Унгария с ограничителни мерки за България заради COVID-19

OFFNews Последна промяна на 12 юли 2020 в 20:44 4580 1

От 15 юли Унгария въвежда нови ограничителни мерки по границите заради увеличените случаи на коронавирус в някои страни, съобщи началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан, цитиран от БГНЕС.

Те засягат и България.

България, Сърбия, Португалия, Румъния, Русия, Швеция и Великобритания попадат в групата на т. нар. "жълти" страни. Пристигащите в Унгария граждани от тези страни ще бъдат поставяни задължително под 14-дневна карантина. Тя може да бъде избегната, ако влизащият в Унгария представи два отрицателни теста за коронавирус, направени през предходните пет дни.

Друга група страни попада в "червена", или високорискова заради COVID-19, зона. Те включват Албания, Косово, Черна гора и Украйна. От тези страни изобщо няма да се допуска влизането на хора в Унгария.

Транзитният и товарният транспорт не са включени в задължителните медицински прегледи, тестове и изолация.

До момента властите в Унгария са съобщили за общо 4234 случая на заразени, като 595 пациенти са починали. 

Унгария върна ограничителните мерки за част от хората, влизащи на територията й. Властите там разграничиха другите държави според опасността от COVID-19. България, заедно със Сърбия, Португалия, Румъния, Русия, Швеция и Великобритания попада сред страните, пристигането от които ще става след задължителна медицинска проверка на границата и 14-дневна карантина. Изолацията може да бъде избегната само при два поредни отрицателни теста, направени в предходните пет дни. Хора от Албания, Косово, Черна гора и Украйна, няма да бъдат допускани, гласи информацията на БГНЕС. Транзитният и товарният транспорт не са включени в новите мерки.

У нас пък продължават дебатите колко опасна е заразата. „Вирусът се предава по-лесно, отколкото в началото на пандемията, но засега нямаме доказателства дали протича по-леко или по-тежко — каза тази сутрин пред БНР доц. Ангел Кунчев - зам.-председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. — 200-300 заразени на ден е твърде голяма бройка, но повече ме притеснява броят на приетите в болница, защото за тези хора е въпрос на живот и смърт“.

По думите му, целите на щаба са същите, както и преди 2-3 месеца - да умират колкото може по-малко хора и да се осигури болнично лечение на всички, които имат нужда от него. Той посочи, че днес проблемите, които могат на попречат за изпълнението на тези цели, са различни от тези в началото на пандемията. След взетите мерки, броят на болничните легла, на апаратите за обдишване, снабдяемостта с всички видове личните предпазни средства и лекарства не са проблем. Опасност може да възникна само от недостига на медицински кадри, особено на ключови места като реанимациите и инфекциозните отделения.

Освен най-видимата част на борбата с вируса в болниците, където в момента има малко над 500 души, има и една невидима - работата на РЗИ. Те се грижат за всички - от началото епидемията над 200 хиляди, в момента около 25 хиляди души, поставени под карантина. Тези хора трябва да бъдат намерени и да им се смъкне епидемиологична анамнеза, да им се намерят контактите, да се организира изследването, да се контролира карантината, добави доц. Кунчев: „Това го правят колегите от РЗИ, които са на ръба на изтощението".

В предаването "Неделя 150" доц. Кунчев коментира така главните причини за рязкото увеличаване на новозаразените в България. В момента зам. началникът на НОЩ вижда две основни заплахи. Първата е, че „психологически обяснимо, но медицински вредно“ населението е приело проблема с коронавируса или за решен, или за вече маловажен. Това е довело до интензификация на контактите и неспазване на мерките, заради което бе върнат и малко по-строг контрол, особено по заведенията.

„Другата опасност е политизирането на проблема. От нищо друго не ме е страх толкова много, защото от 25-годишния ми опит знам, че намеси ли се политика в нещо, резултатите не са много добри. Защото всеки гледа неговите си интересен и в резултат не се прави това, които трябва, а това, което е удобно на някого. Моля всички политически лидери да не се занимават с чисто медицинската страна на въпроса. Наслушах се на какви ли не мнения и съм възмутен от това, което говорят някои иначе авторитетни лица“.

Доцент Кунчев даде пример с известен политик, коментирал в социалните мрежи, че след като при преминаващите през Промахон процентът на заразените е под 1, значи нас ни лъжат, че е много по-голям.

„Само че на Промахон минава не рисков контингент, а млади хора, семейства, които отиват на море. А ние изследваме хора с клиника, с оплаквания, с контакти - много ясно, че процентът е по-висок. — възмути се доц. Кунчев. — Оставете ни да работим и да се справим, доколкото можем с този проблем, а ако не се справяме, сменяте щаба и слагате хора, на които им вярвате“.

Зам. началникът коментира и масовите протести от последните дни, на които той е видял, че повечето хора носят маски, опитват се да спазват разстояние и се надява това да помогне, но при всички случаи събирането на много хора на едно място крие очевиден риск.

Накрая доц. Кунчев, не скри, че това, което става по света, донякъде обяснява и случващото се в България, но то не е никак оптимистимно. „Всяка сутрин гледам с огромно учудване числата в Израел, който бележи 3-4 пъти по-висока заболеваемост от нашата. Гледам и в САЩ по 70 000 заразени дневно. Във всички балкански страни около нас нещата също вървят към влошаване. Няма да се учудя, ако се задъръжим на 300 и над 300 заразени дневно, но каквото и да правим ние, проблеми ще имаме и от това, че другите страни ще си ограничат контактите с нас.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови