, са направили тестове за памет в началото на проучването, а изследователите са събрали данни за общото здраве и медицинската история на всеки от тях, използвайки въпросници и медицински тестове.

Доброволците са били включени в проучването при условие, че не са имали проблеми с паметта в началото. Магнитен резонанс (MRI ) е позволил на Ямагучи и неговия екип да определят обема на техния хипокампус в началото и четири години по-късно.

Зъболекарите са отбелязали броя на зъбите на всеки участник и са изследвали пародонталната дълбочина на сондиране (PD), измерване на тъканта на венците около всеки зъб, което може да даде индикация за заболяване.

„Загубата на зъби и заболяването на венците, което представлява възпаление на тъканта около зъбите, което може да причини свиване на венците и разклащане на зъбите, са много чести“, обяснява Ямагучи, „така че оценката на потенциалната връзка с деменцията е изключително важна.“

Изследователите са открили, че броят на зъбите и степента на заболяването на венците са свързани с промените в левия хипокампус на мозъка. Хипокампусът изпитва загуба на обем в началото на прогресията на болестта на Алцхаймер.

Левият хипокампус се свива по-бързо при хора с леко заболяване на венците, които имат и по-малко зъби. Един зъб по-малко увеличава скоростта на свиване на мозъка при хора с леко заболяване на венците с количество, което е почти равно на една допълнителна година стареене на мозъка.

От друга страна, при индивиди с тежко заболяване на венците наличието на повече зъби е свързано с по-бърза скорост на свиване на мозъка в същия регион. Увеличаването на свиването на левия хипокампус, причинено от още един зъб, е еквивалентно на 1,3 години стареене на мозъка при хора с тежко заболяване на венците.

Тези разлики са били забелязани, след като изследователите са взели предвид възрастта на участниците.

„Констатациите предполагат, че задържането на зъби при тежко заболяване на венците е свързано с атрофия на мозъка“, казва Ямагучи. „Контролирането на прогресията на заболяването на венците чрез редовни посещения при зъболекар е от решаващо значение.“

Проучването включва малък брой хора, всички от един регион в Япония, поради което е важно проучванията да бъдат предприети върху по-големи, по-разнообразни популации, преди тези резултати да могат да бъдат обобщени.

„Нашето изследване установи, че загубата на зъби и заболяването на венците може да имат роля за мозъчното здраве в областта, която контролира мисленето и паметта, като дава на хората още една причина да се грижат по-добре за зъбите си“, казва Ямагучи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!