Учени от СУ и БАН с проект за български лекарства срещу COVID-19

OFFNews 24 юни 2021 в 15:04 3452 1

Снимка Министерство на здравеопазването

Екип от учени работи по създаването на български лекарства срещу коронавирус. Ръководител на проекта е проф. дфзн Леандър Литов – преподавател в Катедрата по атомна физика към Физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, съобщиха от здравното министерство.

За проекта

Насочен е към изследване на молекулните механизми на блокиране на вродения клетъчен имунитет при инфектиране на клетките с вируса SARS-CoV-2, както и на възможности за противодействие на този процес. При проникване в клетката, вирусът блокира т.н. интерферонови пътища за сигнализация. По този начин той не позволява на клетката да го атакува и едновременно с това блокира възможността тя да сигнализира съседните клетки за „нахлуването“ на вируса в организма. Едновременно с това блокира каналите за пренос на информационна РНК от ядрото на клетката към цитоплазмата. Това се постига като част от неговите протеини взаимодействат с протеини от клетката, които участват в тези механизми и ги блокират.

Първият фокус на проекта са два от вирусните белтъци. Целта на изследванията е да се изучи механизмът на взаимодействие на тези белтъци, да се идентифицират техните активни центрове и да се блокират, т.е. да се намерят такива молекули, кандидати за лекарства, които ще инхибират биологичната им активност. Първата основна задача на проекта е да се намери начин за деблокиране на интерфероновия път и реактивиране на вродения имунен отговор в клетки, инфектирани със SARS-CoV-2.

В острата фаза на COVID-19 ефектът на вируса върху имунната система ескалира до състояние на свръх реакция, наречена цитокинова буря, която съгласно ред клинични изследвания е основната причина за летален изход на заболяването. Тя е свързана с повишена продукция на про-инфекциозни цитокини, в частност на IL-6 и IFNγ.
Втората основна задача на проекта е да се намери начин за предотвратяване развитието на цитокинова буря при пациенти в остро състояние чрез инхибиране на активността на IL-6 и IFNγ.

Предварителни данни

Проектът предвижда синергично съчетаване на аналитични, изчислителни и експериментални методи. Това включва построяване на 3D модели на вирусните белтъци, изследване на техните взаимодействия с атакуваните от тях клетъчни белтъци, с цел идентифициране на центровете на свързване на вирусните белтъци и рационално търсене на молекули, способни да блокират биологичната им активност.

Оказа се, че известен лекарствен препарат, който се използва широко като антикоагулант, може да потисне развитието на цитокинова буря. Това е доказано с помощта на компютърни симулации и експерименти, провеждани върху клетки. 

Очакван ефект 

Проектът ще генерира съществено нови фундаментални познания за механизма на блокиране от вируса SARS-Cov-2 на клетъчния вроден имунен отговор. В резултат на планираните изследвания ще бъдат предложени подходящи молекули, инхибитори на вирусните белтъци ORF6 and Nsp13 и такива, които са способни да модулират биологичната активност на цитокините IL-6 и INF.

Резултатите от проекта ще дадат възможност да се реактивира вроденият клетъчен имунен отговор в ранните етапи от развитието на инфекцията или да се предотврати развитието на цитокинова буря при тежко протичане на заболяването.

Първи резултати и въвеждане в употреба

Проектът е с продължителност две години. Има ясно разписана програма от изследвания. При успешна реализация на проекта, екипът ще може да предложи кандидати за лекарствени препарати. След това трябва да бъдат проведени изследвания на токсичността на тези кандидати и ако се окаже, че те са достатъчно безвредни, ще се проведат изпитания върху животни и хора, за да се изследват, както техните лечебни свойства, така и потенциалните странични ефекти.

В коя фаза на болестта ще се използват лекарствата

Те са насочени към деблокиране на вродения имунен отговор. Трябва да се използват в най-ранния етап на заболяването. Целта им е да помогнат да се спре размножаването на вирусите в атакувания организъм, т.е. те ще се използват през първите 1 до 2 седмици от началото на заболяването.

Моментът на прилагане на лекарствени препарати, потискащи развитието на цитокинова буря, трябва да се подбира много внимателно. Те трябва да се прилагат на по-късен етап от развитието на заболяването, когато се появят първите признаци за развитие на имунна свръх реакция. При пациенти с COVID-19 обикновено това се случва към края на втората седмица от началото на заболяването.

Следствия от приложението на лекарствата

В първия случай прилагането на препаратите ще доведе до значително по-нисък вирусен товар в пациентите, съответно значително по-леко прекарване на заболяването, както и до рязко намаляване на вероятността тези пациенти да заразят други хора. Във втория случай ще снижат в значителна степен вероятността за летален изход от заболяването, а при излекуваните пациенти - ще редуцират дълготрайните последствия от него.

Проф. Леандър Литов е български учен с редица международни и национални награди и богат професионален опит в областта на теоретичната и експериментална физика на елементарните частици, разработването на детектори на йонизиращи лъчения и много други. Провежда изследвания на Серпуховския ускорител и от 1992 г. - на ускорителния комплекс в ЦЕРН. Член е на една от най-големите колаборации там – CMS. Тя провежда най-интересните съвременни експерименти по физика на елементарните частици. Проф. Литов ръководи колектива от СУ, участващ в изследванията, провеждани на големия адронен колайдер. Автор и съавтор е на над 400 научни публикации. Проф. Литов ръководи колектива от СУ, участващ в изследванията, провеждани на големия адронен колайдер. Автор и съавтор е на над 400 научни публикации.

Проектът е интердисциплинарен. В него участват молекулярни биолози, физици, химици, имунолози и специалисти в областта на високопроизводителните компютърни изчисления. Екипът е съставен от 25 души от Софийския Университет „Св. Кл. Охридски“ и четири института на БАН. Освен български специалисти, в него има и експерти от Австрия и Полша.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

1

WOW

25.06 2021 в 01:32

Какъв микс само. Локумите са дълги но вируси, без да знам всички участници, прилича да са виждали само на картинка. Ще си поиграят на компютрите, ще направят няколко шарени анимации и ще похарчат парите. Кой ли ще да е рецензента вързал се на тези фантасмагории.