Учени: Възрастните над 60 г. да пият повече вода, независимо дали са жадни

В късна възраст "центърът за жажда" се активира със забавяне, а това може да предизвика опасна за здравето дехидратация

OFFNews 16 март 2021 в 12:22 1396 0

Учени от университета в Отава представят проучване за рисковете от дехидратацията над 60-годишна възраст. При хората над 60 години „центърът за жажда“ в мозъка се активира със забавяне и така дехидратацията може да достигне опасни за здравето нива.

В проучване, публикувано в авторитетния The Journal of Physiology, учени от университета в канадската столица представят на пръв поглед парадоксален резултат. При хора над 60-65-годишна възраст дехидратацията при повишена физическа активност не намалява загубата на топлина и не увеличава телесната температура така, както при 25-годишните. Тази реакция може да изглежда полезна за възрастните, но само на пръв поглед – ето фактите:

Забавени компенсаторни реакции

Проучването установява, че когато възрастните хора се движат активно или спортуват, телата им не компенсират загубените течности чрез изпотяване и не са достатъчно реактивни, за да предотвратят по-нататъшна дехидратация. Това води до сериозно натоварване на сърцето, като физическият израз на това е честота на сърдечния ритъм.
Сред признаците за дехидратация са посочени още умора, мускулна слабост и крампи, тъмно или рядко уриниране, сухота на кожата и устните, ниско кръвно налягане. С възрастта съставът на вода в човешкото тяло намалява значително от около 70 до 50 процента. Според предходно проучване от 2015 г. 37% от хората над 65 и повече години, приети в спешни кабинети, имат признаци на дехидратация.

Неефективно регулиране на телесната температура при възрастните

Действието на този механизъм не е прецизно при по-възрастните хора. Неефективното регулиране на телесната температура повишава риска от топлинно изтощение, топлинен удар и сърдечни проблеми. Сред първите органи, които страдат при дехидратация, са бъбреците, което може да доведе до остра бъбречна недостатъчност. Дехидратацията може да причини и електролитен дисбаланс на телесните течности, т.е. нарушено равновесие на електролитите, най-важни сред които са натрий, калций, магнезий и калий. Това се отразява неблагоприятно върху хората от група 60+ и особено върху онези, които страдат от различни хронични заболявания.

По-топла среда, прекомерно изпотяване

С годините понасяме по-трудно студа и предпочитаме по-високи температури. Твърде топлата среда обаче може да доведе до прекомерно изпотяване, без в същото време организмът да компенсира и без да съзнава, че се дехидратира.

Препоръката на учените е възрастните хора да приемат по-големи количества вода независимо дали усещат жажда.

Мнението на специалистите

„Проучването хвърля нова светлина върху основните възрастови промени в нашата физиология“, споделя д-р Скот Кайзер, гериатър от Санта Моника, Калифорния. Според него е забележително как „все още научаваме толкова основни неща за начина, по който телата ни се променят с възрастта“.

Настъплението на „сребърното“ поколение

В световен мащаб „сребърното поколение“, т.е. хората на 65+, са най-бързо увеличаващата се възрастова група. Според данни на ООН през 2050 г. в нея ще попада всеки шести човек в света. Възрастните хора все по-осъзнато и целенасочено се стремят да останат здрави и активни. Това важи както за личния, така и за професионалния живот, който също се удължава. Поддържането на здравето и личното благополучие, включително и в напреднала възраст, се превръща в един от водещите приоритети в развитите общества.

Новите правила на играта

Днес хората от група 60+ често продължават да живеят с ритъма, на който са свикнали, и нямат усещането, че с възрастта във физиологията им стават промени, които изискват нов подход и внимание. Така е по-малко вероятно да бъдат предпазливи и има риск да не обърнат внимание на различните признаци на дехидратация.

Правилна хидратация

По отношение на правилната хидратация лекари и диетолози съветват да се придържаме към чистата натурална вода. Допълнителна полза от пиенето на много вода, особено в условията на настоящата глобална пандемия, е нейният безспорен ефект върху имунитета. Консумацията на достатъчно течности по естествен начин пречиства тялото от бактерии и токсини.

Идеята да „слушаме“ тялото си е част от налагащата се тенденция за природосъобразен начин на живот. Когато стане въпрос за хидратация обаче, алармените системи на тялото, сигнализиращи за необходимост от повече течности, не са достатъчни и на помощ идва познанието и осъзнатото изграждане на навици у всеки от нас, независимо от възрастта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови